Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lapsi ei leiki yksin? 8 vinkkiä, joilla opetat lasta leikkimään myös itsekseen

Leikkiminen yhdessä lapsen kanssa on mitä parhainta puuhaa. Ennen pitkää on kuitenkin hyvä, että jälkikasvu uppoutuu leikkeihin välillä myös itsenäisesti. Amerikkalainen perheohjaaja ja lapsen kasvatukseen erikoistunut tietokirjailija Elizabeth Pantley kertoo blogissaan, miksi lapsen on tärkeää oppia leikkimään myös yksin ja miten vanhemmat voivat tukea tuon taidon kehittymistä.

Itsenäisellä leikillä on myönteisiä vaikutuksia lapsen kehitykseen ja se tukee Pantleyn mukaan muun muassa luovuutta, itsevarmuutta, kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä.

Aina lapsi ei kuitenkaan halua leikkiä yksin ja joskus käy niin, että hän pyytää jatkuvasti vanhempaa leikkimään kanssaan. Tämä on tietyllä tapaa kunnia – kuuluuhan vanhempi lapsen lempi-ihmisiin. Yhdessä leikkiminen myös vahvistaa vanhemman ja lapsen suhdetta, mutta on hyvä pyrkiä löytämään tasapaino yhdessä leikkimisen ja lapsen itsenäisen leikin välille.

Vanhemman ei tarvitse kokea huonoa omaatuntoa siitä, että haluaa lapsensa välillä leikkivän myös yksin. Se on tärkeä taito myös arjen sujuvuuden kannalta, sillä tuona aikana vanhempi voi keskittyä esimerkiksi ruoanlaittoon ja kotitöihin tai levähtää hetken.

Vinkki! Ota tarvittaessa kello mukaan, kun leikit yhdessä lapsesi kanssa. Kerro hänelle etukäteen, että voitte leikkiä esimerkiksi kymmenen minuuttia ennen kuin alat valmistamaan päivällistä. Anna tuona aikana lapselle jakamaton huomiosi. Lapsi arvostaa yhteistä leikkihetkeä ja hyväksyy todennäköisemmin itsenäisen leikin sen päätyttyä, kun hän tietää asiasta etukäteen.


Mitä tehdä, kun lapsi ei leiki yksin?

Lapsi ei välttämättä opi nauttimaan itsenäisestä leikkimisestä hetkessä, vaan se voi viedä pidemmän aikaa. Lue alta vinkit, joiden avulla vanhemmat voivat auttaa pientä lasta hiljalleen uppoutumaan leikin lumoon myös yksinään.

  1. Kun olet poistumassa lapsen luota toiseen huoneeseen, kerro hänelle avoimesti ja lyhyesti lähtösi syy. Riittää, että jälkikasvu tietää sinun esimerkiksi hakevan lasillisen vettä tai laittavan pyykit pyörimään. Vältä vaivihkaa livahtamista lapsen luota.

  2. Poistuessasi toiseen huoneeseen lapsesi luota voit vaikkapa laulaa, puhella tai hymistä, jotta hän kuulee äänesi ja ymmärtää sinun pysyvän lähellä, vaikka ei näekään sinua.

  3. Leikkikää säännöllisesti piiloleikkiä yhdessä. Tämäkin auttaa lasta ymmärtämään hiljalleen, että olet joka tapauksessa lähettyvillä, vaikka hän ei näkisi sinua koko ajan. Lapsi oppii myös, että vaikka lähdet pois, palaat aina ennemmin tai myöhemmin takaisin.

  4. Varaa lapsen itsenäiselle leikille aikaa päivittäin. Alkuun nuo leikkihetket voivat olla aivan lyhyitä, mutta lapsi tottuu niihin hiljalleen. Voit aluksi pyrkiä siihen, että lapsi keskittyy omiin puuhiinsa jonkin aikaa samalla, kun itse hoidat arkisia askareita näköetäisyyden päässä lapsestasi.

  5. Voit totuttaa pienin askelin jo aivan pientä lasta uppoutumaan leikkiin itsenäisesti. Alkuun voit olla yhdessä vauvan kanssa lattialla leikkimässä hänen leluillaan. Kun huomaat hänen leikkivän myös itsekseen, siirry hieman etäämmälle istumaan ja katselemaan häntä. Kun vauva katsoo sinua, voit kannustaa häntä lyhyesti kuitenkin niin, että pyrit pitämään pienen välimatkanne. Ajan myötä voit hiljalleen siirtyä kauemmas ja kauemmas lapsesta, lopulta toiseen huoneeseen asti.

  1. Anna lapsesi uppoutua rauhassa leikkimään yksin aina, kun hän osoittaa siihen kiinnostusta. Joskus jo pelkkä vanhemman läsnäolo voi saada lapsen keskittymisen herpaantumaan, joten anna lapselle leikkirauha.

  2. Muistat varmasti huolehtia, että kotiympäristö on turvallinen ja mahdollisimman lapsiystävällinen. Lapsi tuntee olonsa rauhallisemmaksi, kun häntä ei jatkuvasti kielletä koskemasta esimerkiksi helposti rikkoutuviin koriste-esineisiin tai menemästä kodin vaarallisempiin paikkoihin. Anna lapselle mahdollisuus nauttia itsenäisistä leikeistä kotona turvallisesti. Lapsen toiminnan jatkuva kieltäminen voi joskus puolestaan lisätä ripustautumista vanhempaan.

  3. Lasta ei luonnollisesti ole hyvä pakottaa itsenäiseen leikkiin, sillä se voi jopa pahentaa tilannetta. Helli sen sijaan lasta erityisen paljon ja heittäydy leikkiin yhdessä hänen kanssaan. Kun huomaat lapsen jossain vaiheessa nauttivan leikistä myös itsekseen, siirry hieman etäämmälle ja anna hänelle mahdollisuus uppoutua leikkiin omin päin.


Lähde: Elizabeth Pantleyn blogi

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock