Artikkelin kuva
lapsen kanssa

3 + 1 pienen budjetin harrastusta koko perheelle

Vaikka syksy tuo mukanaan siirtymisen ihanan verkkaisesta lomarytmistä tahdikkaamman arjen keskelle, on se myös tunnetusti mitä mainioin ajankohta pohtia tulevan lukukauden harrastuksia. Harrastukset rentouttavat, antavat mielihyvää ja auttavat pysähtymään tärkeimmän äärelle eli keskittymään hetkessä elämiseen. Lapsiperheessä harrastukset tuovat tarvittua vaihtelua työntäyteiseen arkeen, mutta useamman perheenjäsenen harrastusten yhteensovittaminen saattaa aiheuttaa myös harmaita hiuksia. Voiko harrastuksista tehdä koko perheen yhteisiä, jolloin kalenteriin jää aikaa myös puhtaalle olemiselle?

Kyllä voi, tuumataan Mutsimedialla. Sen lisäksi, että koko perheen yhteinen harrastus lisää lasten ja vanhempien kesken vietettyä kiireetöntä aikaa, säästää se myös puhdasta rahaa. Listasimme nyt 3 + 1 monipuolista koko perheelle sopivaa harrastusta. Löydä uusi suosikkisi!

Pyöräily

Pyöräily on yksi parhaimmista koko perheelle sopivista harrastuksista. Lyhyemmillä matkoilla perheen pienimmät kehittävät tasapainoa harjoittelemalla pyöräilyä itse, pidemmillä matkoilla lapset viihtyvät varsin hyvin pyöräkärryssä tai istuimessa.

Koko perheen yhteinen pyöräretki voi ulottua läheiseen puistoon tai kauemmas eväskorin kera. Pyöräily raittiissa ulkoilmassa äänineen ja tuoksuineen opettaa näkemään ja kokemaan ympäristöä uudella tavalla. Pyöräilyn rasittaessa etenkin isoja lihasryhmiä, se kehittää monipuolisesti kuntoa ja vaihtuvat pinnanmuodot asettavat sopivaa haastetta pienelle tai isommallekin polkijalle.

(Vauva)uinti

Kuinka moni innostui vauva-uinnista? Vauvauinti on vauvan ja perheen yhteinen leikkisä hetki koulutetun ohjaajan valvomana puhtaassa ja lämmitetyssä vedessä. Vauvauinti pitää yhä pintansa yhtenä suosituimpana koko perheen harrastuksena. Perhettä yhdistävää uintiharrastusta ei olisi syytä lopettaa vauvavuoden jälkeen. Useassa uimahallissa lapset polskivat vanhempi en valvonnassa ilmaiseksi jopa kouluikään asti. Pulikoimisen jälkeen heitetään kunnon löylyt ja istahdetaan kahvioon haukkaamaan välipalaa. Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa sunnuntaiaamu.

Metsäseikkailu

Metsäseikkailu on oiva tapa tutustua kotiympäristön luontoon koko perheen voimin. Metsässä seikkaillessa ihmetellään yhdessä luonnon monimuotoisuutta, kuten villikukkaketoa ja kostealla tiellä matelevia etanoita. Kivillä kiipeileminen, kantojen yli hyppiminen ja käpyeläinten rakentaminen kehittää huomaamatta koko kehon motoriikkaa ja kääntää jokaisen suupielet hymyyn. Metsän seesteinen tunnelma rauhoittaa levottomankin retkeilijän. Ja eikö se niin ollut, että myös ruoka maistuu paremmalta luonnossa nautittuna?

Kokkikoulu

Lapset rakastavat osallistua ruoanlaittoon ja leipomiseen. Koko perheen yhteisessä kokkikoulussa seurataan sesongin tuoreiden raaka-aineiden matkaa valmiiseen annokseen ja opitaan myönteinen suhtautuminen ruokaan. Ei haittaa vaikka jauhot pöllyävät ja porkkanankuoret ovat lattialla, sillä tärkeintä on yhdessä tekemisen meininki. Lapsia osallistavan kokkikoulun päätteeksi katetaan pöytä kauniiksi, sytytetään kynttilät ja nautitaan herkullisesta hetkestä yhteisen pöydän ympärillä. Kokkikoulu on selvästi sunnuntain ajanvietettä.

Teksti: Anna Korhonen