Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Näkymätön metatyö arjen taustalla – nämä niksit voivat vähentää kuormitusta

Lapsiperheen arjessa vanhempien jaksamista ja resursseja kuluttaa helposti loputtomalta tuntuva metatyö. Muistettavien ja hoidettavien asioiden määrä vyöryi armottomasti päälle ja tuntui vähintään triplaantuvan saadessani esikoiseni vajaa seitsemän vuotta sitten.

Olen vuosien varrella yrittänyt mielessäni satunnaisesti saada kiinni siitä elämästä jota elin ennen lapsen syntymää. Aika on luultavasti kullannut osan muistoista, mutta voin vilpittömästi sanoa, että arki oli tuolloin melkoisen helppoa.

Jokaisella ihmisellä on perhetilanteesta riippumatta oma kokemuksensa tekemästään metatyöstä enkä haluakaan lisätä tässä vastakkainasettelua lapsettomien ja lapsiperheiden välillä. Elämä ilman lasta oli kuitenkin oman kokemukseni mukaan aikamoisen metatyösiivun verran keveämpää, vaikka ei suinkaan aina täysin huoletonta.


Ilman metatyötä arki ei pyörisi

Metatyö-termi tuli Suomessa tunnetuksi vuonna 2015 toimittaja Jenny Lehtisen käyttäessä sitä Marja Hintikka -ohjelman kolumnissaan. Metatyö räjäyttää äidin pään! -tekstissä Lehtinen avaa termiä esimerkiksi konkreettisella esimerkillä lapsen syntymäpäiväjuhlien valmisteluista. Ennen kuin juhlat voivat alkaa, on pitänyt hoitaa, muistaa ja selvittää yhtä ja toista vieraiden kutsumisesta tarjoiluiden hankkimiseen ja ohjelman miettimisestä siivoamiseen.

Metatyö kuormittaa aivoja myös ihan perusarjessa, kun on huolehdittava lasten kuljetuksista, kouluasioista, neuvolakäynneistä ja vaatehankinnoista. Metatyö on mielestäni ilmiönä näkymätön välttämättömyys, sillä ilman sitä arki ei yksinkertaisesti pyörisi. Jonkun täytyy pitää lapsiperheessä lankoja jatkuvasti käsissään ja käytäntö on osoittanut, että usein se joku on pääasiassa äiti.

Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan metatyön tunnistamisen olevan vaikeaa, koska se liukuu elämään kuin salaa ja on vaikeasti tunnistettavissa. Allekirjoitan tämän täysin. On aivan liian helppoa unohtaa ja jättää huomiotta koko ajan hoidettavia asioita skannaava pyörä, joka ei pysähdy milloinkaan. Sen pyöriminen on niin huomaamatonta, että sitä ei tule tietoisesti ajatelleeksi kovin usein.

Metatyö tulee kokemukseni mukaan tunnistetuksi parhaiten silloin, kun sitä on liikaa. Silloin kun hoidettavat ja muistettavat asiat vyöryvät päälle, on syytä pysähtyä ja miettiä mitä voisi tehdä toisin, ja miten metatyötaakkaa voisi keventää.

Varsinkin perhettä ja kotia koskeva metatyö on tyypillisesti sukupuolittunutta ja kasaantuu usein naisten harteille. Susanna Luukinen selvitti metakotityötä käsittelevässä pro gradu -tutkielmassaan naisten pitelevän tiukasti lankoja käsissään ja heillä on miehiä parempi kokonaiskäsitys perheen asioista. Naiset ennakoivat perheen tarpeita ja hoitavat enemmän esimerkiksi lasten hankintoja. Tässä korostuvat myös luonne-erot eri ihmisten välillä. Järjestelmällisten ja suunnitelmallisten ihmisten on helpompi ottaa metatyö harteilleen.

Mikä voi helpottaa metatyötaakkaa?

Itse en tulisi päivääkään toimeen ilman vanhaa tuttua kalenteria ja suosin myös päiväkohtaisten listojen tekemistä. Näin pysyn kartalla edes suunnilleen siitä, mitä arjessani on meneillään. Samalla koen onnistumisen tunteita, kun asiat edistyvät ja listalta voi ruksia asioita tehdyiksi.

Olen onnekas, sillä minulla on puoliso joka jakaa kanssani tasavertaisesti metatyövastuuta. Molemmille ovat muotoutuneet vuosien varrella omat vastuualueet, joita koskeva ajatustyö ja käytännön toteutus tuntuvat luontevilta. Hoidan mielelläni lapsen vaatehankintoja koskevan ajatustyön, ennakoinnin ja hankinnat, kunhan minun ei tarvitse kuluttaa metatyökapasiteettiani auton huoltoa koskeviin asioihin.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Tiina Pitkänen, kuva: Shutterstock