Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miten opettaa järkevää rahankäyttöä lapselle? Elina Lappalainen: ”Haasta pohtimaan rahan arvoa”

Moni vanhempi toivoo, että lapsi omaksuu ajan myötä hyvät taloustaidot. Tornihuoneen salaseura. Rahan jäljillä -lastenkirjan (Tammi 2023) kirjoittaja, Helsingin Sanomien taloustoimittaja Elina Lappalainen kannustaa aikuisia keskustelemaan perheen rahatilanteesta ja yleisesti ottaen taloudesta lasten ja nuorten kanssa.

– Avoimella ikätasoon sopivalla rahapuheella voi rakentaa lapsen taloudellista itseluottamusta ja pystyvyyden kokemusta. Jos rahasta puolestaan ei puhuta ja aiheesta muodostuu tabu, voi se aiheuttaa lapselle turhaa huolta ja syyllisyyttä, Lappalainen sanoo.

Lainojen korkojen jyrkkä nousu ja energian ja ruoan hinnan kallistuminen ovat kurittaneet monen lapsiperheen taloutta jo pidempään. Yle uutisoi syyskuussa, että monessa keskituloisessa perheessä on jouduttu karsimaan myös lasten harrastuksista. Pienituloisissa perheissä arjen välttämättömistä menoista selviytyminen on muuttunut entistä vaikeammaksi.

– Talouteen voi yhdistyä monenlaisia tunteita, kuten huolta, pettymyksiä, kateutta ja unelmia. Sen sijaan että sulkeutuisi tai tiuskahtaisi lapselle, ettei jonkin hänen toivomansa asian ostaminen ole mahdollista, on hyvä avata tarkemmin, minkä takia pitää säästää. Keskustelun kautta näistä asioista tulee lapselle ymmärrettävämpiä.


Lasten taloustaidot vahvistuvat esimerkin voimasta

Aikuinen voi opettaa tärkeitä taloustaitoja lapselle näyttämällä esimerkkiä oman taloutensa hallitsemisesta.

– Säästäminen ja sijoittaminen ovat pitkäjänteisen vaurastumisen työkaluja ja ne ovat mahdollisia monelle perheelle edes pienessä mittakaavassa. Taloudellisten puskurien luominen ei yleensä kuitenkaan ole mahdollista, jos joutuu kamppailemaan perustoimeentulon kanssa, toteaa Elina Lappalainen.

Lapsen kanssa voi aina kuitenkin keskustella säästämisestä, sijoittamisesta ja toiveesta vaurastua tulevaisuudessa. Hänelle voi selventää myös, että lainasta maksetaan korkoa ja siksi kärsivällisyyttä vaativa säästäminen tulee edullisemmaksi kuin rahan lainaaminen.

Tornihuoneen salaseura. Rahan jäljillä -tietokirja on kirjoitettu lastenromaanin muotoon ja sen tavoitteena on vahvistaa lasten taloustaitoja. Kirjan on kuvittanut Mitja Mikael Malin.

Auta lasta ymmärtämään rahan arvo

Lapsen ei aina välttämättä ole helppoa hahmottaa rahan arvoa, kun kulutus tapahtuu digitaalisissa ympäristöissä ja myös ostettavat tuotteet ja palvelut voivat olla digitaalisia. Elina Lappalaisella on vinkki tällaisiin tilanteisiin.

– Kuvitellaan, että lapsi haluaa ostaa johonkin digipeliin 1,99 euroa maksavan lisäosan. Hinta on helpommin ymmärrettävissä, kun haastamme lasta pohtimaan, kuinka paljon työtä ja millaista työtä hän olisi valmis tekemään tuon arvoisen lisäosan saamiseksi.

Lapsia ja nuoria voi myös kannustaa ideoimaan keinoja, joiden avulla he voisivat tienata hieman rahaa.

– Myös kirjassamme lapset ryhtyvät toimeen ja keksivät erilaisia keinoja ansaitsemiseen, olipa kyse esimerkiksi koiran ulkoilutuksesta, pihakorttelikahvilan tai kirpputorin perustamisesta, lastenvahtipalvelusta, ikäihmisten asioilla juoksemisesta tai jostakin muusta vielä nopeammin skaalautuvasta.

Elina Lappalainen pyrki antamaan lastenkirjassaan myönteisen kuvan työnteosta, teknologiasta ja yrittäjyydestä. Kuva: KP

Aikuinen voi keskustelun ja omien kulutusvalintojensa kautta vaikuttaa myös siihen, millaisia asenteita ja arvoja lapsi tai nuori omaksuu kuluttamiseen.

– Vanhemmat voivat auttaa lapsia ja nuoria pohtimaan, ovatko esimerkiksi tonnin puhelimet, merkkilenkkarit ja merkkivaatteet omien arvojen mukaista kuluttamista. Aikuisen on tärkeää näyttää esimerkkiä myös vastuullisesta kuluttamisesta.


Työelämästä myönteinen kuva

Koulutus on yleisesti ottaen avain luokkanousuun, painottaa Elina Lappalainen. Aikuisen tehtävänä on paitsi tukea ja kannustaa lasta tai nuorta panostamaan opiskeluun, mutta myös keskustella hänen kanssaan työelämästä myönteiseen sävyyn.

– On hyvä kiinnittää huomiota, miten me aikuiset puhumme työstä. Lapsille ja nuorille ei ehkä kannata antaa mielikuvaa, että työelämässä olisi aina kauhean rankkaa, Lappalainen kertoo.

Vuoden 2023 NYT Nuorten tulevaisuusraportin mukaan yhä useampi nuori pelkää työelämän olevan liian raskasta. Yleisimpiä huolia ovat työtulojen riittämättömyys, kiinnostavan työn löytyminen ja omien voimavarojen riittävyys.

Aikuisten kannattaa tuoda hyviä puolia esiin myös nopeasti kehittyvän teknologian vaikutuksista työelämään.

– Tulevaisuuden työelämästä voi puhua valoisasti eikä niin, että tekoäly tulee viemään kaikki työpaikat. Painottaisin ennemmin sitä, että uusia kiinnostavia työpaikkoja syntyy teknologian kehityksen myötä.

Lapset ja nuoret oppivat taloustaitoja myös koulussa, kun talousopetus on nykyisin integroituna jo alakoulun opetussuunnitelmaan. Elina Lappalainen kokee, ettei monessa perheessä kuitenkaan olla tästä tietoisia.

– Kodeissa tapahtuvalla arjen rahapuheella ja vanhempien omalla esimerkillä on tärkeä rooli lasten talouskasvatuksessa. Ehkä haastaisin vanhempia tietoisesti ottamaan roolia tässä, eikä vaan huutamaan koulua apuun.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: KP