Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Pidetäänkö kouluissa kevätjuhlia? Saako kesällä mennä uimaan? Ministerit vastaavat lasten kysymyksiin

Koronaviruksen leviäminen herättää kysymyksiä niin aikuisissa kuin lapsissa. Kerroimme aiemmin, miten epidemiasta kannattaa puhua kotona lasten kanssa ikätason mukaisesti. Kaikkiin kysymyksiin vanhemmat eivät välttämättä kuitenkaan tiedä vastauksia, ja senkin voi sanoa ääneen lapselle turvallisessa ilmapiirissä ja tietoa voi etsiä yhdessä jälkikasvun kanssa.

Perjantaina lapset pääsivät esittämään mieltään askarruttavia kysymyksiä suoraan maamme johdolle, kun Valtioneuvosto järjesti lapsille koronainfo-tilaisuuden. Lapset esittivät kysymyksensä etäyhteyksillä, ja paikalla olivat vastaamassa pääministeri Sanna Marin, opetusministeri Li Andersson ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Mutsimedia kokosi yhteen kiinnostavimmat kysymykset ja ministerien vastaukset niihin.

Pidetäänkö kouluissa kevätjuhlaa tänä vuonna? Miten todistukset jaetaan?

Tänä vuonna koulut eivät voi järjestää perinteisiä kevätjuhlia, sillä suuret väkimäärät ovat riski taudin leviämiselle. Lähitulevaisuudessa kuitenkin selviää, palataanko osassa kouluja pääsääntöisesti lähiopetukseen vielä tämän lukukauden aikana.

– Silloin todistukset voitaisiin jakaa esimerkiksi omassa luokassa opettajan toimesta, Li Andersson kommentoi. Hän painotti, että tässäkin tapauksessa todistusten jako tulee tapahtua nimenomaan luokkien omassa luokkatilassa. Entä miten sitten toimitaan, jos etäopetusta jatketaan lukukauden loppuun asti?

– Jos kouluihin ei enää pääse kevään aikana, ymmärtääkseni monet koulut ovat päättäneet, että todistukset tulevat postilla kaikille oppilaille, Andersson sanoi ja jatkoi:

– Silloin kevätjuhlan voi järjestää kotona vaikkapa omien vanhempien kanssa tai jos on mahdollista, voi ottaa videoyhteydellä yhteyttä omiin luokkakavereihin.

Milloin isovanhempia ja iäkkäitä läheisiä saa taas tavata?

Pääministeri Sanna Marin kertoi, ettei isovanhempia todennäköisesti voi tavata vielä aikoihin.

– On hyvin mahdollista, että aika pitkään aikaan ei voi fyysisesti tavata isovanhempiaan: omaa ukkia, mummua, pappaa tai isoäitiä. Se ei välttämättä ole mahdollista, koska nämä henkilöt, ikääntyneet, kuuluvat riskiryhmään ja voivat saada helpommin sairaudesta sellaisen muodon, joka vaatii sairaalahoitoa ja joka voi olla vakavampi.

Marin myös viittasi vastauksessaan, että tilanne on haastava myös hänen omalle kaksivuotiaalle lapselleen.

– Tämä on minun omalle tytöllenikin todella hankalaa aikaa, kun on kova ikävä isovanhempia. Pääministeri kuitenkin kannusti lapsia ja nuoria olemaan epidemian aikana yhteydessä isovanhempiin puhelimitse ja videoyhteydellä.

Milloin voi palata harrastuksiin?

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen muistutti, että epidemian aikana harrastaminen voi olla mahdollista etäyhteyksien avulla ja ulkona voi vaikkapa potkia jalkapalloa – ilman kavereita tosin.

Kosonen kertoi, että hallitus kuuntelee asiassa asiantuntijoiden näkemyksiä.

– Mietimme hallituksessa yhdessä ensi viikolla ja seuraavalla viikolla, olisiko mahdollista päästä harrastamaan jo kesällä, olisiko silloin mahdollista järjestää esimerkiksi päiväleirejä. Itse toivon, että se voisi olla mahdollista, jotta olisi ohjattua liikuntaa ja kivoja valmentajiakin pääsisi näkemään taas.

Saako kesällä mennä uimaan tai huvipuistoon?

Hanna Kosonen viittasi vastauksessaan, että ulkona olevat leikkipuistot pysyvät auki myös kesällä. Hän painotti kuitenkin, että niissäkin on tärkeää muistaa turvavälit ja kädet tulee pestä ennen puistoon menoa ja sieltä tulemisen jälkeen.

– Mutta esimerkiksi uimaan menosta, siitä emme vielä tiedä, mutta yritetään mahdollisimman pian parin viikon sisällä saada siitäkin lisää tietoa ja kertoa kaikille, kuinka on hyvä toimia. Sama on huvipuistojen suhteen, siitäkin meidän pitää vielä saada lisää tietoa.

Li Andersson esitti Kososelle tarkentavan kysymyksen, onko luonnonvesissä uiminen sallittua. Näin Kosonen vastasi:

– Täytyy paljastaa, että itsekin olen käynyt avannossa järvessä uimassa kaiken aikaa eli turvaväli sielläkin. Mutta tällaisista uimapaikoista varmasti tulee meille ohjeita jatkossa, varsinkin uimarannoista, joissa voi kesällä olla tungos, jos ei ole ohjeita annettuna. Ne tulevat myöhemmin.

Saako kavereita tavata ja jos, niin miten?

Pääministeri Sanna Marin kertoi, että kavereiden tapaaminen epidemian aikana on suositeltavaa – mutta yksinomaan etäyhteyksien avulla.

– Kannattaa soittaa kavereille, ottaa videopuheluita kavereiden kanssa, kannattaa olla kavereiden kanssa yhteydessä erilaisten sovellusten kautta, mistä te nuoret ja lapset tiedätte paljon paremmin kuin minä. Marin muistutti, että jos kavereita tavattaisiin kasvotusten epidemiasta huolimatta, monet saattaisivat levittää tautia tietämättään eteenpäin.

Voit katsoa Valtioneuvoston järjestämän koronainfon lapsille alta.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala