Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Jokasyksyinen rumba – lapsen tavaroiden nimikointi

Syksy lähestyy ja monissa perheissä se tarkoittaa päiväkodin, koulun tai kerhon sekä erilaisten harrastusten valtaamaa kalenteria. Monet lapset hujahtavat kesän aikana vaatteista ja harrastusvarusteista ohi, ja on uusien hankinnan aika. Luonnollisesti ne kaikki pitää nimikoida, jottei ensimmäisen viikon jälkeen puolet omaisuudesta ole kadonneena pitkin pukukoppeja ja muiden perheiden pyykkikoreja. Varsinkin jos lapsia on enemmän, homma saattaa tuntua uuvuttavalta.

Koska hommaa on paljon, nimikoinnin tulee olla nopeaa ja simppeliä. Lisäksi tunnistusmerkkien tulee olla riittävän selkeitä, jotta esimerkiksi opettajakin tunnistaa lapsesi tavarat. Ja nimen tulee tietenkin pysyä hyvin kiinni, jottei työtä tarvitse uusia jatkuvasti. Perinteisten tapojen, eli silitettävien tai ommeltavien lappujen, lisäksi nykyään on suuri valikoima muitakin vaihtoehtoja.

Ehkä valitsen ekologisen keinon?

Nimikointitussilla jälkikasvun vaatteiden nimikointi on helppoa ja pysyy lähes takuuvarmasti. Muoviroskan sijaan kirjoitettu nimi on myös ekologinen valinta. Yksi tussi ei montaa euroa lompakkoa kevennä ja sillä raapustaa monet vaatteet. Kustannuksena tussi taitaakin olla kaikkein halvimpia tapoja nimikointiin. Tosin nimen kirjoittaminen uudelleen ja uudelleen on aika työlästä ja aikaa vievää.

Tai kenties helpon?

Nopeampi tapa on erilaiset nimitarrat ja -laput. Niitä valmistavia ja myyviä yrityksiä löytyy netin hakukoneilla useita. Hinta nimitarrojen kesken vaihtelee jonkin verran, joten tarkan markan ihmisten kannattaa käyttää tovi niiden vertailuun. Lapsen nimellä varustettu konepesun kestävä tarra on kätevä ja nopea keino. Sen saa myös tarvittaessa nypättyä irti jälkiä jättämättä.

Mitäs jos kokeilenkin DIY-projektia?

Mikäli valmiiden tarrojen tilaaminen ei houkuta, voit kokeilla yhdistää kaksi yllä olevaa keinoa yhdeksi tee-se-itse-projektiksi. Apteekissa myytävään kangasteippiin voi kirjoittaa lapsen nimen ja liimailla näitä lappusia vaatteisiin kiinni.

Keinoja pohtiessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, tahtooko nimen todella olevan ikuisesti vaatteessa kiinni. Varsinkin arvokkaampien ulkoilu- ja merkkivaatteiden kohdalla vaatteen jälleenmyyntiarvo valitettavasti laskee roimasti, jos sitä koristaa edellisen käyttäjän nimi. Laadukkaat lastenvaatteet nimittäin kestävät usein monellakin lapsella. Onneksi nimikoitavaa on yhdelläkin lapsella niin paljon, että voit helposti kokeilla vaikka kaikki keinot läpi ja lopuksi valita teidän perheen vaatimuksiin sopivimman.

Teksti: Anni Virtanen