Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Lasten kuraleikit tuovat iloa ja sotkua – kauppakassikikka ja muut niksit kurakaaoksen välttämiseen

Kevät on lätäköiden kulta-aikaa. Ja kaikkihan tietävät, miten nuo auringossa kimmeltävät altaat vetävät lapsia puoleensa magneetin lailla kuraleikkien pariin. Yhtä lailla kaikki tietävät, miten tuskaista meistä aikuisista on pestä kuraisia vaatteita, imuroida hiekkaa jatkuvasti eteisestä ja ripustella vaatteita kuivumaan ympäri kotia.

Kevään kura-aika voi olla piinallisen pitkä – tai lapsen silmin kestää mahtavan kauan. Lapset nauttivat lätäkköleikeistä suunnattomasti, joten aikuisen turhan kielteinen reaktio ei välttämättä ole lapsen eduksi. Jotta kaikki perheenjäsenet pääsisivät ilolla kurakauden yli, kokosimme tähän artikkeliin muutamia vinkkejä helpottamaan kevään ulkovaaterumbaa.

Ennen hiekka-muta-kura -kaaoksen hillintään pureutumista, tässä ensin muutama hauska ja kokeilemisen arvoinen leikki-idea lätäköihin!


Ideoita lasten kuraleikkeihin

Lammikkoleikkejä voi toteuttaa monella eri tavalla! Veden roiskimisen ja loiskimisen sijaan voit kokeilla myös monia muita kekseliäitä ideoita.

  • Rakentakaa laiva. Perinteinen kaarnalaiva on nykylapselle edelleen yhtä hauska, kuin oli aikoinaan 60-luvun lapsillekin. Kaarnaa, tikku ja lumen alta esiin tuleva lehti purjeeksi. Kuka saa laivansa purjehtimaan läpi lätäkön?

  • Onginta on kivaa. Pienen ongen saa tehtyä nopeasti kepistä ja pätkästä narua. Lapsi voi kuvitella lätäkköön asustamaan vaikka mitä monstereita, joita yrittää onkia esiin joko oikeasti tai mielikuvituksella. Jos pihalta sattuu löytymään oikein hurjan syvä kuralammikko, voit sitoa ongen päähän pienen ämpärin ja lapsi voi sen avulla yrittää pyydystää esimerkiksi kiviä ”meren” pohjasta.

  • Pituushyppy. Kuralätäköiden kuninkuuslaji, jokavuotinen voittaja, on tietenkin lätäköissä pomppiminen. Mutta voisiko tuon korvata ”Kuka ei hyppää lätäkköön” -leikillä? Vähemmän kuraroiskeita, yhtä paljon iloa. Kuka pääsee hyppäämään isoimman lätäkön yli kastumatta?

  • Lumikieriskely on lapselle hauskaa ja aikuiselle käytännöllistä. Jos maassa on vielä lunta jäljellä, voi viimeisenä puuhana ennen sisälle lähtöä pyytää lasta kierimään lumeen. Ja kappas! Kurat karisevat kuin itsestään.

Muistat varmasti, että nokkeluus toimii lasten kanssa. Mitä useammin sanot ”ei lätäkköön”, sitä enemmän lapsen sinne tekee mieli pompata. Sen sijaan kannattaa kokeilla yhteistä kuralätäköiden väistely -leikkiä. Toisaalta, isomman lapsen kanssa voi tehdä pelisäännöt selviksi ja kertoa, milloin on oikea aika kurapuuhiin ja miksi. Vedenpitävissä vaatteissa leikit ovat mukavampia kuin siisteissä synttärikuteissa.


Kurainen lapsi autossa

Lätäkköleikkien jälkeen lapsi on, tietenkin, yleensä yltä päältä kurassa. Kun on aika napata lapsi autoon ja lähteä huristelemaan kohti kotia, ongelmaksi muodostuu kuraiset vaatteet ja autonistuin. Miten hoitaa tilanne järkevästi?

Avuksi otetaan iso, muovitettu kassi. Vaativiin olosuhteisiin sopivien ulkoilukamppeiden alla lapsi itse on sisävaatteineen yleensä puhdas ja kuiva. Näin ollen ennen autoon astumista lapsi kannattaa nostaa kassiin (esim. kaupankassoilla myytävä iso kauppakassi tai Ikea-kassi), kuoria ylhäältä alas kaikki lapsen märät vaatteet pois ja nostaa lapsi vaatekasan keskeltä, kuivissa sisävaatteissa istuimeen.

Kauppakassivinkki toimii hyvin myös esimerkiksi lasta päiväkodista hakiessa! Tällä kikalla saat kuraisen lapsen päiväkodista kotiin näppärästi, kun viet sotkuiset kuravaatteet kätevästi kassissa eteiseen. Tiesitkö myös, että kastuneet kengät ja saappaat saa nopeammin kuiviksi kenkäkuivaimella?

Kuraisten vaatteiden pesu

Keväisin tekisi mieli pestä lapsen ulkovaatteita päivittäin. Kuraiset, märät tai hiekkaa ympärilleen ripottelevat kuorivaatteet eivät houkuttele vaikkapa oman villakangastakin vieressä eteisen naulakossa. Kuitenkin ulkoiluvaatteiden pinnassa olevat käsittelyt kuluvat jokaisen pesukerran jälkeen, joten vaatevalmistajat eivät suosittele konepesua usein.

Ulkovaatteiden puhdistamiseen ilman kuluttavaa konepesua, on meillä ehdottaa kahta erilaista vinkkiä.

Ensimmäinen toimii parhaiten, jos lapsi tulee kotiin kuraiset vaatteet vielä päällään. Ulko-oven lähellä on hyvä pitää napakkaa harjaa, jolla voit yksinkertaisesti harjata lapsen vaatteista kurat pois.

Toinen vinkki toimii myös esimerkiksi kauppakassikikan kanssa, kun vaatteet eivät enää ole lapsen yllä. Avuksi otetaan kostea liina! Kuraiset puntit saa helposti pyyhittyä liinalla puhtaaksi. Jos pelkällä liinalla ei tule toivottua lopputulosta, voit täyttää suihkepullon vedellä sekä pikkuruisella tipalla astianpesuainetta ja suihkia seosta vaatteen pintaan ennen pyyhkimistä. Voit toki myös huuhdella vaatteen lavuaarissa, mutta tällöin kuivumisaika on pidempi, eikä vaatetta saa niin pian uudelleen päälle kuraleikkien jatkamista varten.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Anni Virtanen, kuva: Shutterstock