Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Emma tuli yksin äidiksi 20-vuotiaana – tapasi uuden kumppanin raskausaikana ja tähtää yliopisto-opintoihin

Helsinkiläinen aikuislukio-opiskelija Emma tuli raskaaksi ehkäisystä huolimatta. Nyt hän elää vauva-arkea yksinhuoltajana, unelmoi yliopisto-opinnoista ja yhteisestä perhe-elämästä uuden kumppaninsa kanssa.

Kaksi viivaa raskaustestissä oli alkuun shokki 20-vuotiaalle Emmalle. Hänellä olivat minipillerit käytössä, mutta raskaus oli alkanut ehkäisystä huolimatta.

– Lapseni isä ilmoitti heti raskausuutisen kerrottuani, ettei halua olla mitenkään mukana. Vastasin, että se on hänen päätöksensä ja ei vaikuta omaani vauvan pitämisestä. Olisin toki toivonut, että lapsellani olisi isä elämässään, mutta muilla tavoin asia ei minua surettanut, Emma kertoo.

Lounastamme Emman ja hänen seitsenkuisen poikavauvansa kanssa viihtyisässä kahvilassa Helsingin ydinkeskustassa. Vauva on tyytyväinen herättyään juuri päiväunilta ja viihtyy jonkin aikaa rattaissa leluja tutkiskellen.

– Tiesin lapsesta saakka, että haluan tulla äidiksi ja saada lapsen nuorena. Tultuani raskaaksi ajattelin alkushokin jälkeen, että nyt tuo suuri haave toteutuu.


Ystävä ja oma äiti mukaan synnytykseen

Alkuraskauden aikoihin Emma opiskeli aikuislukiossa. Monet opiskelijat olivat suurin piirtein samanikäisiä hänen kanssaan. Kun vatsa alkoi pyöristyä raskauden edetessä, Emma päätti pitää taukoa opiskelusta.

– Minua jollain tavoin nolotti mennä kouluun. Ajattelin jostain syystä, että muut tuomitsisivat minut ja pitäisivät minua teiniäitinä, vaikka en ollut teiniäiti.

– Yritin peittää raskauteni niin pitkään kuin pystyin. Pidin esimerkiksi takkia aina auki, vaikka oli talvi.

Suurperheessä kasvaneen Emman vanhemmat ja sisarukset tukivat Emmaa raskauden alusta lähtien. Tukiverkostoon kuuluu tiiviisti myös Emman läheinen ystävä.

– Paras ystäväni oli mukana ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa ja rakenneultrassa. Hän oli paikalla yhdessä äitini kanssa myös synnytyksessä, joka meni odotusten mukaisesti ja oli myönteinen kokemus, kertoo Emma.

Haastattelun aikana Emma ottaa vauvan syliinsä ja jutustelee pienokaiselle rauhallisen lempeästi. Vauva pääsee myös toimittajan syliin, jotta äiti saa syötyä.

  • Lue Mutsimedian Mian inspiroiva tarina: Uraäiti

Säännöllinen viikko-ohjelma lisää jaksamista

Vauva-arjessa Emma pitää kiinni säännöllisestä viikko-ohjelmastaan. Hän osallistuu viikoittain nuorille vanhemmille suunnattuun keskusteluryhmään ja käy kuntosalilla kahdesti viikossa ja tuona aikana hänen isänsä tai lapsiperheiden kotipalvelun työntekijä hoitaa vauvaa.

– Joka toinen viikko käyn myös psykoterapeutin luona terapeuttisen vauvaperhetyön kautta. Tarkoituksena on syventää vuorovaikutusta lapseni kanssa, ja olen kokenut käynnit erittäin antoisina.

Myös yhdessä vietetystä ajasta oman äidin ja parhaan ystävän kanssa Emma haluaa pitää kiinni.

– Olen aika yksin arjessa ja siksi pidän siitä, että minulla on mukavaa tekemistä. Tulisin varmasti hulluksi, jos jäisin liian pitkäksi aikaa neljän seinän sisälle.


‘‘On aikoja, jolloin pää tuntuu tippuvan hartioilta’’

Vauva-arjessa on paljon kauniita ja onnellisia hetkiä, mutta myös vanhemmuuden haasteet koettelevat Emmaa aika ajoin.

– Yksinäisyyden tunne on raskainta äitiydessä. Ihmiset eivät aina ymmärrä, ettei arkeni ole koko ajan sellaista leppoisaa “leikin tässä nyt vauvan kanssa” -oleskelua. Minusta tuntuu välillä yksinäiseltä, vaikka en edes ole yksin.

