Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Mitä tehdä lasten kanssa kesällä? Kotikaupungissa syntyy ikimuistoinen loma, katso vinkit!

Kesälomalla vietetään aikaa perheen kanssa eikä stressata turhista. Silti moni miettii, mitä tehdä lasten kanssa kesällä. Lomalla toki vieraillaan sukulaisten ja isovanhempien luona, ollaan ulkona, pelataan, leikitään sekä syödään hyvin.

Kesälomalla ei ole pakko lähteä edes reissuun, jos ei huvita. Hauskaa voi pitää myös kotona perheen kanssa yhdessä. Tässä muutamia vinkkejä yhteisiin puuhiin niin sisällä kuin ulkona!

1. Kasvien istuttaminen

Lapset rakastavat mullassa möyrimistä ja käsillä tekemistä. Istuttakaa siemeniä maahan tai purkkiin ja seuratkaa viikko viikolta, miten versot alkavat nousta mullasta. Kastelkaa myös istutukset yhdessä joka päivä. Leikatkaa vaikka tomaatti viipaleiksi, istuttakaa palat maahan ja odottakaa kärsivällisesti mitä tapahtuu.

2. Seuraksi senioreille

Ota yhteyttä lähimpään palvelutaloon ja kysy, kaipaisivatko ikäihmiset seuraa esimerkiksi palvelutalon pihalle. Lasten ja senioreiden kohtaamiset ovat molemmille arvokkaita, ja opetat samalla lastasi kohtaamaan pyyteettömästi eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä.

3. Kivien maalaaminen

Kun mietit, mitä tehdä lasten kanssa kesällä, menkää metsään keräämään erimuotoisia kiviä ja miettikää mitä esinettä tai asiaa ne muistuttavat. Ostakaa askartelukaupasta lapsille turvallisia vedenkestäviä maaleja ja pensselit. Maalatkaa kiviin vaikka hedelmiä, marjoja tai eläimiä ja kehittäkää maalattujen kivien ympärille leikki.

4. Kesäolympialaiset

Järjestäkää koko perheen tai suvun voimin pihalla tai lähipuistossa kesäkisat, jossa lajeina ovat esimerkiksi pallon viskaaminen, tikan heittäminen ja yhdellä jalalla hyppiminen. Joku toimii tuomarina, toinen kirjurina ja muut kisaavat hauskoissa lajeissa. Voittajalle on luvassa litra herneitä tai kipollinen makeita mansikoita. Kisojen huikopalana maistuvat muurinpohjaletut ja jäätelö tai vaikkapa marjaisa vohvelikakku.

5. Ristikoiden täyttäminen

Ristikoiden täyttäminen mielletään helposti varttuneemman väen puuhaksi, mutta se toimii mainiona aivojumppana lomalla ihan kenelle tahansa. Ristikoita löytyy esimerkiksi paikkakuntien omista paikallislehdistä tai voit ostaa lähimarketista vaikka kokonaisen ristikkolehden, jos kunnolla innostut puuhasta. Muista lyijykynä ainakin alkuun, jos et ihan vielä ole täysin varma kyvyistäsi ristikontäyttäjänä!

6. Värityskirjan värittäminen

Milloin olet viimeksi värittänyt värityskirjaa? Tässä puuhassa aivot lepäävät ja ajatus lähtee juoksemaan vapaasti. Ostakaa sekä lapselle että aikuiselle oma värityskirja, kuunnelkaa värittäessä leppoisaa musiikkia radiosta ja jutelkaa yhdessä päivän kivoista tapahtumista.

7. Palapelien rakentaminen

Palapelien kasaaminen on mahtava sadepäivien puuha. Palapelejä löytyy joka tasoiselle osaajalle ja lukuisista eri aiheista. Kasatkaa lapsen kanssa samaa palapeliä tai hommatkaa molemmille omat. Jos perheessä on neljä jäsentä järjestäkää palapelikilpailu, jossa kilpailette pareina toisianne vastaan kahdella palapelillä. Se joukkue voittaa, joka saa ensimmäisenä oman palapelinsä valmiiksi.

8. Vesileikeistä iloa

Aurinkoisena päivänä lapset nauttivat vilvoittavista vesileikeistä. Aina ei tarvitse lähteä rannalle, vaan loiskeesta voi iloita myös kotipihassa. Puhallettava kahluuallas on edullinen hankinta, joka tarjoaa aktiviteettia lämpimiin päiviin. Ja myös vesi-ilmapallot ovat takuuvarma hitti!

Bonusvinkit: Mitä tehdä lasten kanssa kesällä?

  • Menkää poimimaan mansikoita mansikkatiloilta, jotka tarjoavat mahdollisuuden itse poimimiselle.
  • Asfalttiliidut ilahduttavat kotipihalla. Taiteilkaa värikkäitä kuvia ja kirjoituksia samalla kun kuuntelette musiikkia matkaradiosta.
  • Suurten hiekkalinnojen rakentaminen on hauskaa puuhaa rannalla! Ottakaa kotoa mukaan vaikkapa legohahmoja isännöimään ja emännöimään hiekkapalatseja.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Jenni Siikaniva ja Senni Loikala