Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Millainen vauvan pulauttelu on normaalia? Kokeile näitä konsteja puklujen vähentämiseksi

Vauvan pulauttelu mietityttää monia tuoreita vanhempia. Näin erityisesti siinä tilanteessa, kun lapsi puklaa paljon. Tämä vaihe näkyy arjessa usein myös siten, että niin pienokaisen kuin vanhemman vaatteet kastuvat välillä litimäriksi ruokailuiden yhteydessä ja myös kastuneita petivaatteita voi joutua vaihtamaan tiuhaan.

Pulauttelut ovatkin erittäin yleinen vaiva. Noin puolet kolmekuisista vauvoista pulauttelee vähintään viidesti vuorokaudessa, ja joka kymmenes kymmenkuinen lapsi puklaa vielä paljon. On hyvä muistaa, että pulautteluiden määrä on kuitenkin yksilöllistä.

Osa vauvan juomasta maidosta nousee takaisin mahalaukusta ylös sen takia, että ruokatorven ja mahalaukun välissä oleva sulkijalihas on vielä löysä. Yleensä pulauttelu loppuu itsestään yhden vuoden ikään mennessä tai viimeistään puolitoistavuotiaana.

Tavallisesti vaivasta ei tarvitse olla erityisen huolissaan eikä se yleensä vaadi hoitoa. Näin siinäkin tapauksessa, että pienokainen puklaa suuria määriä, mutta paino ja pituus kehittyvät tästä huolimatta odotetulla tavalla. Näin ollen on normaalia, että vauva puklaa joko vähän, paljon tai jotain siltä väliltä, kunhan lapsi syö ja kasvaa tavanomaisesti. Vanhempien kannattaa aina kuitenkin kertoa matalalla kynnyksellä vauvan terveyteen liittyvistä huolistaan neuvolassa.


Kotikonsteja vauvan pulautteluun

On olemassa muutamia kotikonsteja, joita voi kokeilla vauvan puklaamisen hillitsemiseksi. Lue listaus alta.

  1. Ruoki vauvaa kohoasennossa
  2. Röyhtäytä jo ruokailun puolivälissä ja aina syömisen jälkeen
  3. Korota sängynpäätyä
  4. Pulloruokinnassa vältä tuttiosia, joissa reiän koko on suuri (tällöin vauvan mahaan päätyy liikaa ilmaa ja hän saa maitoa liian nopeasti, mikä voi saada aikaan pulautteluja)
  5. Nukuta vauvaa vasemmalla kyljellä
  6. Tihennä syöttövälejä
  7. Joskus myös vellien aloittaminen jo 3–4 kuukauden iässä ja pulloruokinnan kohdalla maidon sakeuttaminen apteekista saatavilla valmisteilla voivat auttaa

Tärkeää! Jos vauvan pulauttelut muistuttavat voimakkaita suihkumaisia oksennuksia, vauva on kovin itkuinen ja hän ei syö eikä paino nouse normaalisti, on syytä kääntyä neuvolan tai lääkärin puoleen.



Lähteet: Terveyskirjasto, Tays

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock