Artikkelin kuva
lapsen kanssa

“Pokémon-pyyhe, lelumiekka, nilkkasukkia…” – vähävaraisten perheiden lasten joululahjatoiveet koskettavat

Joulun lähestyminen aiheuttaa stressiä monissa vähävaraisissa lapsiperheissä, sillä juhlajärjestelyt ovat usein huomattava kuluerä. Kun taloudellinen tilanne on erittäin haastava jo tavallisessa arjessa, on lasten joululahjojen sekä jouluruoan ja -koristeiden hankkiminen monelle erityisen työlästä tai jopa mahdotonta.

Vanhemmissa tämä voi aiheuttaa monenlaisia ikäviä tunteita, sillä jokainen varmasti haluaisi järjestää jälkikasvulleen onnistuneen joulun. Joulun kärjistämät taloudelliset haasteet ovat yleinen ongelma, sillä Suomessa elää noin 120 000 lasta vähävaraisissa perheissä.

Lapsiperheillä on mahdollisuus apuun

Suomessa on useita tahoja, jotka auttavat vähävaraisia lapsiperheitä jouluna. Tällaisen avun turvin vanhemmat pystyvät tuomaan juhlan tunnelmaa kotiin hankkimalla jouluruokaa ja lapset saavat edes yhden mieluisan lahjan.

Jotta tällaiset tahot pystyvät tarjoamaan tarvitseville apua, tulee riittävän monen yksityishenkilön tai yrityksen tehdä lahjoitus. Se voi olla joko konkreettinen joululahja lapselle ja perheelle tai rahalahjoitus.

Useat tahot keräävät vähävaraisilta perheiltä lahjatoiveita, jotta lapsella olisi mahdollisuus saada ikäänsä ja kiinnostuksenkohteisiinsa sopiva joulupaketti. Vähävaraisia perheitä auttava Tuulia ry julkaisi listan keräämistään perheiden ja lasten tuoreista joululahjatoiveista. Toiveet eivät voi olla kovin arvokkaita, mutta niistä huomaa, että jo pienet lahjat voivat olla lapsille erittäin tärkeitä – ja kenties pelastaa joulun.

Lasten aitoja joululahjatoiveita

Vähävaraiset perheet saivat esittää jokaiselle lapselleen kaksi lahjatoivetta, jotta jompikumpi niistä toteutuisi. Alla esimerkkejä Tuulia ry:n perheiltä keräämistä toiveista.

  • Kangasalla asuvan 6-vuotiaan pojan toiveet: pehmolelu TAI lelumiekka.
  • Kouvolassa asuvan 3-vuotiaan tytön toiveet: nukke TAI nuken tarvikkeita.
  • Helsingissä asuvan 14-vuotiaan pojan toiveet: Hugo Boss -deodorantteja TAI bokserit koko M.
  • Mikkelissä asuvan 7-vuotiaan pojan toiveet: Pokémon-pyyhe TAI kauko-ohjattava auto.
  • Lempäälässä asuvan 3-vuotiaan tytön toiveet: prinsessa-asu koko 104 cm TAI Pipsa possu -lelu.
  • Hyvinkäällä asuvan 12-vuotiaan tytön toiveet: ihonhoitotuotteita nuorelle iholle ja kuivashampoo TAI Sky high -ripsiväri.
  • Tammisaaressa asuvan 7-vuotiaan tytön toiveet: Baby born -tarvikkeita TAI värikyniä ja värityskirja.
  • Helsingissä asuvan 11-vuotiaan tytön toiveet: meikkisetti (ripsiväri, huulirasva, eyeliner) TAI nilkkasukkia koko 39 ja alushousuja koko M.

Voit auttaa myös näiden tahojen kautta

Kokosimme alle lisää tahoja, joiden kautta yksityishenkilöt voivat auttaa vähävaraisia lapsiperheitä selviämään joulun menoista. Tällaisia tahoja on olemassa näiden lisäksi muitakin, joten lista ei ole kaiken kattava.

Jouluapua-yhteisö kertoo sivustollaan, että vähävaraisten perheiden suosituimmat lahjatoiveet ovat jouluruoka, hygieniatuotteet ja villasukat. Sivustolla on myös Suomen kartta, johon on merkitty joulun hankintoihin apua tarvitsevat perheet. Kuvakkeita painamalla pääset lukemaan heidän tilanteestaan ja lahjatoiveistaan.

Joulupuu on suosittu vuosittain järjestettävä keräys, jossa vähävaraisia perheitä voi auttaa jouluna joko konkreettisilla lahjoilla tai tekemällä rahalahjoituksen.

Hyvä joulumieli -keräyksellä kerätään varoja, joilla lahjoitetaan 70 euron arvoisia ruokalahjakortteja vähävaraisille perheille jouluruokaostoksia varten.

Myös esimerkiksi Pelastakaa lapset -järjestöllä on käynnissä joulukeräys, jonka varoilla vaikeissa tilanteissa elävien perheiden lapset voivat saada esimerkiksi oman sporttikummin tai tukihenkilön.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock