Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Näin poltat kynttilöitä turvallisesti lapsiperheessä

Monet alkavat näihin aikoihin kaivata sisustukseen kauniita kynttilöitä, mutta lapsiperheessä niiden sytyttäminen ei olekaan ihan niin yksinkertaista. Paloturvallisuus ja mahdolliset terveysriskit mietityttävät, mutta kynttilöitä on turvallista polttaa myös pikkulapsikodissa. Lue alta, miten!

Mieti oikea sijoituspaikka

Muista ensin perusjutut kynttilöiden kanssa. Älä sijoita kynttilöitä lähelle esimerkiksi verhoja tai kulkureittejä, joissa voisi ohimennen kaataa kynttilän. Lapsiperheessä turvallinen paikka on mahdollisimman korkealla, jotta pienet tahmatassut eivät pääsisi liekkiin helposti käsiksi. Kannattaa siis unohtaa sohvapöydän kauniit kynttiläasetelmat tai ainakin niiden sytyttäminen ennen perheen pienimpien nukkumaanmenoaikaa. Muista myös jättää tarpeeksi paljon tilaa, ainakin 5 cm, kynttilöiden välille.

Kynttilän sijoittelussa kannattaa myös huomioida se, että liekki saisi palaa mahdollisimman tasaisesti. Lepattava liekki savuttaa enemmän ja näin ollen vapauttaa sisäilmaan enemmän pienhiukkasia, jotka kulkeutuvat edelleen hengitysilmaan. Tämänkin vuoksi siis kulkureitit ovat huono vaihtoehto, koska ilmavirta heikentää liekkiä. Myös vetoisat ikkunalaudat kannattaa ennemmin koristella muilla tavoin.

Valitse kynttilät harkiten

Paloturvallisuuden lisäksi turvallinen kynttilänpoltto sisältää muitakin huomioitavia asioita. Nimittäin itse kynttilän. Hyvä kynttilä on valmistettu mahdollisimman pitkälti uusiutuvista luonnonmateriaaleista ja sen sydänlanka on metalliton. Tässäkin asiassa kannattaa suosia suomalaista, sillä Suomessa valmistetut kynttilät täyttävät hyvin yllämainitut kriteerit. Täällä ei käytetä sydänlangan seassa palamista edesauttavaa metallia ollenkaan. Esimerkiksi halvoissa tuontikynttilöissä käytetty metalli voi olla mm. sinkkiä, lyijyä tai tinaa. Tätä asiaa ei usein tule mietittyä, mutta kukaan meistä tuskin haluaa altistaa perhettään raskasmetalleille hengitysilman kautta.

Kynttilöitä valmistetaan useista materiaaleista, joista osa on turvallisempia kuin toiset. Osa raaka-aineista saattaa olla myös eläinperäisiä, esimerkiksi steariinia voidaan valmistaa sekä kasvi- että eläinpohjaisena. Varsinkin vegaanien kannattaa siis tutustua kynttilän ainesosiin erityisen tarkasti. Lisäksi kynttilöihin lisättävien tuoksujen kanssa kannattaa olla tarkkana. Tuoksut ovat usein synteettisiä, jotka muodostuvat ongelmaksi palaessaan, kun niiden sisältämät myrkyt vapautuvat niin ikään hengitysilmaan. Mikäli kuitenkin haluat hajustaa kotisi nimenomaan tuoksukynttilöiden avulla, suosi eteerisiä öljyjä sisältäviä ekoversioita. Ekokynttilöiden vaihtoehtona voi marketin kynttiläosastolla etsiä pakkauksista Joutsenmerkkiä. Se takaa, että kynttilä täyttää tiukat kriteerit paloturvallisuuden, ympäristön, terveyden ja laadun suhteen.


Sammuta oikein

Kynttilä tulisi aina sammuttaa tukahduttamalla, ei puhaltamalla, koska näin toimiessa kynttilä savuttaa vähemmän ja steariinia ei vahingossa lennähdä ympäristöön. Yksi hyvä kikka on sammuttaa kynttilä kastamalla sydänlanka sulaan steariiniin. Näin kynttilä ei käryä ollenkaan ja seuraavalla kerralla syttyy nopeammin ja helpommin.

Kynttilää ei tietenkään saisi koskaan jättää valvomatta, mutta jatkuva sammuttelu ei myöskään ole vaivan arvoista. Liekin tulisi palaa tasaisesti, tauotta, sillä jokainen sammutus ja kynttilän käryttäminen lisäävät vapautuvien pienhiukkasten määrää.

Ehkä sittenkin sähkövaloa?

Mikäli kaikkien kerrottujen faktojen jälkeen aito liekki pelottaa liikaa, markkinoilla on nykypäivänä runsaasti erilaisia led-kynttilöitä ja muita kauniita valosarjoja, joiden avulla saat luotua kotiisi tunnelmallisen sekä lapsiturvallisen sisustuksen helposti. Led-kynttilöissä on paljon eroja, löytyy sekä aidon kynttilän oloisia että sitten niitä feikimpiä versioita, joten ennen ostopäätöstä, kannattaa suosituksia etsiä esimerkiksi netin kautta. Kynttilät voi korvata myös vaikkapa hauskoilla pallo- tai muilla sisäkäyttöön sopivilla kausivaloilla. Ne tuovat yhtä lailla piristystä hämärän keskelle, mutta ilman turhia riskejä. Muista vaihtoehtoista tunnelmavalaistusta miettiessä huolehtia, että valojen mahdollisesti sisältämät paristot ovat lasten ulottumattomissa.

Yhteenvetona: kynttilät ovat ihania, kauniita ja rentouttavia. Mutta myös vaarallisia kodille ja terveydelle. Palamisessa vapautuvat pienhiukkaset todella ovat terveysriski, mutta eivät kuitenkaan suinkaan suurin sisäilmaongelmien aiheuttaja. Pieni, tietoinen muutos kynttilöiden valinnassa ja kulutuksessa pienentää huomattavasti kaikkia ongelmia.

Artikkelissa käytetty lähteinä: havi.fi, spek.fi ja joutsenmerkki.fi.

Teksti: Anni Virtanen