Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Eroon raskauskiloista – 5 vinkkiä

Raskauden aikana kehonkoostumus muuttuu väistämättä ja muutama ylimääräinen kilokin saattaa jäädä vyötärölle jumittamaan. Raskaudesta palautumiseen kannattaa suhtautua lempeästi ja maltilla. Vatsa on kasvanut yhdeksän kuukauden ajan tehden tilaa vauvallesi, joten palautumiselle pitäisi suoda vähintäänkin sama aika! Kun olet siihen valmis, näillä vinkeillä voit edesauttaa kehosi palautumista ja oman hyvinvointisi ylläpitämistä.

1. Tarkista ateriarytmisi

Säännöllisellä ateriarytmillä on valtavan suuri merkitys kehon hyvinvoinnin ja painonhallinnan kannalta. Kun keho saa säännöllisesti ravintoa, aineenvaihdunta pysyy vilkkaana ja keho päästää helpommin irti ylimääräisestä rasvasta. Toki kannattaa kiinnittää huomiota myös ravinnon laatuun, etenkin riittävään proteiinin ja hiilihydraatin saantiin, mutta sitäkin tärkeämpää on pitää kiinni ateriarytmistä! Tarkista, että syöt 2-4 tunnin välein viidesti päivässä ja jätät aterioiden välillä napostelut pois. Imetys lisää energiantarvetta, joten ota tarvittaessa yksi välipala lisää päivääsi.

2. Huolehdi, että ruokaa on aina valmiina

Yksi suurimmista kompastuskivistä painoa pudottavan äidin arjessa on ajankäytön hallinta. Ruokaa ei ole aina mahdollisuutta valmistaa silloin kun oli alustavasti suunnitellut, minkä vuoksi kannattaa tehdä isompia määriä kerralla valmiiksi ja suunnitella ennalta myös aamu-, väli- ja iltapaloja. Anna vauva pariksi tunniksi puolisolle tai ystävälle, tai hyödynnä päiväuniaika, jolloin saat rauhassa häärätä keittiössä täydellä teholla viikon ruuat valmiiksi. Tiesitkö, että voit pakastaa ennalta myös smoothien raaka-aineet annospusseihin. Näin sinulla on aina valmiina nopea ja helppo välipala: heität vain pussin sisällön blenderiin, lisäät nesteet ja surautat tasaiseksi!

3. Liiku vauvan kanssa

Vauvan synnyttyä päivittäinen aktiivisuustaso nousee yleensä automaattisesti. Siitä huolimatta kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka liikut vauvan kanssa. Pyri kantamaan vauvaa tasapuolisesti molemmilla puolilla ja aktivoi samalla oma keskivartalosi, jotta asentosi pysyy mahdollisimman ergonomisena ja vältyt virheasentojen aiheuttamilta kivuilta. Rauhalliset vaunulenkit ovat oiva liikuntamuoto rasvanpolttoon ja vauva toimii helposti lisäpainona kotitreeneissä. Nykyään vauvan kanssa on myös helppo harrastaa, sillä monet kuntokeskukset järjestävät äideille ja vauvoille suunnattuja ryhmäliikuntatunteja tai ottavat lapsiparkkiin pienenkin vauvan hoiviinsa äidin treenin ajaksi!


4. Huolehdi riittävästä unesta

Tämäpä varsinainen vitsi monelle pienen lapsen vanhemmalle! Uni on kuitenkin välttämätön ja äärimmäisen tärkeä osa niin fyysistä kuin henkistäkin hyvinvointia. Unen aikana keho palautuu rasituksesta, stressi vähenee ja mieliala paranee. Uni vaikuttaa suuressa määrin myös muihin kehon säätelyjärjestelmiin kuten hormoneihin. Muista, että keho palautuu treeneistä unen aikana, joten jos vauva valvottaa suurimman osan vuorokaudesta, jätä suosiolla kovat treenit tulevaisuuteen. Laita uni aina etusijalle kun vain voit!

5. Ole armollinen itsellesi

Vauva-arki saattaa olla ajoittain kovin stressaavaa, joten muista olla armollinen itsellesi. Univaje sekä treenit nostavat stressitasoja entisestään ja stressi puolestaan vaikeuttaa painonhallintaa, joten opettele kuuntelemaan kehoasi. Jätä treeni tarvittaessa tekemättä ja nuku vauvan kanssa päiväunia hyvällä omatunnolla. Keskity siis ensisijaisesti vauvaasi ja omaan henkiseen hyvinvointiisi, älä raskauskiloihin! 

Teksti: Titta Laurinen