Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Kiinteiden aloitus – tärkeät faktat ja hyödylliset vinkit maisteluannosten tarjoamiseen

Pienen vauvan ruokavalio koostuu joko pelkästään äidinmaidosta, korvikemaidosta tai niistä molemmista – ja tuolloin menun laatiminen perheen pienimmälle on usein yksinkertaista. Tilanne kuitenkin muuttuu kuukausien kuluessa, kun kiinteiden aloitus tulee ajankohtaiseksi ja perheissä voi herätä vauvan ruokailuun liittyviä kysymyksiä. Kerromme tässä artikkelissa, mitä kaikkea kiinteiden ruokien aloituksesta tulee tietää.

Milloin kiinteiden aloitus on ajankohtaista?

Kiinteiden ruokien aloitus ajoitetaan 4–6 kuukauden ikään. Vanhemmat huomioivat vauvan yksilölliset valmiudet päättäessään, mikä olisi sopiva ajankohta aloittaa maisteluannosten tarjoaminen.

Yksinomaan korvikemaitoa juoville vauvoille suositellaan lisäruokia noin neljän kuukauden iästä lähtien. Kaikki lapset tarvitsevat kiinteitä ruokia viimeistään puolen vuoden iästä lähtien muun muassa riittävän proteiinin ja raudan saannin turvaamiseksi. Tämä on erittäin tärkeää lapsen kasvulle ja kehitykselle.

Vauvalla on motoriset valmiudet syödä kiinteitä ruokia, kun hän…

  • osaa kannattaa päätään ja hallitsee pään liikkeitä
  • pystyy istumaan tuettuna
  • hallitsee silmien ja käsien koordinaation
  • on kiinnostunut muiden syömisestä ja tavoittelee ruokia kädellä

Kuinka paljon ruokaa vauvalle?

Kiinteät ruoat aloitetaan vähitellen ja alkuun vauvalle tarjotaan pelkästään pieniä maisteluannoksia imetyksen tai pulloruokinnan jälkeen. Sopiva määrä vaihtelee lusikankärjellisestä muutamaan teelusikalliseen. Kiinteiden aloituksen jälkeen rintamaito säilyy yhä imetetyn alle puolivuotiaan lapsen pääasiallisena ravintona.

Puolen vuoden iästä lähtien annoskokoa kasvatetaan vähitellen kokonaiseksi ateriaksi lapsentahtisesti. Terve lapsi tietää luonnostaan, minkä verran jaksaa syödä. Aikuisen tehtävänä on päättää, mitä ja milloin syödään. Imetetyille vauvoille voi tarjota vettä ruokajuomana ja pulloruokituille lapsille korvikemaitoa.

Soseiden aloitus – montako kertaa päivässä?

Vauvalle voi tarjota alkuun kiinteää ruokaa maisteluannoksena kerran päivässä imetyksen tai pulloruokinnan jälkeen. Tämän jälkeen voidaan siirtyä kahteen maisteluannokseen vuorokaudessa esimerkiksi noin kuukauden ajaksi.

On hyvä muistaa, että vauva tottuu uusiin makuihin hiljalleen. Tämä voi vaatia joskus jopa 10–15 maistelukertaa ja lapset usein vieroksuvat erityisesti monien kasvisten karvaita ja happamia makuja. Vaikka vauva ei alkuun välittäisi jostain tietystä mausta, kannattaa ruoka-aineen tarjoamista jatkaa seuraavilla kerroilla.

Milloin on hyvä hetki ruokailla?

Vanhemmat päättävät vapaasti, minä vuorokaudenaikana vauvalle tarjotaan maisteluannoksia. Uusiin makuihin kannattaa tutustua lapsentahtisesti silloin, kun vauva on tyytyväinen.


Imettävät äidit voivat halutessaan ajoittaa maisteluannosten antamisen hetkeen, kun oma maitomäärä on vähäisempi. Monilla tämä ajankohta on myöhään iltapäivällä tai alkuillasta.

Vinkki! Ota erilaiset ruokailulaulut ja -lorut osaksi yhteisiä ateriointihetkiä. Sanoita lapselle ruokailutilanteita juttelemalla ruokailusta ja nimeämällä ruokia.

Millaisia ruokia tarjotaan?

Vauvalle sopivia kiinteitä ruokia voi valmistaa joko itse tai ostaa valmiina kaupasta. Oleellista on tutustuttaa lasta alusta alkaen monipuolisesti uusiin makuihin ravitsemussuositukset huomioiden.

Yli neljän kuukauden ikäisille vauvoille sopivia ruoka-aineita ovat kasvikset, marjat ja hedelmät. Lapselle voi aluksi tarjota miedommalta maistuvia kasviksia, jotka ovat usein väriltään keltaisia tai oransseja. Esimerkiksi bataatti, porkkana ja keitetty peruna ovat oivia valintoja kiinteisiin tutustuvalle vauvalle. Tämän jälkeen tarjotaan myös hieman vahvemmilta maistuvia vihreitä kasviksia, kuten herneitä ja papuja.

Vinkki! Laita kiinteän ruoan sekaan hieman äidinmaitoa tai korvikemaitoa, jotta koostumuksesta tulee notkeampi.

Yli viiden kuukauden ikäisten vauvojen maisteluannokset voivat sisältää myös viljaa, lihaa, kanaa, kalaa ja kananmunaa. Maustamatonta lihaa, kalaa ja kananmunaa tarjotaan soseen mukana jauhettuna noin teelusikallisen verran ja myöhemmin määrää voi kasvattaa 1–1,5 ruokalusikalliseen. Alle yksivuotiailla vältettävien ruoka-aineiden listaan pääset tutustumaan tästä.

Koko perheen kannattaa pyrkiä noudattamaan säännöllistä ateriarytmiä ja terveellistä ruokavaliota, jolloin lapsi omaksuu hyviä ruokailutottumuksia pienestä pitäen.


Lähteet: Terveyskylä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille, Imeväisikäisen ruokaopas, What to Expect

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock