Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Squid Game näkyi jälleen suomalaislasten leikeissä – kerho-ohjaaja: ‘‘Teeskentelivät ampuvansa ja kuolevansa’’

Netflixin supersuosittu Squid Game -sarja on noussut otsikoihin syksyllä. Sarjan innoittamiin lasten väkivaltaisiin leikkeihin puututtiin hiljattain helsinkiläisessä iltapäiväkerhossa, jonka ohjaaja kertoo tapauksesta lisää Mutsimedialle.

Kokosimme tähän artikkeliin, mistä Squid Gamessa on kyse, miten se on heijastunut lasten leikkeihin ja miten asiantuntija suosittelee vanhempia käsittelemään aihetta yhdessä lapsen kanssa.

Mistä on kysymys?

Squid Game on tänä vuonna ilmestynyt korealainen Netflix-draamasarja, joka on noussut huippusuosioon suoratoistopalvelussa. Sarjassa nähdään paljon väkivaltaa, ja ikärajamerkintä onkin K16.

Sarjassa joukko ihmisiä osallistuu lapsuudestaan tuttuihin peleihin voittaakseen valtavan rahapalkinnon ja päästäkseen rahahuolistaan – henkensä uhalla.

Squid Game -sarjasta leviää erilaisia videoita ja haasteita sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi TikTokissa.


Squid Game näkyy lasten leikeissä

Sarja on päätynyt myös lasten silmille 16 vuoden ikärajasta huolimatta. Eri mediat ympäri maailmaa ovat uutisoineet, että lapset ovat leikkineet Squid Game -aiheisia leikkejä erityisesti koulupäivien aikana. Useat järjestöt maailmalla ovat varoittaneet sarjan vaikutuksista lapsiin.

Myös Suomessa useat lasten parissa työskentelevät tahot ovat havahtuneet siihen, että lasten leikeissä näkyy vaikutteita väkivaltaisesta korealaissarjasta. Satakunnan Kansa uutisoi lokakuussa, että esimerkiksi porilaisen päiväkodin työntekijät huomasivat Squid Gamen vaikuttaneen lasten leikkeihin ja piirustuksiin.

Huoli heräsi helsinkiläisessä iltapäiväkerhossa

Myös helsinkiläisessä koululaisten iltapäiväkerhossa huomattiin hiljattain, että osa lapsista oli saanut vaikutteita leikkeihinsä Netflixin hittisarjasta. Mutsimedia tavoitti puhelimitse iltapäiväkerhon ohjaajan kertomaan, millaisia leikit olivat. Iltapäiväkerhosta toivotaan, että kerho ja ohjaaja jäävät anonyymeiksi uutisessa.

– Peilileikki on ollut aika yleinen ja olen kuullut, että samaa on ollut muissakin iltapäiväkerhoissa. Leikissä peili ampuu ne ihmiset, jotka se näkee liikkuvan ja lapset ovat teeskennelleet ampuvansa ja kuolevansa.

Ohjaaja kertoo myös toisen tapauksen Squid Game -sarjan innoittamista leikeistä iltapäiväkerhon aikana. Tuolloin lapset olivat päässeet herkuttelemaan pannukakuilla.

– Osa lapsista alkoi leikkaamaan pannukakuista samanlaisia kuvioita, jotka olivat tuttuja yhdestä Squid Game -sarjan pelistä. Jos kuvio meni rikki leikkaamisen aikana, lapsi leikki kuolevansa.

– Kyse on ollut pelien toistamisesta leikeissä. Lapset eivät kuitenkaan ole keskustelleet sarjasta keskenään.

Ohjaajan mukaan muutama kerhon lapsi on leikkinyt Squid Game -leikkejä, kun taas loput lapset eivät todennäköisesti ole nähneet sarjaa tai pätkiä siitä. Tästä huolimatta yleisesti ottaen lasten väkivaltaiset leikit ovat olleet melko yleisiä ja niihin on puututtu iltapäiväkerhossa.

– Sen on huomannut helposti, jos lapsi on altistunut Squid Game -materiaalille.

– Arvioisin, että noin kolmasosa meidänkin kerhon lapsista on kuitenkin leikkinyt muunlaisia väkivaltaisia leikkejä ja olemme sitten yhdessä opetelleet, millainen on turvallinen leikki ja millaisesta leikistä tulee kiva ja mukava olo.


Squid Game -aiheiset leikit ovat keskeytetty nopeasti, kertoo iltapäiväkerhon ohjaaja.

– On tärkeää, että lapset saavat käsitellä leikissä isojakin asioita, mutta väkivaltaiset leikit eivät ole ok. Olemme käsitelleet kerhossa muutenkin väkivallattomuutta, joten näissä tilanteissa olemme jatkaneet aiheesta keskustelua yhdessä lasten kanssa.

Iltapäiväkerhosta on tiedotettu perheille, että kerhossa on ilmennyt Squid Game -leikkejä. Vanhempia on kannustettu keskustelemaan lasten kanssa, millainen on hyvä ja turvallinen leikki.

– Vanhemmissa on herännyt huoli ja moni on kysynyt, onko oma lapsi leikkinyt tällaisia leikkejä. Moni on pohtinut, onko lapsi nähnyt vanhemman tietämättä esimerkiksi omasta tai kaverinsa puhelimesta tällaista materiaalia.

Asiantuntijan näkemys

Mediakasvatuksen asiantuntija Paula Aalto Mannerheimin Lastensuojeluliitolta vieraili lokakuussa MTV Uutiset Livessä kertomassa, miten vanhemmat voivat käsitellä Squid Game -sarjaa yhdessä lapsen kanssa. Aallon mukaan lapselle on hyvä kertoa muun muassa nämä asiat:

  • kyse on fiktiivisestä sarjasta eli tapahtumat eivät ole totta, vaan käsikirjoitettuja ja mielikuvituksen tuotetta
  • väkivaltaa käytetään tv-sarjoissa katsojan kiinnostuksen herättämisessä ja siinä, että ruudun äärellä vietettäisiin mahdollisimman paljon aikaa

Aalto muistutti lähetyksessä leikin tärkeydestä lapselle, mutta lisäsi, että aikuisen tulee puuttua turvattomiin leikkeihin.

– Leikin kautta lapsi voi käsitellä itselleen aika vaikeitakin teemoja eli en nyt suoralta kädeltä lähtisi kieltämään leikkejä tähän ohjelmaan liittyen, mutta toki jos leikki on jollekin vaarallinen ja leikki palkitsee lapsia siitä, että jotain satutetaan ja loukataan, niin silloin aikuisten tehtävä on puuttua siihen.

Aalto kannusti vanhempia havainnoimaan lasten Squid Game -leikkien teemoja ja aloittamaan sitä kautta keskustelun yhdessä lapsen kanssa vaikeista aiheista, kuten kuolemasta tai väkivallasta. Hän suositteli myös, että vanhemmat ohjaisivat lapsia sellaisten leikkien äärelle, joissa vallitsevat pehmeät arvot ja myönteiset toimintamallit.


Lähteet: MTV Uutiset, MTV Uutiset, Satakunnan Kansa, