Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Mitä tehdä syyslomalla lasten kanssa? Minibudjetin vinkit

Viikon loma keskellä syksyä on rentouttava irtiotto arjesta. Moni miettii hyvissä ajoin, mitä tehdä syyslomalla. Silloin voitte nauttia perheen kesken kauniin kirpeistä syyskeleistä ja fiilistellä ruskaa, hyppiä lehtikasoihin ja pitää hauskaa.

Tai sitten ehkä ei.

Lomat voivat aiheuttaa myös ahdistusta ja pinnan kiristelyä niin perheen aikuisilla kuin lapsillakin. ”Mitä tehdään?” ”Minne mentäisiin?” ”Tylsää!” Kuulostavatko jo etukäteen nämä fraasit tutuilta? Jokainen vanhempi varmasti haluaisi toteuttaa lapselleen loistavia lomamuistoja, mutta ongelmana saattaa olla rahan tai ajan puute – tai kumpikin.

Mitä tehdä syyslomalla edullisesti?

Uimahallit, sisäleikkipuistot ja päiväretket lähikaupunkeihin ovat toki hauskoja, mutta jos vanhemmat ovat töissä ja rahahanat kiinni, näiden toteuttaminen on aika hankalaa. Vaikka halvimmillaan pääsisikin lähikaupunkiin parin euron bussilipulla, ei pelkkä kaupungilla kävely ole lapsille kovin mielekästä. Lisäksi pitäisi kuitenkin ostaa lounasta ja siitä tulee helposti kalliimpi lasku.

No, mitä ihmettä voisi tehdä syyslomalla, vaikka vanhemmat ovat töissä ja käytettävissä oleva budjetti minimaalinen? Katso alta vinkit!

Askarrellaan limaa!

Vähintäänkin jokainen kouluikäisen lapsen vanhempi on varmasti kuullut limasta, tuttavallisemmin ”slaimista”. Kun pohdit, mitä lapsi voisi tehdä syyslomalla, on liman askartelu itse erinomainen vaihtoehto!

Tähän slime-ohjeeseen ei tarvita kalliita raaka-aineita, vaarallisia kemikaaleja tai mitään polttavaa tai terävää. Täydellistä siis myös lapsen itsenäiseen askarteluun. Tämä lima on myös helppo siivota, jos (ja kun) pikkuaskartelijalta tulee työvaiheista sotkua.

Myrkytön ja edullinen DIY-slime

1 osa vettä
2 osaa perunajauhoja
pikku tilkka elintarvikeväriä

Sekoita ainekset yhteen, ja lima on valmista!

Slime on koostumukseltaan löysää, mutta nyrkkiin puristettaessa muotoutuu palloksi. Nyrkkiä avatessa lima valuu taas sormien välistä takaisin kippoon. Tämä slime ei säily purkitettuna kauaa, vaan kyseessä on ennemmin kertaluontoinen leikki.

Kirjastossa salapoliisina

Kirjasto kiikkuu aina edullista tekemistä -listojen kärjessä, eikä suotta. Se on kätevä ja hyvinkin edullinen. Sinne voi jäädä hetkeksi lukemaan niin kirjoja kuin lehtiäkin ja pienemmille lapsille kirjastoissa saattaa olla ihan oma leikki- ja lukunurkkaus.

Syyslomalla lapsi saa kuitenkin tehdä kirjastossa hiukan salapoliisityötä! Ideoi lapselle lista erilaisista kirjastosta löytyvistä teoksista, jotka hänen pitää löytää. Voitte käyttää valmista Mutsimedian pohjaa tai tehdä oman.

Tarkoitus on, että lapsi voi tallentaa salapoliisi-kuvatehtävän omaan puhelimeensa ja rastittaa siitä yli löytämänsä teokset. Tämä onnistuu useimpien puhelimien galleriassa olevalla kynätyökalulla tai erillisellä piirustussovelluksella. Lisäksi; jos lapsesi toteuttaa kirjastoreissun itsenäisesti, pyydä häntä lähettämään kuva sinulle jokaisesta löydöstään. Näin voit olla mukana tunnelmassa!


Anna lapsen lainata mahdollisten kirjojen lisäksi myös muutama elokuva myöhemmin viikolla olevaa leffapäivää varten.

Rauhallinen leffapäivä

Sen sijaan, että menisitte syyslomalla kalliiseen elokuvateatteriin, tuo leffahetki kotiin. Ja tee siitä mieleenpainuva!

Ensinnäkin, kuinka paljon peittoja ja tyynyjä kotoanne löytyy? Tai ehkä jossain sängyn alla on vieraspatja? Tuo nämä kaikki television läheisyyteen ja rakenna yhdessä lapsen kanssa maailman ihanin (ja pehmein!) leffateatteri omaan kotiinne.

Pimennä huone, laita kausivaloketju tuikkimaan löhöalueen reunalle. Varaa lähettyville lapsen kirjastosta lainaamat elokuvat, laita vaikka nätisti esille, jolloin voitte valita leffan kuten teatterissa. Vaihtakaa leffavaatteet päälle (oli ne sitten fiinit tai se mukavin kotiasu).

Oikeassa leffateatterissa tuoksuu aina herkulliset popkornit. Popkornin jyvistä itse paistettavat popparit ovat paljon edullisempia ja niiden tekeminen on hauskempaa kuin mikroversioiden. Fiilistelkää elokuvahetkeä popkornien paiston ohessa ja nauttikaa tuoksusta!

(Luonto)retkelle tutkimaan ympäristöä

Koska arki on kiireistä ja elokuvien laina-aika kirjastosta auttamatta liian lyhyt, hoida leffojen palautus vielä lomaviikolla. Ja tee siitä seikkailu!

Pohdi matkaa kodistanne kirjastoon. Mitä matkalla on? Mitä matkalta voisi löytää? Kokoa lista asioista, joita lapsesi tulisi etsiä matkan varrelta. Voit myös käyttää oheista valmista pohjaa löytöretkeilyyn.


Retki toteutetaan näin:

Lapsi suunnittelee reitin ja piirtää siitä kartan (joko paperille tai puhelimen sovelluksella). Jos kartta on paperinen, lapsi voi ottaa siitä kuvan puhelimellaan. Lapsi merkitsee karttaan ”aarteiden” löytöpaikat esimerkiksi puhelimen gallerian kynätyökalulla tai erillisellä sovelluksella.

Lisäksi; jos lapsesi toteuttaa löytöretkeilyn itsenäisesti, voit jälleen pyytää häntä lähettämään sinulle kuvan jokaisesta löydöstään tai fiilistelyselfieitä matkan varrelta. Näin voit olla mukana tunnelmassa!

Muistuta lasta, ettei liikenteessä kuljeta kasvot puhelimeen päin, vaan havainnoidaan ympäristöä!

Pyjamabileet!

Anna lapsesi kutsua syyslomalla ystävät kylään ja järjestäkää pyjamabileet nyyttäriteemalla. Kutsu vieraat vasta esimerkiksi klo 20, jolloin kaikki ovat syöneet päivällisen jo kotona ja iltapalaksi maistuvat kaverusten kesken jaetut herkut. Luota siihen, että lapset keksivät itse itselleen tekemistä illan muutamaksi tunniksi.

Jos itselläsi on seuraavana aamuna edessä aikainen lähtö töihin, valmista aamupala lapsille ennakkoon jo illalla. Tähän sopii erinomaisesti helppo ja nopea sekä edullinen tuorepuuro. Tuorepuuron perusohje on alla, mutta halutessasi hifistelyä, kurkkaa netistä toinen toistaan upeampia vaihtoehtoja kaurapuurosta chiavanukkaaseen tai kokeile vaikka porkkanakakkupuuroa!

Tee puurot jääkaappiin pieniin kippoihin tai purkkeihin ja koristele ne esimerkiksi sateenkaaren värein latomalla riveittäin mustikoita, kiiviä, banaanisiivuja, mandariinilohkoja ja omenasiivuja. Kun teet tämän valmiiksi, voit säädellä hedelmien määrää paremmin. Näin yhteen puuroannokseen ei kulu montaakaan siivua per hedelmä, joten puuro + hedelmät -aamiaisen annoshinta ei ole iso.

Tuorepuuron perusohje

1 dl nestettä (esim. maito, kaurajuoma tai mehu)
1 dl massaa (esim. jogurtti, rahka tai raejuusto)
1 dl kaurahiutaleita

Sekoita ainekset keskenään ja anna tuorepuuron tekeytyä vähintään muutaman tunnin tai mieluiten yön yli.

Panosta aamiaisen esillepanoon, jolloin se on lapsille iloinen yllätys jääkaapin avatessa. Näin puuroaamiainen maistuu varmasti.

Toivottavasti syysloma lasten kanssa sujuu hienosti näillä vinkeillä!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Anni Virtanen