Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Nauti kesästä – ilman punkkeja

Punkki eli puutiainen on pienestä koostaan huolimatta yksi Suomen vaarallisimmista eläimistä. Punkit pelottavat ja inhottavat, ja takuuvarmasti jokainen törmää niitä sivuavaan keskusteluun keväällä kelien lämmetessä.

Miten nauttia Suomen suvesta ilman pelkoa punkeista? Lue ja tiedät kuinka toimia!

Missä punkkeja on?

Punkkien kausi alkaa jo hyvin varhain keväällä ja kestää pitkälle syksyyn; helmi-maaliskuusta loka-marraskuulle on siis syytä olla tarkkana. Punkit ovat levinneet koko Suomeen, aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta, mutta suurimmat ja vaarallisimmat puutiaiskannat ovat kuitenkin keskittyneet lähinnä rannikkoalueelle ja saaristoon.

Punkkeja voi löytää lähes mistä vain, sillä ne viihtyvät niin metsissä, niityillä, heinikossa ja pientareilla. Toisin sanoen siis kaikkialla, missä on sopivaa kasvillisuutta ja riittävän kosteaa.


Miksi punkit voivat olla vaarallisia?

Punkit voivat kantaa kahta eri tautia; borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta. Usein nämä kaksi tautia sekoittuvat keskenään, joten tässä pähkinänkuoressa eroavaisuudet:

Borrelioosi

  • noin viidesosa punkeista kantaa borrelioosibakteeria
  • tautia kantavia punkkeja elää lähes koko Suomessa
  • tartunta-aika 1-2 vuorokautta punkin pistosta
  • tartunnan huomaa punaisesta rinkulasta pistoskohdan ympärillä
  • hoitona antibioottikuuri
  • ei olemassa olevaa rokotetta

Puutiaisaivotulehdus

  • noin 1,5 prosenttia punkeista kantaa tautia
  • tautia kantavia punkkeja Ahvenmaalla, Turun ja Kotkan saaristossa, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa sekä Simon, Kuopion ja Varkauden seuduilla
  • tartunta tapahtuu välittömästi punkin pistäessä
  • aiheuttaa alussa flunssan kaltaisia oireita
  • parantavaa hoitoa ei ole
  • taudilta voi suojautua rokotteen avulla

Miten punkeilta voi suojautua?

Paras suojakeino punkkeja vastaan on ihon suojaaminen vaatteilla. Heinikossa tai metsässä liikkuessa kannattaa pukeutua pitkälahkeisiin ja -hihaisiin vaatteisiin. Puntit voi sulloa sukan tai kengän varren sisään, ettei punkki pääse kiipeämään iholle. Vaatteen läpi pikkuruinen punkki ei voi purra.

Jokapäiväinen punkkitarkastus on hyvä tehdä ulkona oleilun jälkeen. Punkkisyynissä käydään koko keho läpi, erityisesti taivekohtiin ja hiusrajoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Ravistele vaatteet kunnolla. Tarkista myös lemmikkieläimet, sillä koirat ja kissat vetävät puutiaisia puoleensa kuin magneetti.

Mikäli löydät ihoon kiinnittyneen punkin, poista se heti, jolloin minimoit borrelioosin tartuntariskin. Helpointa homma on hoitaa punkkipihdeillä, joilla saa tukevasti irrotettua punkin kokonaisena. Punkin päälle ei saa kaataa mitään, koska tämä aiheuttaa punkin oksennuksen ja bakteerien siirtymisen suoraan verenkiertoon. Puremakohtaa tulee seurata lähiviikkojen aikana.

Vaikka puutarhat eivät ole punkkien suosikkipaikkoja, voi omalta pihalta yrittää pitää punkit kaukana estämällä turhien kasvien rehottamista. Lyhyeksi leikatulla nurmikolla puutiaiset eivät viihdy.


Kannattaako punkkirokote?

Punkkirokote on oikealta nimeltään TBE-rokote, joka on kehitetty vaarallista puutiaisaivotulehdusta vastaan. Se ei estä punkkeja kiinnittymästä eikä suojaa mm. borrelioosilta.

Rokotetta suositellaan, mikäli oleilet paljon taudin riskialueilla. Muualla Suomessa rokotteesta ei välttämättä ole vastaavaa hyötyä. Osa puutiaisaivotulehduksen riskialueen kunnista tarjoaa maksuttoman rokotteen, joten kannattaa pistosta harkitessa tarkistaa oman asuin- tai mökkipaikkakunnan tilanne netistä.

Lähteet: rokotesuoja.fi, reumaliitto.fi

Teksti: Anni Virtanen