Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Opeta lasta suojelemaan kehonsa yksityisyyttä turvataidoilla – lue lastenpsykiatrin neuvot!

Lapselle on tärkeää opettaa turvataitoja jo pienestä pitäen, jotta hän oppii arvostamaan ja suojelemaan itseään ja kehoaan. Mutta mitä lasten turvataidot oikein ovat? Ne ovat kehoon ja kosketukseen liittyviä sääntöjä, jotka lisäävät lapsen turvallisuutta.

Lapsi oppii turvataitojen avulla, mitkä kehonosat ovat yksityisiä, millainen kosketus on hyvää ja sallittua ja miten turvattomissa tilanteissa on syytä toimia.

Väestöliitto on tehnyt vanhemmille turvataitojulisteen, johon on koottu tärkeimmät turvataidot lapsille.

Lastenpsykiatri ja Väestöliiton asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore kertoo puhelimitse Mutsimedialle, millaisia turvataitoja lapsille on hyvä opettaa.

1. Nimeä kaikki kehonosat

Aikuisen tehtävänä on kertoa lapselle kaikista kehonosista ja opettaa, millä sanoilla mitäkin kehonosaa kutsutaan.

– Lapsen täytyy tietää, että pimppi on pimppi ja peppu on peppu ja niistä saa puhua, Raisa Cacciatore sanoo.

Jotkin sukupuolielimiä kuvaavat sanat ovat kirosanoja, ja näitä sanoja vanhemmat eivät yleensä toivo kuulevan lapsen suusta.

– On tärkeää opettaa lapselle asialliset sanat kaikille kehonosille. Ne eivät ole kirosanoja eikä niissä ole mitään hävettävää, vaan kehon kaikista osista saa puhua aikuisen kanssa.

Lapset ovat kiinnostuneita kehostaan ja siihen liittyvät keskustelut ovat tärkeitä. Kuva: Jon Flobrant, Unsplash

Kun lapsen kanssa tutustutaan ihmiskehoon, voivat vanhemmat käyttää apunaan esimerkiksi Väestöliiton ja Pikku Kakkosen yhteiskampanjan printattavia paperinukkeja.


2. Opeta uimapukusääntö

– Lapselle opetetaan, että uimapuvun alla kaikilla ihmisillä on täysin ikiomat, yksityiset paikat. Niihin ei saa koskea eikä niitä saa katsoa tai kuvata, eikä niistä saa edes puhua ilman lapsen lupaa tai hyvää syytä. Ne ovat niin arvokkaat ja ikiomat kehonosat, Raisa Cacciatore kertoo.

Myös aikuisten tulee noudattaa tätä sääntöä. Joskus lapsi esimerkiksi torjuu vanhemman hyväntahtoisen kosketuksen ja tällöin lapsen tahtoa tulee kunnioittaa.

– Jos aikuinen esimerkiksi taputtaa lasta leikkisästi pepulle ohi kulkiessaan ja lapsi sanoo, ettei peppuun saisi koskea ilman lupaa, tulee aikuisen varmistaa, saako hän taputtaa lasta takamukselle vai ei.

– Lapsen tahtoa täytyy kunnioittaa ja aikuinen osoittaa, että lapsella on oikeus päättää asiasta.

Uimapukusääntö auttaa lasta ymmärtämään, mitkä kehonosat ovat yksityisiä. Kuva: Mariano Nocetti, Unsplash

Entä miten aikuisen tulee toimia, jos lapsen intiimialueita täytyy tutkia tai niihin on tarvetta koskea hygienian tai jonkin muun terveyteen ja hyvinvointiin liittyvän asian vuoksi?

– Lapsen kanssa keskustellaan asiasta, ennen kuin aikuinen katsoo tai koskettaa yksityisiin paikkoihin. Lapset haluavat, että heidän terveyttään ja hygieniaansa hoidetaan ja he ymmärtävät asian keskustelun kautta.

– Vaikka lapsen pyyntöä ei siis ihan aina voida noudattaa, lapsen oikeus määrätä ja kieltää säilyy. Sitä kannattaa painottaa. Eikä kosketus ole koskaan salaisuus, vaan siitä puhutaan ja selitetään.


3. Käy läpi kosketuksen säännöt

Koskettamisen pelisäännöt kuuluvat lasten turvataitoihin. Aikuiset kertovat, millaisilla tavoilla toisen kehoa voi koskettaa, ja millaista on hyvä ja sallittava kosketus.

– Mikään koskettaminen ei saa sattua, tuntua pahalta eikä siitä saa tulla paha mieli myöskään jälkikäteen, Raisa Cacciatore sanoo.

Lapselle on syytä opettaa, että ennen koskettamista pyydetään lupa. Jos toinen lapsi kieltäytyy esimerkiksi halaamisesta, tulee sitä kunnioittaa.

Kerro lapselle, että hän voi halutessaan myös itse kieltäytyä kosketuksesta.

Auta lasta erottamaan hyvä ja huono kosketus toisistaan. Kuva: Gabe Pierce, Unsplash

4. Opeta kolmen kohdan sääntö

Kolmen kohdan sääntö lukeutuu lasten tärkeimpiin turvataitoihin. Sen avulla lapsi oppii, miten turvattomissa tilanteissa toimitaan ja miten pahalta tuntuvaan kosketukseen on syytä reagoida.

– Kolmen kohdan säännön mukaan lapsen tulee sanoa heti ei, lähteä pois ja kertoa tapahtuneesta luottamalleen aikuiselle. Kolmen kohdan sääntöä kannattaa harjoitella jo pienestä pitäen.

– Sitä harjoitellaan pihaleikeissä toisten lasten kanssa. Lapselle kerrotaan, että jos leikeissä häneen kosketetaan pahalta tuntuvalla tavalla, hänen tulee sanoa heti ei ja lähteä pois, eikä jäädä kuuntelemaan tai jatkamaan leikkiä.

– Lasta muistutetaan, että hänen tulee kertoa tilanteesta saman tien luottamalleen aikuiselle.

Turvataitoja on hyvä käydä läpi myös nuorten kanssa. Kuva: Matteo Minoglio, Unsplash

Raisa Cacciatoren mukaan monet nuoret joutuvat shokkiin, kun heitä häiritään tai ahdistellaan seksuaalisesti. Tällöin he eivät pysty puolustautumaan ja lähtemään pois tilanteesta.

Kaikkia järkyttäviä tilanteita ei voi estää, mutta osassa tapauksia lapsi tai nuori voi toiminnallaan vaikuttaa tapahtumien kulkuun.

On äärimmäisen tärkeää, että lapsi tai nuori kertoo kokemastaan vääryydestä aikuiselle. Tästä kannattaa keskustella avoimesti jo etukäteen, sillä aina lapset ja nuoret eivät uskalla ottaa rankkaa aihetta puheeksi aikuisen kanssa.

Kolmen kohdan säännön tehtävänä on lisätä lapsen turvallisuutta ja antaa eväitä turvattomista tilanteista selviämiseen.


Turvataidot lapsille – minkä ikäiselle niitä voi opettaa?

Turvataidot kannattaa ottaa esiin jo aivan pienten lasten kanssa.

Yhden ja kahden ikävuoden kohdalla lapset yleensä kiinnostuvat voimakkaasti kehostaan ja sukupuolisuudesta. Tämä on otollista aikaa turvataidoista keskustelemiselle.

– Jo vauvalle voi vaippaa vaihtaessa kertoa, että nämä ovat sinun ikiomia paikkoja ja uimapukualuetta ja niihin ei saa kukaan koskea ilman lupaa.

– Kehotunnekasvatusta ei tarvitse erikseen aloittaa, vaan se voi olla tavallinen osa arkea jo aivan pienestä lähtien. Turvataitoihin voi tutustua lapsen kanssa myös satujen kautta. Raisa Cacciatore on toinen [Pipunan ikioma napa -kirjan] (https://lkkp.kauppakv.fi/sivu/tuote/pipunan-ikioma-napa-selko-/2488151) kirjoittajista.

Turvataidoista kannattaa keskustella lapsen kanssa läpi lapsuuden ja nuoruuden.

Katso alta kaksi Väestöliiton videota turvataidoista lapsille.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, pääkuva: Hannah Terry, Reshot