Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Nub-teoria nousi vauvaa odottavien suosioon – erikoislääkäri: ‘‘Osassa tapauksia paikkansapitävyys on suuri’’

Nub-teoria on noussut suosituksi puheenaiheeksi vauvaa odottavien perheiden keskuudessa. Moni odottaja myös julkaisee ultrakuvia sosiaalisen median keskusteluryhmissä ja kyselee vinkkejä sikiön sukupuolen arvailuun nub-teoriaan pohjautuen. Yhdysvalloissa nub-teoria on ollut esillä medioissa ja somekeskusteluissa jo pitkään.

Mistä oikein on kyse tässä kiinnostusta herättäneessä teoriassa? Miten sikiölääketieteen erikoislääkäri kommentoi teorian paikkansapitävyyttä? Koostimme tähän artikkeliin tietopaketin nub-teoriasta.


Mistä Nub-teoriassa on kyse?

Nub-teorian mukaan sikiön sukupuoli voitaisiin määrittää jo ensimmäisen ultraäänitutkimuksen aikoihin. Seulontatutkimus suoritetaan yleensä raskausviikkojen 11+0 – 13+6 välillä.

Sikiön jalkojen välissä olevan genitaalikyhmyn kulma antaa viitteitä, kasvaako vatsassa tyttö vai poika.

Jos kyhmy on samansuuntainen selkärankaan nähden ja sen kulma on alle kymmenen astetta, voi kyseessä olla tyttö. Jos kyhmy on erkanevassa kulmassa (yli 30 astetta) selkärankaan nähden, viittaisi tämä poikaan.

Alkuvaiheessa kaikkien alkioiden genitaalialue vastaa tyttösukupuolta. Alkion kasvaessa tuo alue kuitenkin erilaistuu tyttöjen ja poikien välillä. Kun raskausviikkoja on kertynyt noin yhdeksän, on myös genitaalikyhmy yleensä kehittynyt – joskaan sitä ei vielä pysty erottamaan ultraäänen avulla.

Sikiön sukupuolta olisi mahdollista arvailla genitaalikyhmyn kulman perusteella noin raskausviikolle 16 asti.

On olemassa myös monia muita epätieteellisiä keinoja sikiön sukupuolen ennustamiseksi. Vanha kansa ennusti asiaa esimerkiksi raskausvatsan muodon, sormustestin ja kiinalaisen syntymäkalenterin perusteella.

Nub-teoria ei ole luotettava

HUS Naistenklinikan sikiölääketieteen erikoislääkäri Pia Ebert kertoo puhelimitse Mutsimedian haastattelussa, ettei sikiön sukupuolta voi määrittää luotettavasti genitaalikyhmyn kulman perusteella.

– Tutkimuksista on selvinnyt, että raskausviikoilla 11+ tarkkuus on noin 50 prosenttia, 12+ viikolla noin 80 prosenttia ja 13+ viikolla yli 90 prosenttia. Tutkimusolosuhteet voivat kuitenkin poiketa seulatutkimuksen olosuhteista, Ebert toteaa.

Monet perheenlisäystä odottavat julkaisevat ultraäänikuvan vauvaa odottavien ja vauvojen vanhempien someryhmissä ja kyselevät näkemyksiä, kumpaa sukupuolta sikiö olisi nub-teorian mukaan. Joskus maallikoiden veikkaus sukupuolesta voi osua oikeaan, mutta ei läheskään aina.

– Jos genitaalikyhmyn kulma on joko hyvin pieni tai hyvin suuri, todennäköisyys määritelmän paikkansapitävyydelle on suuri. On kuitenkin todella paljon niin sanottuja väliinputoajia, joilla kyhmyn kulma on jotakin siltä väliltä ja silloin määritelmän luotettavuus laskee.

Ebert muistuttaa, ettei nub-teoriassa ole kyse uudesta ilmiöstä. Sikiön sukupuolen määrittäminen genitaalikyhmyn perusteella on ollut esillä lääketieteellisessä kirjallisuudessa jo noin 40 vuoden ajan.


Mikä kaikki vaikuttaa genitaalikyhmyn näkymiseen?

Varhaisraskauden yleisen ultraäänitutkimuksen aikana kätilöt keskittyvät tutkimaan sikiön terveyttä, havaitsemaan tai poissulkemaan kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksia ja mittamaan niskaturvotuksen.

– Nubin määritteleminen ei täytä seulakriteereitä, eikä se ole lääketieteellisesti tarkoituksenmukaista. Sen tutkimista ei myöskään ole resursoitu vastaanoton aikatauluun, ja se voisi pahimmassa tapauksessa viedä huomion pois joltain oleelliselta löydökseltä, Pia Ebert selventää.

Odottavia perheitä tahdotaan kohdella tasavertaisesti. Kaikille ei olisi mahdollista kertoa yhtä luotettavaa veikkausta sikiön sukupuolesta ultratutkimuksen aikana, sillä genitaalikyhmyn näkymiseen vaikuttavat monet asiat. Katso alta, millä tekijöillä on vaikutusta.

Raskausviikot: Mitä aiemmin ultraäänitutkimus tehdään, sitä pienemmällä todennäköisyydellä sukupuolen määritys pitäisi paikkansa.

Odottajan BMI: Mitä korkeampi painoindeksi odottajalla on, sitä hankalampaa genitaalikyhmyä on erottaa tarkasti ultraäänitutkimuksessa.

Odottajan anatomiset ominaisuudet: Esimerkiksi jyrkästi taaksepäin kallistunut kohtu vaikuttaa näkyvyyteen kohdussa ultratutkimusta tehdessä.

Sikiön asento kohdussa: Joskus sikiö pitää koko tutkimuksen ajan jalkoja ristissä tai on muuten epäsopivassa asennossa, jolloin genitaalikyhmy ei ole näkyvissä.

Ultraäänilaitteisto: Sairaaloiden ultraäänilaitteiden tekniset ominaisuudet vaihtelevat. Osa laitteista antaa tarkempaa kuvaa kohdusta kuin osa.

Lääkäri Pia Ebert: ”Selkeästi kysyntä on lisääntynyt”

Perheenlisäystä odottavat suomalaiset keskustelevat nub-teoriasta vilkkaasti somessa ja hakevat siitä tietoa Googlesta enemmän kuin koskaan aiemmin. Näkyykö nopeasti herännyt kiinnostus myös vastaanotoilla?

– Kyllä jonkin verran. Välillä asiakkaat ottavat sen esiin vastaanotolla, ja on siitä paljon kyselty. En kutsuisi tätä vielä ilmiöksi, mutta selkeästi kysyntä on lisääntynyt, Ebert vastaa.

Osa kätilöistä on jäänyt seulontatutkimusten jälkeen miettimään, mistä asiakkaan mainitsemassa nub-teoriassa on kyse.

– Myös seulatutkimusta tekevät kätilömme ovat ottaneet henkilökunnan kesken nub-teorian esille. Heiltä on kysytty vastaanotoilla nubista ja he ovat jälkikäteen kysyneet, mitä sillä oikein tarkoitetaan.

– Meillä ei kuitenkaan ole koulutusta liittyen nub-teoriaan, koska se ei ole lääketieteellisesti tarkoituksenmukaista.

Pia Ebertin mukaan useimmat asiakkaat ymmärtävät hyvin, ettei sikiön sukupuolta ole tarkoitus määritellä varhaisraskauden yleisessä ultraäänitutkimuksessa.

– Aina, kun asiakkaat kysyvät sen perään, kätilöt kertovat, että määritelmä sikiön sukupuolesta genitaalikyhmyn perusteella on hyvin epäluotettava ja ulkoista sukupuolta katsotaan pyynnöstä myöhemmin rakenneultraäänitutkimuksen aikana.

Nub-teoria kiinnostaa monia tulevia vanhempia, mutta on hyvä muistaa, ettei sikiön sukupuolta voi määrittää luotettavasti sen avulla.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala