Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lapsen karanteeni sai luopumaan suorittamisesta – lue!

Sain äitienpäivänä tietää, että lapseni oli altistunut koronavirukselle päiväkodissa ja hänet määrättiin karanteeniin kahdeksi viikoksi altistumisesta.

Alkujärkytyksen jälkeen pohdin, miten saisimme päivät kulumaan omissa oloissamme. Olimme oireettomia, ja kolmevuotiaamme oli täynnä energiaa.

Kirjoitin pitkän listan asioita, joita voisimme tehdä karanteenin aikana. Allasbileet parvekkeella (pitäisi etsiä pumpattava kahluuallas varastosta). Synttärikorttien askartelua kuukausia etukäteen. Lautapelimaraton, leffailta herkuilla ja niin edelleen.

Mieleeni juolahti myös, että karanteeni olisi otollinen ajankohta harjoitella rauhassa uusia taitoja lapsen kanssa. Kirjoitin listaani tällaisia asioita, joihin syventyisimme parin viikon aikana.

Ajattelin tiedostamattani, että karanteenin mukanaan tuoma vapaa-aika pitäisi käyttää hyödyksi (että minun pitäisi järjestää paljon virikkeellistä ja kehittävää tekemistä).


No miten kävi? Valtaosa listaamistani asioista jäi tekemättä. Sen sijaan karanteeni oli verrattavissa mökkilomaan: olemme rentoutuneet, nauraneet paljon ja nukkuneet sikeästi.

Tässä muutama viimeisten viikkojen suosikkileikeistämme:

  1. Pallokala-kyklooppi. Peitä toinen silmäsi kädelläsi ja lapsi saa painaa poskiasi yhteen, jolloin huulesi menevät mutruun. Vaihtakaa vuoroja.

  2. Elefanttimarssi pehmoleluilla. Laulakaa kaikkien tuntemaa lastenlaulua (yksi pieni elefantti marssi näin, aurinkoista tietä eteenpäin…), marssikaa ympäri kotia ja ottakaa aina pehmolelu mukaanne uudeksi ”elefantiksi.”

  3. Istu tuolilla ja anna lapsen ryömiä reppuselkääsi niin, että hänen päänsä tulee oman paitasi kaula-aukosta ulos.

Nyt olemme palanneet tavanomaiseen työ- ja päiväkotiarkeemme. Lapsen karanteeni muistutti kuitenkin, miten tärkeää on varata riittävästi aikaa yhdessäololle ilman suurempia suunnitelmia – saati suorittamista.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock