Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Limatulppa irtoaa kokonaisena tai vähitellen – miltä se tavallisesti näyttää?

Moni viimeisillään raskaana oleva nainen huomaa vessakäynnin yhteydessä limatulpan irronneen. Mielessä voivat pyöriä monenlaiset kysymykset, kuten näyttääkö erite normaalilta ja käynnistyykö synnytys pian. Kokosimme tähän artikkeliin vastauksia yleisiin kysymyksiin.

Mikä on limatulppa?

Kyse on geelimäisestä eritteestä, jota kertyy kohdunkaulaan raskauden aikana. Sillä on tärkeä tehtävä infektioiden pääsyn estämisessä synnytyskanavaan ja vauvaan.

Miltä se näyttää?

Limatulpan väri, rakenne ja koko vaihtelevat yksilöllisesti. Yleensä erite on väriltään kirkasta, vaaleaa tai hieman veristä, jolloin se voi olla punertavaa, rusehtavaa tai vaaleanpunaista. Lima on lähes hajutonta.

Koostumukseltaan erite on paksua ja joustavaa. Pituutta kokonaisena irronneella tulpalla voi olla keskimäärin noin 2,5 senttimetristä viiteen senttimetriin. Eritteen määrä on yleensä noin 1–2 ruokalusikallista, mutta yksilöllistä vaihtelua esiintyy.

Limatulppa vai valkovuotoa?

Valkovuoto on tavallista raskauden aikana ja se on ohutta, kellertävää tai valkoista. Limatulpan tunnistat siitä, että se on selvästi valkovuotoa paksumpaa, joustavampaa ja sitä on enemmän. Se voi myös olla punertavaa, rusehtavaa tai vaaleanpunaista, toisin kuin valkovuoto.

Milloin ja miten irtoaminen tapahtuu?

Limatulppa irtoaa emättimen kautta yleensä 1–7 vuorokautta ennen synnytyksen käynnistymistä. Osalla naisista synnytys käynnistyy vain tunteja irtoamisen jälkeen, kun taas osalla siihen voi mennä päiviä tai viikkoja. Tulppa voi irrota myös varhaisemmassa vaiheessa raskautta, kun taas osalla se irtoaa vasta synnytyksessä.

Tulpan irtoaminen vähitellen on tavallista, jolloin odottaja ei aina edes huomaa sitä. Monilla tulppa irtoaa kuitenkin kerralla, mikä myös on täysin normaalia.

Mikä aiheuttaa limatulpan irtoamisen?

Raskaana olevan naisen keho valmistautuu synnytykseen ja yleensä kohdunkaulan kypsyminen saa tulpan irtoamaan.

Viimeisten raskausviikkojen aikana myös seksin harrastaminen tai lääkärin tekemä sisätutkimus voivat nopeuttaa limatulpan irtoamista.

Miten toimia?

Sinun ei tarvitse pelästyä limatulpan irtoamista eikä olla yhteydessä synnytyssairaalaan, jos raskaus on täysiaikainen. Muussa tapauksessa kysy lisäohjeita kätilöltä.

Sen sijaan jos sinulta tulee runsasta ja kirkasta veristä vuotoa, on hoitoon hakeuduttava viipymättä.


Lähteet: Terveyskirjasto, Tays, Kainuun sote, Cleveland Clinic

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock