Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miten luistelun opettelu aloitetaan? Harjoittele näitä taitoja lapsesi kanssa

Oletko hankkinut lapsellesi ensiluistimet ja olette aikeissa aloittaa luistelun opettelun?

Entinen huipputaitoluistelija Mila Kajas Suomen Taitoluisteluliitolta vastaa monia vanhempia mietityttäviin kysymyksiin lasten luistelemaan oppimisesta.

Minkä ikäisenä luistelemaan?

Tähän ei ole olemassa yleispätevää ikää, Kajas painottaa.

– Kun lapsi vähänkin osoittaa hyvää vartalonhallintaa ja on motivoitunut, voi luistimet laittaa jalkaan. Ulkojäillä ja luistelukouluissa näkyy luistelevia lapsia, jotka näyttävät oppineen juuri kävelemään. Mitä aiemmin aloittaa, ei luistelun harjoittelu todennäköisesti jännitä lasta liikaa.

Luistelemaan oppiminen ei kuitenkaan ole koskaan myöhäistä, ja kaikenikäiset lapset kokevat harjoittelun kautta onnistumisen riemua jäällä.


Miten luistelun opettelu aloitetaan?

Luistelu voi näyttää helpolta, ja siksi lapsi voi aluksi turhautua omaan menoonsa.

Alussa tavoitteena on, että lapsi oppii seisomaan jäällä luistimet jaloissaan ilman tukea. Kun hän hallitsee tuon taidon, aikuinen voi ohjata lasta ottamaan pieniä kävelyaskelia jäällä.

– Kutsun sitä tepsutteluksi, koska alussa harvoin vielä liikutaan liukuen. Kun lapsi osaa seisoa jäällä ilman tukea, nousta pystyyn kaaduttuaan ja hieman tepsutella eteenpäin, on siirrytty merkittävälle tasolle.

Myöhemmin lapsi opettelee potkaisemaan luistinten terillä vauhtia ja etenemään jäällä liukuen.

– Jo lyhyt kahden jalan liuku on suuri voitto aivan alkuvaiheessa, nelinkertainen taitoluistelun Suomen mestari Mila Kajas kannustaa.


Kannattaako lapsesta pidellä kiinni?

Voit pidellä luistelemaan opettelevaa lasta kevyesti kiinni toisen kainalon alta. Huomaathan, että sinun kannattaa olla mielellään lapsen takana tai sivulla, jotta lapsen painopiste pysyy oikeana.

– Lapsi joka tapauksessa rojahtaa jossain vaiheessa jäälle. Aikuisen olisi tärkeää opettaa turvallinen kaatuminen, joka tapahtuu pepun kautta.

Katso alla olevalta videolta, miten voit tukea lasta jäällä.


Jos video ei näy, pääset katsomaan sen täältä.

Nostanko kaatuneen lapsen ylös?

Luistelun opettelu vaatii kärsivällisyyttä, ja kaatumiset kuuluvat asiaan. Aivan alussa aikuinen voi auttaa lapsen takaisin pystyasentoon, mutta Mila Kajaksen mukaan pian lapsen olisi hyvä harjoitella nousemaan jäältä itsenäisesti.

– Aikuinen voi näyttää mallia lapselle, miten jäältä noustaan ylös polviasennon kautta, hän kannustaa.

Alla olevalta videolta näet, miten jäältä noustaan ylös.


Jos video ei näy, pääset katsomaan sen täältä.

Tukikelkasta hyötyä luistelun opettelussa?

Kaupunkien ulkoluistelukentillä ja yleisöluisteluissa voi olla tukikelkkoja pienille lapsille. Mila Kajaksen mukaan niitä voi halutessaan kokeilla, mutta pelkästään tukikelkan kanssa ei kannata harjoitella luistelua.

– Lapsen painopiste ei ole ihanteellinen, kun hän nojaa eteenpäin tukea vasten. Silloin hän ei välttämättä opi vartalonhallintaa jäällä samalla tavalla kuin ilman tukea.

– Kelkkaa voi halutessaan kokeilla vähän aikaa ja sitten sen voisi antaa kiertoon seuraavalle lapselle.


Sopivan pituinen aika harjoitella luistelua?

Vanhempien kannattaa pyrkiä, että tunnelma luistellessa pysyisi hyvänä loppuun asti.

– Kannattaa olla jäällä sen aikaa, kun lapsella on siellä kivaa. Heti, kun alkaa näyttämään, että tulee kylmä tai ettei kenelläkään ole kivaa, äkkiä pois vaan. Luistelusta tulee jäädä hyvä mieli ja sellainen olo, että sitä haluaa myöhemmin jatkaa, Mila Kajas tuumaa.

Jos luistelusta haluaa harrastuksen, minkä ikäisenä voi aloittaa?

Monet tahot järjestävät yli kolmivuotiaille lapsille luistelukouluja. Myös taitoluistelun luistelukouluissa nuorimmat lapset ovat noin 3-5-vuotiaita. Siellä harjoitellaan luistelun alkeita.

– Tavoite on, että lapset oppivat luistelemaan. Uusia taitoja opetellaan leikin varjolla. Voidaan olla esimerkiksi hippaa ja hyödyntää huiveja, palloja tai mitä ohjaaja keksiikään. Samat harjoitteet sopivat sekä tytöille että pojille, Kajas sanoo ja jatkaa:

– Luisteluharrastus on kuitenkin paljon muutakin kuin luistelua. Siinä harjoitellaan ennen kaikkea ryhmässä toimimista.

Katso alla olevalta videolta, miten kahden jalan liuku tehdään.


Jos video ei näy, pääset katsomaan sen täältä.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala