Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lapsi laittaa kaiken suuhun – mikä neuvoksi tuskastuttavaan oraalivaiheeseen?

Oraalivaihe kuuluu pienen lapsen normaaliin kehitykseen, ja jo vastasyntynyt vauva yleensä hallitsee imemisrefleksin luonnostaan. On tavallista, että lapsi voi laittaa lähes kaiken suuhunsa noin kaksivuotiaaksi asti (osalla tämä voi jatkua vielä pidempään). Kerromme tässä artikkelissa, mitä lapsen oraalivaiheesta on hyvä tietää.

Vauvat ja taaperot ovat luonnostaan uteliaita ympäristöään kohtaan ja hyödyntävät suutaan tutkimuksissaan – onhan juuri vauvan suussa kaikkein eniten hermopäätteitä koko vartalosta!

Vauvat vievät tavallisesti esimerkiksi leluja suuhunsa ja tätä kautta he saavat paljon tärkeää tietoa muun muassa seuraavista asioista: Minkä kokoinen ja muotoinen lelu on? Millaiselta materiaali tuntuu? Oraalivaiheessa suu on ikään kuin ylimääräinen silmäpari, joka välittää aivoille tietoa tavaroista. Tavaroiden tutkiminen suulla on lapselle erityisen hyödyllistä silloin, kun hienomotoriset taidot ja koordinaatio ovat vielä kehittymässä.

Imeminen yhdistyy vauvoilla myös itsensä rauhoittamiseen esimerkiksi nukkumaanmenon yhteydessä.


Lapsi laittaa kaiken suuhunsa – kauan oraalivaihe kestää?

Aikuisen näkökulmasta tilanne voi tuntua ajoittain turhauttavalta, kun lapsi laittaa kaiken suuhunsa. On toki erittäin tärkeää huolehtia, ettei lapsi saa pieniä tukehtumisvaaran aiheuttavia osia suuhunsa. Lapsen oraalivaiheen aikana esimerkiksi myös pesuaineet ja käsidesit tulee pitää pienten käsien ulottumattomissa.

On täysin normaalia, että lapsi voi laittaa lähes mitä vain suuhunsa noin kaksivuotiaaksi asti. Yleensä taipumus alkaa hiipua hiljalleen 18 kuukauden iän jälkeen. Osa lapsista voi kuitenkin laittaa tavaroita suuhunsa vielä kahden ikävuoden jälkeen. Jos aihe mietityttää tai aiheuttaa huolta, kannattaa kääntyä matalalla kynnyksellä neuvolan puoleen.

Mitä tehdä, kun lapsi laittaa kaiken suuhunsa?

Välillä on syytä rajata esimerkiksi turvallisuussyistä, mitä kaikkea lapsi voi laittaa suuhunsa. Tee selkeät ja tarkat säännöt, mitä suuhun voi laittaa ja mitä puolestaan ei. Ohjaa lasta lempeästi sellaisiin toimintoihin ja leikkeihin, jotka ovat sallittuja.

Voit keskittyä myös positiiviseen ilmaisuun, jonka tavoitteena on kannustaa lasta hyvässä hengessä tekemään parempia valintoja ja vahvistaa hänen itsetuntoaan.

Kun lapsen kehityksessä on meneillään oraalivaihe, jolloin hän laittaa kaiken suuhunsa, on erityisen tärkeää huolehtia ympäristön turvallisuudesta pienten osien ja myrkyllisten aineiden osalta.


Lähteet:Macaroni KID, Griffin

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock