Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Rentoudu lapsen kanssa leikkien

Onko työpäivä ollut stressaava ja uuvuttava? Tuntuuko siltä, että nyt pitäisi rauhoittua ja rentoutua, mutta kotona odottavat kotityöt, lasten harrastukset ja muut velvollisuudet? Hektisen arjen pyörteissä vanhemmilla ei useinkaan ole aikaa rentoutua, tai ainakaan niin paljon kuin sitä toivoisi olevan.

Arkeen voi helposti ujuttaa rentouttavia hetkiä, mutta vanhemmat saattavat sen kuitenkin unohtaa, että myös lapsen kanssa leikkien voi rentoutua. Mitäpä jos hetkeksi jättäisit arjen aherruksen, kuten pyykkivuoren ja tiskit, ja vaalit yhteistä aikaa ja leikit lapsen kanssa yhdessä?

Rauhoitutaan yhdessä

Ennen leikkejä rauhoittumisen voi aloittaa vaikkapa lukemalla yhdessä. Lukemisella on lukuisia hyötyjä sekä lapselle että aikuiselle. Lukeminen alentaa tehokkaasti stressitasoja ja rauhoittaa. Lisäksi lapselle lukeminen harjoittaa lapsen keskittymiskykyä. Lukiessa ollaan myös lähellä ja siinä saadaan tankattua vaivattomasti läheisyyttä pitkän erossa vietetyn päivän jälkeen.

Muita tehokkaita rentoutumiskeinoja lapsen kanssa ovat värittäminen tai piirtäminen. Muutama vuosi sitten aikuisten värityskirjat olivat suosittuja ja värittämisen todettiin hoitavan aivoja ja rauhoittavan mieltä. Lapsen kanssa tähän samaan pääsee helposti värittämällä lapsen värityskirjoja tai yhdessä piirrellen.

Käsillä tekemisen taika

Palapelien tekeminen lapsen kanssa on mukavan palauttavaa puuhaa. Palapelin kokoaminen aktivoi aivoja eri tavalla kuin arjen askareet. Mieli ja keho rentoutuvat, kun huomaamattaan keskittyy etsimään oikeita paloja eikä anna työasioiden pyöriä mielessä. Palapelejä kootessa myös lapsen visuaalinen ajattelukyky ja hienomotoriikka kehittyvät.

Myös legoilla rakentaminen yhdessä lapsen kanssa on loistava rentoutumiskeino. Legoilla rakentamisessa yhdistyvät luovuus, mielikuvitus ja käsillä tekeminen, joka tutkitusti rentouttaa ja palauttaa. Legoja on nykyisin yhä useamman työpaikan neuvotteluhuoneessa, sillä niillä rakentaminen ruokkii luovuutta myös töissä.

Antaudu leikin lumoon

Leikkiminen ei siis ole hyväksi vain lapselle. On hyvä muistaa, että kaikenlainen leikkiminen vapauttaa ja virkistää aikuisiakin, joten välillä kannattaa antautua leikin lumoon ja rentoutua yhdessä lapsen kanssa.

Teksti: Johanna Pulla