Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Millaiset ensiluistimet kannattaa hankkia? Nämä ovat tärkeimmät kriteerit

Monissa lapsiperheissä ensiluistimien hankinta tulee ajankohtaiseksi jossain vaiheessa. Vanhempia voi mietityttää, millaiset luistimet vasta-alkajalle kannattaisi ostaa.

Entinen taitoluistelija, nykyisin Suomen Taitoluisteluliitossa viestintä- ja markkinointipäällikkönä työskentelevä Mila Kajas kertoo Mutsimedialle, millaisiin asioihin vanhempien kannattaa kiinnittää huomiota ensiluistinostoksilla.

– Terän tulee olla terävä ja nilkan tuen hyvin vahva. Jos nilkat lähtevät lempsumaan luistellessa, hommasta tulee vaikeaa eikä se ole kivaa. Lapsilla nilkat eivät ole vielä kovin vahvat, joten tuen pitää tulla luistimesta.

Ensiluistimiin ei kannata jättää kasvuvaraa

Luistinten tulisi olla sopivan kokoiset lapsen jalkaan. Irrota pohjallinen ja varmista, että koko on oikea. Kasvuvaraa ei juuri kannata jättää.

– Liian suuret luistimet eivät tue jalkaa riittävästi, ne voivat hiertää ja jalka voi lonksua luistimessa. Ymmärrän, että monet vanhemmat haluaisivat ostaa luistimet kasvuvaralla, mutta se voi aiheuttaa ongelmia etenemisessä.

Kajas kertoo nyrkkisäännön sopivan koon varmistamiseen: testaa, että etusormesi mahtuu luistimen nilkan aukosta sisään. Entä kannattaako lapselle hankkia kaunoluistimet vai hokkarit?

– Taitoluistelun edustajana suosittelen taitoluistimia, koska piikki mahdollistaa monipuolista temppuilua. Tästä huolimatta hokkaritkin ovat hyvät, jos sellaiset kotoa löytyvät. Pääasia tietysti on, että lapsi pääsee kokeilemaan luistelemista.

Sopivasti vaatetta päälle ja kypärä päähän

Lapsella on hyvä olla riittävästi vaatetta päällään, jotta kylmyys pääse yllättämään luistellessa. Jäähalliin mentäessä puolestaan on hyvä muistaa, ettei hallissa ole yhtä kylmä kuin ulkona.

– Jäähallissa ei tarvita naparetkeilijän varustusta, vaan kevyttoppatakki ja toppahousut riittävät, Mila Kajas tuumaa. Vasta luistelua opettelevalla pienellä lapsella olisi myös hyvä olla kypärä päässään.

– He joka tapauksessa muksahtelevat siihen malliin, että päähän voi sattua ja sitä ei toivota.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala