Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Parempaa unta koko perheelle – lasten lempeä unikonsultti Sleepy auttaa

Maailma on pienelle ihmiselle kovin ihmeellinen paikka. Nukkumaanmeno harmittaa lasta, joka haluaa kokea kaiken nyt eikä kahdeksan tunnin päästä! Väsytystaistelun tiimellyksessä äiti huokaa ja toivoo, olisipa tämä ilta ja yö vihdoin helpompi.

Kaikki me toivomme ja ansaitsemme parempaa unta, hampaita kiristelemättä. Unikonsultti on apuna, kun lähdetään tukemaan perheen pienimpien unirytmiä ja nukkumistottumuksia.

– Tosi moni kaipaa avointa keskustelua aiheesta, ilman häpeää ja syyllistämistä. Avun pyytämiseen pitää kannustaa enemmän, jotta väsymyksen kanssa ei jää yksin. Näin kertoo Maria Österberg, Sleepyn lasten lempeä unikonsultti.

Ihan hirveän helpottavaa, sillä nukkuminen ja hyvä uni on suurimpia jaksamisen ja hyvinvoinnin edellytyksiä. Elämä tuntuu välillä selviytymiseltä, jaksaa jaksaa painaa painaa, minuutti kerrallaan. Harva meistä haluaa kuitenkaan viettää tärkeimmät hetket väsyneinä murehtien, ahdistuksen painaessa rintaa. Saisipa ensi yönä nukkua.


Unituskan kanssa ei tarvitse olla yksin

Marian lempeä katse kohtaa täyteen pakkautuneen joogasalillisen äiti-ihmisiä. On alkamassa hänen järjestämänsä Nukutaan paremmin -Uniaamu.

Väsymyksestä kippuralle kietoutuneet silmät aukeavat kahvikupin ja lämpimän energian avustamana. Jo esittelykierroksella puhutaan paljon, tuntuu kuin olisimme odottaneet tilaa puhua näistä asioista. Meissä on pakkautuneena vuosikausien, joskus sukupolvienkin, ajalta kysymyksiä, hämmästelyä ja tuskaa. Tuntuu hyvältä puhua, kun oikeasti halutaan kuulla.

Meidät kiedotaan hyväksyvään tunnelmaan, jossa tuntuu kuin oppisi hengittämäänkin paremmin. Näyttääpä Maria tekniikan hengityksen rauhoittamiseen oikein tiukassa tilanteessa. ”Vaikka vessassa voi rauhoittua hengittämällä toisella sieraimella sisään ja toisella ulos, peittäkää toinen sierain vuorotellen ja kokeilkaa”.

Huolenpito hymyilyttää. Ja tieto siitä, että oikeasti harva vauva oppii nukkumisen taidon täysin itsekseen – emme ole vaikeuksinemme yksin.


Mariankaan perheessä ei ole aina nukuttu hyvin, sillä hänen esikoisensa nukkuminen oli vähintäänkin haastavaa. “Eihän tämä nyt voi mennä näin” todettuaan Maria ryhtyi etsimään tietoa, kouluttautumaan ja päätyi lopulta kokopäiväiseksi lasten unikonsultiksi.

Hänellä on lapsia kaksi, mutta Sleepy on hänen kolmas lapsensa. Sen kautta hän on löytänyt jotain HR-johtotehtäviä merkityksellisempää tarkoitusta. Hän tai hänen yrityksensä sertifioidut unikonsultit ohjaavat perheitä henkilökohtaisesti, järjestävät Uniaamun kaltaisia tapaamisia ja verkkokursseja.

– Jo nukkumishaasteiden syiden ymmärtäminen ja tiedon lisääminen auttavat, mutta teorian siirtämistä käytäntöön usein kaivataan erityisesti, avaa Maria toiminnan kysyntää.

Pelkästään neuvolan ohjauksella ei valitettavasti tunnu pääsevän syvälle yksilökohtaisiin unitilanteisiin, vaan kysyntää palvelulle ja konsultaatiolle todella on.


Ymmärryksen lisäämistä ja toimenpiteitä parempaan uneen

Rakas lukija, koska olet jaksanut tänne asti, sinua varmasti kiinnostavat ne Marian vinkit parempaan uneen. Kerron tässä muutamia oivalluksia, joita Uniaamun aikana avautui.

1. Unen kehitys on erilaista eri aikakausina

Ihan pienellä vauvalla unentarve on suuri, ja pienokainen saattaa vedellä huoletta sikeitä useita tunteja putkeen kellon ympäri. Tällöin hän nukkuukin ensimmäiset viikot äidiltään saamansa unihormoonin turvin.

Kun tullaan 7. viikon kohdalle, vauvan oma melatoniinintuotanto käynnistyy sekä sirkadiaaninen vuorokausirytmi alkaa kypsyä, ja niin muuttuu kaikki muukin. Missä hyvä nukkujani oikein on? Muita unen kriittisiä kehityskausia on 3 – 4 kuukauden kohdalla, 9 – 12 kk sekä 1,5 – 2 vuoden kohdalla.

Vauvan unisykli on kaiken lisäksi erilainen, kuin aikuisella. Tästä johtuen unen ja valveen vaihtelut tapahtuvat nopeammin, ja vauva herää alkuun herkästi kevyen unen vaiheessa tai unisyklistä toiseen siirtyessään. Onneksi vauvan unen laatua voidaan edesauttaa päivärytmillä.


2. Hyvän yöunen perusta rakennetaan päivällä

Vauvan hyvä yöuni mahdollistetaan varmistamalla päivärytmi. Yliväsynyt lapsi on itkuinen ja kiukkuinen, eikä uni ole laadukasta.

Neljästä kuukaudesta eteenpäin päivärytmin merkitys korostuu, erityisesti päiväunien rooli on suuri. On olemassa sellainen kuin luonnollinen vuorokausirytmi, jota toteuttamalla nukkuminen luonnistuu helpommin. Kun jaksaa nousta ylös vauvan kanssa aikaisin aamulla, ollaan startattu voittoisasti.

Päiväunia on hyvä saada tasaisesti pitkin päivää, pääpainon ollessa keskipäivän unissa. Ja kyllä, vauva voi nukkua päikkärit pimeässä, vuorokausirytmi ei mene sekaisin.

Vauvan väsymyshormoni yöunia ajatellen alkaa näyttää merkkejään jo alkuillasta, jolloin on otollinen aika alkaa nukuttamaan vauvaa. Väsymyksen merkkejä kannattaa huomioida siis huomioida, eikä taistella niitä vastaan. Mikäs sen parempaa, kuin sitten saada loppuilta aikaa itselle.

3. Johdonmukaisuus auttaa nukkumaan opettelussa

Tasainen ja laadukas yöuni ei ole itsestäänselvyys, vaikka päivärytmi saataisiinkin kuntoon. Usein pieni tarvitsee tukea nukkumaan opettelussa ja nukkumisen jatkamisessa.

Illalla rauhoitutaan nukkumaanmenoa varten ja riippuen vanhempien tahtotilasta, nukutetaan vauvaa joko perhepetiin tai omaan pinnasänkyyn. Nukkumaan opettelussa on erilaisia metodeja, joita Maria lempeästi neuvoo ottamaan yksilöllisesti käyttöön (esimerkiksi no cry -metodeista cry it out -menetelmiin).

On hyvin yksilöllistä mikä vauvalle sekä koko perheelle toimii. On tosi tärkeää, että valitaan omaan vanhemmuustyyliin sekä lapsen temperamenttiin ja ikään sopiva unikoulumetodi, jolloin jaksetaan johdonmukaisemmin pysytellä valitussa rutiinissa. Näistä metodeista voi oppia myös verkkovalmennuksessa (0 – 4 kk ja 4 kk – 2 v.), vaikka niiden pienokaisen päiväunien aikana.

Tärkeintä kaikissa metodeissa on opetella asia kerrallaan. Päivärytmi on hyvä saada kuntoon, sitten tulkita väsymyksen merkkejä seitsemän maissa illalla ja toimittaa niiden mukaan iltarutiinit.

Otetaan yöunimenetelmien harjoitteluun tunnin takaraja, sitä enempää ei kannata huudattaa jos aika ei ole oppimiselle vielä kypsä. Aina voi kokeilla uudelleen hieman myöhemmin. Tärkeää on pitää positiivinen lataus toiminnassa ja lukea tilannetta omasta näkökulmasta. Ei pakottamalla, mutta ohjaamalla ja tukemalla.


Vinkkejä Marialla on sinunkin tilanteeseesi varmasti paljon enemmän ja yksityiskohtaisemmin. Siksi suosittelemme tutustumaan Sleepyyn, sillä yhtä toimivaa ja välittävää palvelua ja tietopankkia ei ihan heti ainakaan täältä kotimaastamme löydy. Lisäksi Uniaamu-tapaamiset ovat suorastaan ihania, kohtaamalla muita samassa tilanteessa olevia ja saamalla nippu toimiviksi todettuja konsteja on juuri sitä, mitä perheet tarvitsevat.

Kurkkaa myös Sleepyn Nukutaan paremmin -verkkovalmennukset, todella kiva tapa oppia lisää tarpeellisia unitaitoja.

Aletaanpas kaikki nukkua paremmin.

Teksti ja kuvat: Marika Luukkanen