Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Harrastuksia lapsille edullisesti – vinkit hauskoihin ja halpoihin harrastuksiin

Mukava harrastus lisää lasten ja nuorten hyvinvointia ja tuo mielekkyyttä vapaa-aikaan. Harrastukset ovat toisaalta myös aihe, joka saattaa aiheuttaa paineita, usein ympäristön asettamien odotusten vuoksi. Aivan pienet lapset eivät välttämättä ohjattua harrastamista tarvitse, mutta isommat lapset saattavat itsekin toivoa tiettyä aktiviteettia.

Monet lasten harrastukset saattavat kuitenkin maksaa satoja, jopa tuhansia euroja vuodessa. Jos perheessä on monta lasta, tulee harrastuksista iso kuluerä. Ilmaisia ja halpoja harrastuksia on paljon, mutta niiden löytäminen vaatii hieman vaivaa.

Hauska ja halpa harrastus lapselle

Kaverisuhteet ja muiden lasten tapaaminen on olennainen osa harrastamista. Näin ollen maksuttomat ulkoliikuntapaikat, lukeminen, pyöräily, suunnistus tai vaikkapa piirtäminen ovat kivaa tekemistä, mutta eivät välttämättä jaksa lasta tai nuorta innostaa tarpeeksi – ellei mukaan löydy kaveria.

Ensimmäinen vinkki onkin kysyä lapselta, mistä hän on kiinnostunut ja tiedustella löytyisikö luokasta tai vaikkapa naapurista samasta asiasta kiinnostunutta kaveria mukaan viikoittaiseen harrastushetkeen. Myös omatoiminen harrastus kannattaa merkata kalenteriin samaan aikaan joka viikko. Kun aika on merkattu kalenteriin, se tulee helpommin muistettua ja toteutettua.

Listasimme vinkkejä erilaisiin halpoihin harrastuksiin lapsille ja nuorille.

VPK

Kuka tahansa 7–17-vuotias lapsi voi lähteä mukaan oppimaan, miten toimia arkielämän yllättävissä tilanteissa. Palosammutuksen ja tulipalotilanteessa toimimisen lisäksi lapset oppivat hyödyllisiä asioita, kuten elvytystä, ensiapua ja onnettomuustilanteissa toimimista. Oman paikkakunnan VPK-toiminta kannattaa etsiä googlaamalla. Jäsenyys on kaikille ilmaista.

Partio

Partio tarjoaa paljon mukavaa tekemistä, kuten yhdessä leikkimistä, pelaamista, uusien taitojen oppimista sekä retkiä ja leirejä. Harrastus on edullinen. Partion jäsenmaksu on noin 60–80 euroa vuodessa, jonka maksamalla pääsee osallistumaan viikoittaiseen partiotoimintaan, retkille, leireille sekä muihin partiotapahtumiin. Summa vaihtelee riippuen paikallisen piirin ja lippukunnan omasta vuosimaksusta. Perheet, joissa useampi lapsi harrastaa partiota, saavat alennusta jäsenmaksusta. Myös leireille voi yleensä anoa leiristipendiä. Lisää voi lukea Partion kotisivuilta.

Liikuntakerhot

Helsingissä liikuntaa pääsee harrastamaan ilmaiseksi esimerkiksi Easy Sportin kautta. EasySport järjestää kaikille avointa harrastustoimintaa. Tunneilla pääsee kokeilemaan eri liikuntamuotoja, jos oma laji ei ole vielä löytynyt. Lue lisää täältä.

Tanssia

Lastenliiton kautta pääsee harrastamaan esimerkiksi show-tanssia Helsingissä (7–9-vuotiaat) ja Vantaalla lastentanssia (3–4-vuotiaat). Muiden paikkakuntien tarjonnan voi tarkistaa kotisivuilta.

Taidekerhot

Esimerkiksi 4h järjestää taidekerhoja eri paikkakunnilla edullisesti. Esimerkiksi Helsingissä kerhomaksu on 35 €/vuosi. Kerhossa tutustutaan eri tekniikoihin ja materiaaleihin ja tehdään kuvataiteen töitä. Lue lisää täältä.

Ruuanlaittoa

Marttaliitto järjestää lapsille kokkauskursseja eri puolilla Suomea. 8–12-vuotiaille lapsille suunnatuilla kursseilla opetetaan kekseliästä, sesonkien mukaista ja taloudellista ruoanlaittoa yhdessä.

Lisää vinkkejä

Myös kaupungit tarjoavat halpoja liikuntaharrastuksia niin kouluikäisille kuin sitä nuoremmillekin. Kannattaa tarkastaa oman kaupungin tai kunnan sivuilta, millaisia mahdollisuuksia omalta paikkakunnalta löytyy. Esimerkiksi Helsinki tarjoaa alle kouluikäisillekin temppujumppaa ja uimakoulua huokeaan hintaan.

Oman paikkakunnan nuorisoseurat ja työväenopistot tarjoavat myös edullisia liikunta-, kulttuuri-, taide- ja musiikkiharrastuksia perheen pienimmille. Ryhmät täyttyvät isoimmissa kaupungeissa varsin nopeasti, joten kannattaa olla nopea tai kysellä peruutuspaikkoja myöhemmin syksyn kuluessa.

Jos lapsi ei oikein vielä tiedä, mistä on kiinnostunut, kannattaa rohkeasti kysyä eri tahoilta tutustumismahdollisuutta. Usein on mahdollista päästä seuraamaan tai kerran osallistumaan eri harrastusmuotoihin ilman, että heti tarvitsee ilmoittautua tai maksaa jäsenmaksua.

Myös omassa pihapiirissä voi pienellä vaivalla järjestää naapurien kanssa ulkoliikuntapelejä tai lukupiirejä. Ota lapsi mukaan suunnitteluun ja ideoikaa yhdessä kiva ja innostava säännöllinen tekeminen syksylle.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Kristiina Salo, kuva: Shutterstock