Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Onko tässä syksyn makein lastenkirja? Bex ja luovuuden lähde -tekijä: “Aina kannattaa nyhjäistä tyhjästä”

Yksi syksyn kotimaisen lastenkirjallisuuden puheenaiheista on lapsia kielellä leikittelyyn ja räppäämiseen kannustava Bex ja luovuuden lähde (Otava). Lastenkirjan takana ovat musiikkipiireissä tutustuneet Jaakko Manninen, Elastinen eli Kimmo Laiho ja Timo Pieni Huijauksena tunnettu Timo Snellman.

– Tätä kirjaa ei olisi olemassa ilman koronaa. Olin saanut ajatuksen hiphop-kulttuurista ja rikkaasta suomen kielestä ammentavasta lastenkirjasta jo aiemmin ja Kimmo piti ideaa hyvänä, kunhan jostain löytyisi aikaa sen toteuttamiseen, kertoo Manninen puhelimitse Mutsimedialle.

Kuten lukuisilla muillakin kulttuuri- ja musiikkialan ammattilaisilla, pandemia tyhjensi Mannisen ja Laihon työkalentereita. Uusi tilanne mahdollisti lastenkirjan työstämisen yhdessä etäyhteyksien avulla.

– Minulla oli alkuun mielessäni idea ja konsepti kirjasta, mutta Kimmo vei homman lahjakkaana lyyrikkona uudelle tasolle. Yhdessä ideoimme ja loimme sisältöä, ja todella makeita juttuja nousi esiin omista ja lastemme kokemuksista.

Tylsät hetket ovat otollisia luovuudelle

Jaakko Manninen asuu Kaliforniassa vaimonsa ja 4- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa ja myös Laiho elää lapsiperhearkea.

– Kimmo kertoi, että hänen pojallaan on repussa asuva mielikuvituskaveri Bex. Päätimme puhaltaa Bexin henkiin kirjaamme.

Lastenkirja on uusi aluevaltaus tekijäkolmikolle. Kuva: Viivi Angeslevä.

Bex ja luovuuden lähde -kirjan tavoitteena on kannustaa lapsia käyttämään mielikuvitustaan ja leikittelemään kielellä silloin, kun on tylsää eikä mitään tekemistä.

– Aina kannattaa nyhjäistä tyhjästä ja jokaisella on milloin vain mahdollisuus hauskanpitoon kielellisen ilmaisun kautta, Manninen sanoo ja jatkaa:

– Salaisena haaveenamme on, että joku oikeasti löytää inspiraation ja alkaa luomaan omia juttuja ja sitä kautta esiin voi tulevaisuudessa jopa nousta uskomattomia lahjakkuuksia, joiden tuotannosta voimme nauttia.

Hiphopin maailma on värikäs ja räiskyvä

Alun perin Jaakko Manninen kiinnostui ja inspiroitui rytmikkäästä kielestä lastenkirjallisuudessa edesmenneen yhdysvaltalaiskirjailija Dr. Seussin kirjojen kautta.

– Naapurimme lahjoitti perheelleni yhden englanninkielisen Dr. Seussin lastenkirjan ja niissä kieli oli niin eläväistä ja soljuvaa, että se vei mukanaan sekä minut että poikani.

– Ajattelin tuolloin, että olisipa olemassa enemmän rikasta ja elävää suomen kieltä hyödyntäviä lastenkirjoja. Monet kotimaiset lastenkirjat ovat kuitenkin upean visuaalisia. Tahdoimme omassa kirjassamme leikitellä kielellä räp-lyriikalle ominaisella tavalla.

Räppäri ja graffittitaiteilija Timo Pieni Huijaus eli Timo Snellman teki puolestaan kuvitukset kirjaan.

– Hiphopin visuaalinen puoli on värikästä ja räiskyvää, mikä näkyy hienosti myös Timon sarjakuvamaisissa kuvituksissa.

Kansikuva houkuttelee tarttumaan kirjaan.

Bex ja luovuuden lähde saa jatkoa

Uutuuskirja on saatavilla myös äänikirjana. Bexboogie-Instagram-tilin kautta lapset voivat puolestaan seurata vanhempiensa kanssa, mitä Bexille kuuluu. Tekijät toivovat myös, että lapset innostuisivat esimerkiksi kuvaamaan omia räppejään.

Tulevaisuudessa Bex-hahmosta tullaan vielä kuulemaan.

– Olemme sitoutuneet projektiin pidemmäksi aikaa, koska tämä on inspiroivaa ja hauskaa kaiken muun keskellä. Tavoitteena on tehdä säännöllisesti kirjoja, audioita, videoita ja muuta. Tulossa on myös animaatiohommia.

– Bex ja luovuuden lähde ei kuitenkaan ole mikään rahasampo, vaan intohimoprojekti.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Kusti Manninen, Viivi Angeslevä ja Otava