Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Sidotko lapsesi luistimien nauhat? Ammattilainen neuvoo parhaan tavan

Luistelu on yksi talven hauskimmista aktiviteeteista monissa perheissä. Nilkkaa riittävästi tukevat ja terävät luistimet tekevät siitä vielä mukavampaa, mutta myös luistimien nauhojen sitomiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Suomen Taitoluisteluliiton viestintä- ja markkinointipäällikkö ja olympiatason entinen taitoluistelija Mila Kajas neuvoo, miten luistimien nauhat kannattaa sitoa.

– Kun lähtee kiristämään luistimen nauhoja lapsen jaloissa, ei kannata vetää niitä kärkiosasta kovin kireiksi, mutta nilkan kohdalta sen sijaan tiukemmalle. Ei silti niin tiukoiksi, ettei veri kierrä.

Kajas kertoo myös hyvän nyrkkisäännön: luistimien nauhat ovat sidottu varren yläosasta sopivan tiukoiksi, kun sormesi mahtuvat nilkan aukosta sisään.

Lyhennä luistimien nauhat tarvittaessa

Monissa luistimissa nauhat ovat kovin pitkät. Osa vanhemmista ratkaisee pulman kiertämällä ne lapsen nilkan ympärille ja solmimalla kiinni. Se ei kuitenkaan Mila Kajaksen mukaan ole suositeltavaa.

– Nauhat saattavat tällöin löystyä luistellessa. Suosittelen mieluummin leikkaamaan nauhat lyhyemmiksi.

Liian pitkät nauhat voivat myös aiheuttaa kaatumisia. Tästä taitoluistelun nelinkertaisella Suomen mestarilla on kokemusta lapsuudestaan.

– Nimimerkillä, olen itse kilpailutilanteessa joskus 8-vuotiaana luistellut nauhojeni yli ja se on kyllä varmin tapa olla pysymättä pystyssä, Kajas naurahtaa.

Entä millaiset sukat luistimien alle kannattaisi valita? Monille voi tulla yllätyksenä, ettei villasukka ole ihanteellisin sukkavalinta.

– Puuvillasukka tai urheilusukka on hyvä vaihtoehto. Toki sukkien tulee olla sellaiset, ettei varpaille tule kylmä. Villasukka sen sijaan voi hiertää luistimissa samalla tavalla kuin esimerkiksi lenkkikengissä tai hiihtomonoissa.

Katso vielä alla olevalta videolta vinkit luistimien sitomiseen.


Jos video ei näy, pääset katsomaan sen täältä.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala