Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lahjaideoita 3–4-vuotiaille

Viikko sitten annoimme ideoita 1–2-vuotiaiden lahjoihin. Tällä viikolla esittelemme muutamia lahjaideoita 3–4-vuotiaille.

Tue kädentaitoja

3–4-vuotiaille hyviä lahjaideoita ovat erilaiset askarteluun liittyvät jutut. Omilla käsillä tekeminen ja lopputuloksen näkeminen ovat pienestäkin lapsesta palkitsevaa. Voisiko lahjapakettiin kääriä piirustusvälineitä, kuten väriliituja? Hahmotustaitoja, kynän käyttöä ja piirtämistä pystyy myös harjoittelemaan 3–4-vuotiaille suunniteltujen puuhakorttien ja -kirjojen avulla. Myös muovailuvaha ja niille tarkoitetut muotit ovat tämän ikäisten lasten mieleen ja kädentaidot pääsevät niillä puuhastellessa oikeuksiin.

Lukeminen kannattaa aina

Jos kirjat olivat hyvä lahja 1–2-vuotiaille, ovat ne sitä myös vanhemmille lapsille. Ihan kaikista yksinkertaisimmat kuva-sanakirjat kannattaa tällä kertaa jättää hyllyyn ja antaa lahjaksi mieluummin jo vähän pidempiä kuvallisia satukirjoja. 3–4-vuotiaat nauttivat jo eri tavalla satujen kuuntelemisesta ja keskittyvät kuunteluun pienempiä paremmin.

Leikki on lapsen mieleen

3–4-vuotiaan lapsen leikit ovat erilaisia kuin pienemmän lapsen. Nyt leikitään jo yhdessä toisten lasten kanssa ja mielikuvitusta riittää. Lasten persoonallisuudet ja mielenkiinnon kohteet vaihtelevat, mutta seuraavassa on muutamia ideoita, jos lahjaksi haluaa antaa lelun.

Olisiko esimerkiksi kassakone ja kappatarvikkeet kivaa puuhaa? Kauppaleikkeihin voi osallistua useampi lapsi tai aikuinenkin. Toiset nauttivat kauppaleikeistä ja toisia saattaa viehättää enemmän kassakoneen toiminnot.

Klassikkomerkeistä Briolla ja Legolla on myös hyviä leluvaihtoehtoja. Brion puinen junarata on yksi klassikkoleluista ja sen suositusikä on kolmesta ikävuodesta ylöspäin. Ja jos Legon Duplot tuntuvat esimerkiksi 4-vuotiaalle jo liian lapsellisilta, on Legolla tarjolla Junior-sarja, jossa palikat ovat pienempiä ja antavat enemmän haastetta, mutta rakennussarjat ovat edelleen helppoja koota.

Ideoita arjesta

Lahjojen ei tarvitse olla mitään suuria tai kalliita. Ihan tavallinen arki tai vuodenaikojen vaihtelu voi tuoda oivalluksia lahjoihin. Kuumalla kesähelteellä loistavia lahjaideoita ovat esimerkiksi uimarengas, muut kellukkeet, uimalasit ja muut vesileikkeihin liittyvät asiat. Tai olisiko kasvavalla päivänsankarilla tarvetta uudelle kylpytakille tai vaikkapa kylpyponcholle?

Näin syksyllä lehtien kellastuessa ja maahan pudotessa 3–4-vuotias varmasti auttaisi mielellään haravoinnissa ja talvella lumitöissä, joten omat välineet ilahduttavat varmasti pientä puuhastelijaa.

Teksti: Johanna Pulla