Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lääkärikäynti edessä – näin helpotat lääkäriin menoa lapsen kanssa

Mitä olisikaan pikkulapsiarki ilman säännöllisiä lääkärikäyntejä? Tästä artikkelista löydät Mutsimedian käytännössä testaamat vinkit, joiden avulla selviydyt lääkäristä lapsen kanssa helpommin.

Valmistaudu harjoittelemalla

Leikkikää yhdessä lääkärissä käymistä kotona ennen vastaanotolle menoa. Harjoitelkaa korvien tarkastusta, suuhun kurkkausta ja keuhkojen kuuntelua. Vaihtakaa myös rooleja niin, että toinen on vuorollaan lääkäri ja toinen potilas sekä toisinpäin. Näin lapsi hahmottaa mitä lääkärikäynnillä on tulossa, eikä jännitä uutta tilannetta, ja tarkastus tapahtuu sujuvammin.

Ota turvalelu mukaan

Lapselle on hyvä ottaa lääkäriin mukaan esimerkiksi pehmolelu, jonka hän itse valitsee. Tuttu esine luo turvaa ja toimii lohdukkeena jännittävässä tilanteessa. Lääkäri voi myös näyttää ensin pehmolelua apuna käyttäen, miten tutkimukset tehdään.

Ole rehellinen

Lapselle kannattaa kertoa todenmukaisesti mitä vastaanotolla on tapahtumassa ja miltä se hänestä tulee mahdollisesti tuntumaan. Jos olette esimerkiksi menossa verikokeeseen, kerro lapselle rehellisesti, että neulalla pistäminen sattuu hiukan, mutta kipu menee nopeasti ohi. Jos lapselle kertoo, että pistäminen ei tunnu ollenkaan ikävältä ja todellisuuus onkin jotain muuta, niin hän saattaa menettää luottamuksensa vanhempaansa.


Valitse tuttu lääkäri

Ensimmäisillä lääkärikerroilla on hyvä testata useampia lääkäreitä. Näin saatte vertailupohjaa ja löydätte teille sopivimman vaihtoehdon, jonka kanssa kemiat ja kommunikointi natsaavat. Kun täydellinen match on löytynyt, käy lapsen kanssa aina samalla lääkäriasemalla ja varaa aika samalle hyväksi havaitulle lääkärille.

Palkitse ja kehu

Lääkärissä käymisen jälkeen muista kehua lasta ja kerro miten hienosti hän käyttäytyi tilanteessa. Mutsimedian hyväksi havaittu ja kovasti kiitelty konsepti palkitsemiseen on ”urhoollisuustarra”. Konseptin mukaisesti Lapsen paidan rinnuksiin liimataan lääkärikäynnin jälkeen niin monta rohkeudesta kertovaa tarraa, kuin lapsi itse haluaa. Vanhemman tehtäväksi jää huolehtia, että mukaan on varattu tarra-arkki (tai pari). Rinnuksissa olevia tarroja, jotka ovat merkki reippaudesta, on mukava esitellä ylpeänä vanhemmille, kavereille tai vaikka isovanhemmille. Yksinkertainen, mutta erittäin toimiva konsepti!

Teksti: Jenni Siikaniva