Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Milloin pinnasängystä juniorisänkyyn? Uniohjaaja muistuttaa: “Ilta voi mennä ralliksi”

Jokainen taaperon vanhempi pohtii ennen pitkään, milloin on sopiva hetki siirtää lapsi pinnasängystä juniorisänkyyn. Yhtä oikeaa vastausta ei luonnollisesti ole olemassa, ja jokainen perhe varmasti löytää omaan tilanteeseensa parhaan ratkaisun.

Muutama ohjenuora pinnasängystä juniorisänkyyn siirtymisessä on kuitenkin hyvä tietää. Uniohjaaja Teija Kautto uniohjaamo Uneksijasta painotti Lapsimessuilla pitämässään luennossa, ettei siirrossa kannata hätiköidä.

– Alle kolmivuotiaat juniorisängyssä ovat useimmiten enemmän uhka kuin mahdollisuus, Kautto kertoi.

Jos lapsi siirretään pinnasängystä juniorisänkyyn liian varhain, voi arki joissain tapauksissa muuttua hankalammaksi.

– Voi ehkä näyttää viikon tai pari, että menee ihan kivasti ja sitten lapsi keksii, että sängystä pääseekin liikkeelle. Ilta voi mennä ralliksi tai sitten lapsi innostuukin nousemaan ylös sängystä esimerkiksi jo viiden aikaan aamulla, Kautto perusteli.

Myös BabyCenter-sivustolla suositellaan, ettei juniorisänkyyn siirtymisessä kiirehdittäisi. Vanhemman on hyvä ensin varmistua, että lapsi on kehityksellisesti valmis muutokseen. Juniorisänkyyn siirtyminen kannattaa myös ajoittaa rauhalliseen elämäntilanteeseen, jolloin muita suuria muutoksia ei ole tiedossa.


Milloin juniorisänkyyn

Muutamasta merkistä voi BabyCenterin mukaan kuitenkin päätellä, että lapsi voi olla valmis siirtymään pinnasängystä juniorisänkyyn.

  • Taapero yrittää kiivetä / kiipeää pinnasängyn reunan yli. Jos lapsen rintakehä on korkeammalla kuin sängyn reuna, voi hän pystyä halutessaan ylittämään laidan.
  • Lapsi osoittaa kiinnostusta juniorisänkyyn siirtymistä kohtaan. Tällöin taapero on todennäköisimmin myös valmis muutokseen.
  • Lapsi on jo yökuiva tai ainakin lähemmäs. Tällöin voi olla hyvä nukkua juniorisängyssä, jotta lapsi pääsee tarvittaessa käymään yöllä potalla.

Vinkki! Kun lapsi siirtyy nukkumaan juniorisängyssä, voi alkuun olla hyvä käyttää pinnasängyssä käytettyjä tuttuja petivaatteita – vaikka ne olisivat hieman liian pienet uuteen sänkyyn. Juniorisänky olisi myös hyvä sijoittaa samaan paikkaan, jossa pinnasänky aiemmin oli.

Takaisin pinnasänkyyn?

Joskus voi olla hyvä ajatus siirtyä joksikin aikaa juniorisängystä takaisin pinnasänkyyn, jos muutos on tuonut mukanaan haasteita perheen arkeen. Näitä merkkejä voivat olla:

  • Lapsella kestää pitkään nukahtaa.
  • Lapsi poistuu useasti sängystä yön aikana.
  • Lapsi alkaa vaellella kotona yöaikaan.

Artikkelin lähteinä on käytetty Teija Kauton Lapsimessuilla pitämää luentoa (Univinkit taaperoiden ja leikki-ikäisten vanhemmille – Kasvulava 19.4.2024) ja BabyCenterin artikkelia.

Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock