Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miten paljon harjoitussupistuksia yleensä esiintyy? Näin tunnistat normaalit kivuttomat supistustuntemukset

Harjoitussupistukset voivat mietityttää monia odottajia ja saada välillä jopa pohtimaan, käynnistyykö synnytys mahdollisesti jo lähiaikoina. Kokosimme tähän artikkeliin tietoa liittyen näihin yleisiin ja monesti harmittomiin supistustuntemuksiin.

Mitä harjoitussupistuksilla tarkoitetaan?

Epäsäännölliset, kivuttomat ja heikot supistukset tulevat tutuiksi monille raskaana oleville naisille. Kyse on normaaliin raskauteen kuuluvista harjoitussupistuksista eli Braxton Hicks -supistuksista, jotka kiristävät vatsaa jonkin aikaa ja katoavat sitten itsestään.

Millainen tehtävä niillä on?

Loppuraskaudessa harjoitussupistukset kypsyttävät kohdun kaulakanavaa ja valmistavat vauvaa ja kohtua lähestyvään synnytykseen.

Missä vaiheessa raskautta niitä ilmenee?

Osalla odottajista harjoitussupistuksia ilmenee pitkin raskautta, kun taas toiset tuntevat kohdun supistelun vasta aivan raskauden loppusuoralla. Näitä yleensä harmittomia supistuksia voi ilmetä erityisesti raskauden puolivälin jälkeen.


Kuinka paljon niitä tulee?

Kohtu supistelee monesti noin neljästä viiteen kertaan vuorokaudessa raskausviikoilta 28–30 lähtien, kun taas osalla odottajista voi esiintyä supistelua jo aiemmin. Harjoitussupistuksia voi ilmetä myös määrällisesti tätä enemmän tai vähemmän. Yleensä kivuttomat supistukset ovat kuitenkin vaarattomia. Loppuraskaudessa ennakoivia supistuksia voi esiintyä melko tiheäänkin päivien ja jopa viikkojen ajan.

Ennenaikaisilla supistuksilla tarkoitetaan kohdun supistelua alle kymmenen minuutin välein yli tunnin ajan, kun supistukset ovat käsin tunnettavissa ja kestävät noin 30 sekuntia.

Millaisissa tilanteissa harjoitussupistuksia usein esiintyy?

Epäsäännöllisiä, enintään kymmenen minuutin välein esiintyviä kivuttomia harjoitussupistuksia ilmenee erityisesti fyysisen rasituksen yhteydessä, mutta niiden vuoksi ei tarvitse rajoittaa esimerkiksi liikkumista, työntekoa tai seksielämää.

Mikä avuksi tiheisiin harjoitussupistuksiin?

Muistathan levätä riittävästi ja voit vaikkapa nauttia rentouttavasta suihkusta. Tarvittaessa voit myös ottaa Parasetamol-kipulääkettä. Päivittäisistä harjoitussupistuksista tulee aina kuitenkin mainita neuvolakäynnin yhteydessä. Voit saada lähetteen virtsatestiin mahdollisen virtsatieinfektion selvittämiseksi.

Milloin yhteys neuvolaan tai synnytyssairaalaan?

Jos sinulla esiintyy kivuliaita supistuksia ennen raskausviikkoa 37, huomaat veristä tai vetistä vuotoa emättimestä ja/tai painontunne lantiossa ja emättimessä lisääntyy, on syytä ottaa nopeasti yhteyttä synnytyssairaalan päivystykseen. Joskus myös jatkuva kuukautiskipua muistuttava jomotus alavatsalla voi viitata uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen riskiin. Lääkärintarkastuksessa tutkitaan, onko kohdunsuulla tapahtunut ennenaikaista kypsymistä.


Lähteet: Terveyskylä, Terveyskirjasto, Hyvä Kysymys, Tays

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock