Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Milloin vauva hymyilee? Näin tunnistat ensimmäisen sosiaalisen hymyn

Monen tuoreen vanhemman mielessä käy uuden arjen käynnistyttyä, milloin vauva hymyilee ensimmäisen kerran tietoisesti. Kerromme tässä artikkelissa, missä iässä ensimmäinen sosiaalinen hymy yleensä koetaan, miten sen erottaa tahattomasta hymystä ja millainen merkitys sillä on pienokaisen kehityksessä.

Milloin vauva hymyilee?

Yleensä tämä sydäntä pakahduttava hetki koetaan, kun vauva on 6–8 viikon ikäinen. Jokainen lapsi kuitenkin kehittyy omaa yksilöllistä tahtiaan ja osa pienokaisista voi hymyillä jo hieman aiemmin ja osa puolestaan myöhemmin. Yleensä vauva hymyilee ensimmäisen kerran viimeistään neljän kuukauden ikään mennessä.

Näin tunnistat ensimmäisen sosiaalisen hymyn

Jo syntymästä lähtien voi välillä näyttää aivan siltä, että vauva hymyilisi. Ensimmäisten elinviikkojensa aikana pienokainen ei kuitenkaan hymyile tietoisesti, vaan iloiselta näyttävä ilme on todennäköisesti reaktio johonkin hänen keholliseen kokemukseensa. Esimerkiksi nälkä, suolistoon kertynyt kaasu, uneen vajoaminen tai pissaaminen voivat olla tuntemuksia, jotka saavat vauvan suupielet kohoamaan – eikä kyse kuitenkaan ole oikeasta hymystä.


Ensimmäisen kuukauden jälkeen vauva alkaa hiljalleen viettämään enemmän aikaa hereillä ja kiinnittämään huomiota ympäristöönsä. Pienokainen oppii ajan myötä, että häntä hoitavat henkilöt vastaavat hänen esimerkiksi nälästä tai väsymyksestä antamiinsa viesteihin. Vauva myös tuntee olonsa mitä todennäköisimmin hyväksi ja rakastetuksi, kun hänelle tarjotaan paljon myönteistä läsnäoloa, hymyjä ja syliä.

Vauvan ensimmäinen sosiaalinen hymy on yleensä helppoa erottaa tiedostamattomasta hymystä. Tämä siitä syystä, että vauva hymyilee ikään kuin koko kasvoillaan eikä vain suullaan. Innostus ja hyvä olo näkyvät myös pienokaisen silmissä.

Ensimmäinen oikea hymy on todennäköisesti vauvan reaktio johonkin erityisen mukavaan hetkeen, kuten vaikkapa siihen, että silittelet häntä tai ihastelet vauvallesi hänen ainutlaatuisuuttaan. Onkin hyvä muistaa, ettei vauvaa voi koskaan helliä pilalle.

Tärkeä merkitys vauvan kehityksessä

Vuorovaikutteinen hymyily on yksi merkityksellinen osa vauvan sosiaalisessa ja tunne-elämän kehityksessä. Hymyilevälle vauvalle kannattaa antaa paljon positiivista huomiota, sillä myös sitä kautta pienokainen oppii hiljalleen, että hän pystyy vaikuttamaan ympäröivään maailmaansa.

Vauvan kaikenlaisiin viesteihin vastaaminen on oleellista, jotta hän ymmärtää ajan kuluessa, että hänen ajatuksensa ja tuntemuksensa ovat tärkeitä. Lapsen itsetunnon kehitykselle rakennetaankin pohjaa jo hyvin varhain.


Lähteet: Healthy Children, What to Expect

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock