Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lapsen vaatetus päiväkodissa – 8 steppiä toimivaan arkeen

Elokuu on täällä. Useassa perheessä kuun vaihtuminen tarkoittaa arjen alkamista loman jälkeen. Osassa perheitä eletään erityisen jännittävää aikaa, kun lapsi aloittaa päiväkodin. Uusi elämäntilanne haastaa vanhempaa tunteiden aallokossa, mutta herättää myös kysymyksiä käytännön asioihin liittyen. Yksi niistä koskee lapsen vaatetusta: mitä asioita pitäisi huomioida lapsen pukeutumisessa päiväkodissa?

Lapsen oikeaoppinen vaatetus päiväkodissa ei ole rakettitiedettä, mutta pehmeä lasku päiväkotiarkeen vaatii hieman ennakointia. Päiväkodin aloittamista helpottaakseen Mutsimedia koosti omat käytännön vinkit lapsen vaatetukseen liittyen. Tässä 8 kohdan lista!

Reppu selkään

Päiväkodin aloittamiseen voi orientoitua lapsen kanssa mainiosti reppuostoksilla. Lapsen valitsemassa, mieleisessä repussa lapsen vaatteet ja muut tavarat kulkeutuvat helposti kodin ja päiväkodin välillä. Reppuun saa sujautettua kätevästi myös päivähoitoon liittyvät lippuset ja lappuset. Päiväkodin metsäretkellä reppuun sujautetaan eväät. Repun valinnassa onkin hyvä huomioida se, että reppu istuu mukavasti pienen selkään.

Tossua toisen eteen

Päiväkodin sisätiloissa jokaisella lapsella on hyvä olla tossut jalassaan. Tossujen luistamaton pohja helpottaa lapsen liikkumista ja ehkäisee kaatumista liukkaammilla pinnoilla. Tossujen materiaalina suositaan yleisesti nahkaa, mikä elastisuutensa vuoksi mahdollistaa lapsen jalan kasvamisen luonnollisesti. Joustavat tossut on myös helppo pukea ja riisua lapsen toimesta. Tossujen hyvä istuvuus takaa sen, että ne pysyvät jalassa villeimmissäkin leikeissä. Nämä Polarn O. Pyretin tossut on todettu toimiviksi.


Vahinkojen varalle

Lapsella on hyvä olla päiväkodissa varavaatetusta pienten vahinkojen, kuten kastumisen varalle. Varavaatteiksi riittää esim. pitkähihainen teepaita, housut, alushousut ja sukat. Puhtaat ja kuivat varahanskat pelastavat syksyn kurakeleillä. Päiväkotiarkea helpottaa myös se, kun lapsella on pakollisia varusteita kuten kumisaappaita ja sadevaatteita kahdet kappaleet, toiset päiväkodissa ja toiset kotona.

Sisäleikeissä

Sisävaatteissa kuljetaan mukavuus edellä. Joustavissa ja hengittävissä vaatteissa on mukava leikkiä, pelata ja telmiä. Käytännöllisiä materiaaleja lasten vaatteissa ovat muun muassa luomupuuvilla ja trikoo. Päiväkodissa touhuaminen kuluttaa luonnollisesti lapsen vaatteita, joten materiaaleihin kannattaa satsata tyylin sijaan. Lika ja ruokatahrat lapsen vaatteissa ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus touhukkaan päiväkotipäivän jälkeen, joten hienommat vaatteet kannattaa suosiolla säästää juhlavampia hetkiä varten.

Ulkoilua oikeissa varusteissa

Päiväkodissa ulkoillaan paljon, siispä ulkovaatetuksella on väliä. Elokuussa piisaa todennäköisesti vielä helteitä eli nyt kiinnitetään huomiota auringolta suojautumiseen. UV-säteilyltä suojaudutaan ensisijaisesti vaatteilla eli lapsella on hyvä olla kevyet, mutta peittävät vaatteet yllään. Aurinkohattu tai lippalakki suojaa päätä ja aurinkolasit lapsen herkkiä silmiä. Jano taittuu kätevästi omasta vesipullosta juoden.

Sadesäällä

Ulkona ollaan säällä kuin säällä, vaikka hieman ripotteleekin. Lasten menoa ei sadesää haittaa, kunhan vaatetus on kohdallaan. Sadesään varalle lapsella tulee olla mukanaan sateenkestävä haalari tai takki-housusetti ja kumisaappaat. Vedenpitävät hanskat pitävät kädet kuivana ja lämpimänä vesileikeissä. Sadevaatteissa ja kumisaappaissa kannattaa huomioida oikea koko. Hieman väljempien vaatteiden alle mahtuu tarvittaessa enemmän kerroksia ja saappaisiin villasukat.


Hyvät kengät olla pitää

Päiväkodin arjessa lapsi pukee ja ottaa kengät pois useamman kerran päivässä. Alkusyksyn lämpiminä päivinä tarrakiinnitteiset kengät on käytännölliset, kun lapsi voi itse helposti vetää ne jalkaansa. Sen lisäksi, että kengät ovat helppokäyttöiset, tulee huomioida myös kengän oikea koko. Tutkimusten mukaan jopa 80 % lapsista käyttää vääränkokoisia, joko liian pieniä tai isoja kenkiä, mikä voi aiheuttaa varpaiden ja jalkaterien virheasentoja. Lapsen jalka tulisikin mitata jopa kolmen kuukauden välein, sillä leikki-ikäisen jalka saattaa kasvaa jopa 2 - 3 numeroa vuodessa. Hyvä nyrkkisääntö oikeankokoisen kengän sopivuudessa on se, että pisimmän varpaan päälle jää n. 1,5 cm tyhjää tilaa. Lue lisää sopivien kenkien valitsemisesta täältä.

Nimikointi

Päiväkotiarkeen liittyy useampaa erilaista vaatetusta. Oman lapsen vaatteet pysyvät tallessa paremmin, kun niihin on merkitty nimi. Ennen päiväkodin aloittamista on hyvä nimikoida etenkin tossut ja muut asusteet, ulkovaatteet ja -kengät, sekä paljon käytössä olevat sisävaatteet. Nimikoinnin voi tehdä joko kirjoittamalla tai tarranimilappujen avulla. Aloita nimikointi ajoissa niin helpotat sekä omaa ja päiväkodissa työskentelevien arkea!

Teksti: Anna Korhonen