Viime aikoina vauvalle on puhjennut hampaita, ja perheessä on nukuttu huonosti. Pikkuinen ei myöskään viihdy lattialla juuri ollenkaan, vaan kaipaa Emman syliin jatkuvasti.

– Kun vauva tarvitsee läheisyyttäni lähes koko ajan, on esimerkiksi siivoaminen, suihkussa käyminen tai minkä tahansa asian tekeminen erittäin haastavaa. Yritän ajatella, että tämä on ohimenevä vaihe ja läheisyys helpottaa vauvan kurjaa oloa.

Emma kertoo olevansa kiitollinen, että uuvuttavimpina hetkinä hän voi pyytää apua läheisiltään.

– Yleisesti ottaen voin ja jaksan hyvin, mutta on myös aikoja, jolloin tuntuu, että pää tippuu hartioilta ja ei pysty eikä jaksa. Silloin laitan äidilleni viestiä, voisinko saada lastenhoitoapua lähiaikoina ja yhden illan itselleni. En tiedä, miten selviäisin ilman apua sellaisissa tilanteissa.

Ajattelemattomia kommentteja tuntemattomilta

Silloin tällöin erityisesti vanhemmat ihmiset pysähtyvät juttelemaan Emmalle, kun hän on lapsensa kanssa kaupungilla. Emma ei aina koe tilanteita mieluisina.

– Ihmiset kysyvät usein, onko tämä minun lapseni ja minkä ikäinen olen. Olen ihmetellyt, mikä on tuollaisten kommenttien tarkoitus. Yritetäänkö niillä sanoa, että olisin muita huonompi äiti nuoren ikäni takia?

– En tiedä, miten lapsen saaminen vanhempana korreloituisi hyvään äitiyteen. Toki on mahdollista, että ne ovat vaan kommentteja ja niillä ei ole sen suurempaa tarkoitusta.

Nykyään Emma pyrkii ohittamaan tuntemattomien ajattelemattomat kysymykset, mutta aiemmin ne satuttivat enemmän.

– Nyt olen enemmän tietoinen äitiydestäni ja koen olevani hyvä äiti. Raskausaikana ja alkuaikoina vauvan syntymän jälkeen ne kuitenkin tuntuivat pahoilta. Silloin äitiys oli uusi asia minulle ja olin muutenkin epävarma, teenkö kaiken oikein ja olenko hyvä äiti.


Suunta kohti yliopisto-opintoja

Tulevaisuudessa Emma aikoo suorittaa aikuislukion loppuun ja hakea opiskelemaan yliopistoon.

– Opiskelulla on pitkäaikainen vaikutus tulevaisuuden työelämääni ja en halua jumittua yhteen työpaikkaan sen takia, että olen äiti ja en pärjäisi muuten taloudellisesti.

Hallituksen kaavailemat leikkaukset kuitenkin huolestuttavat Emmaa, sillä ne kohdistuvat niin lapsiperheisiin kuin opiskelijoihin.

– Vähän pelottaa, miten tulen pärjäämään taloudellisesti opiskelevana yksinhuoltajaäitinä. Juuri nyt pärjään melko hyvin, sillä en käytä rahaa lähestulkoon mihinkään ylimääräiseen.

Yhteisiä unelmia parisuhteessa

Nykyään Emma on parisuhteessa uuden kumppaninsa kanssa, jonka hän tapasi raskaana ollessaan.

– Hän ei nähnyt minusta, että olin raskaana ja otti yhteyttä myöhemmin. Kerroin raskaudestani ja hän suhtautui asiaan luontevasti ja jatkoimme tutustumista. Varmasti siinä on ollut hänelle työstettävää, mutta raskauteni ei ollut este suhteellemme.

– Olin siinä ajatuksessa, etten tule olemaan parisuhteessa pitkään aikaan elämäntilanteeni takia. Hän kuitenkin yllätti todella vahvasti.

Tällä hetkellä Emma ja hänen poikaystävänsä asuvat omillaan. Emmasta on ollut mukavaa huomata, että kumppani viettää mielellään aikaa myös vauvan kanssa. Jonain päivänä pariskunta toivoo myös perheenlisäystä.

– Kyllä meidän tavoitteenamme on asua yhdessä ja perustaa perhe.


Emman nimi on muutettu aiheen henkilökohtaisuuden vuoksi. Kuvan äiti ja lapsi eivät liity tapaukseen.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock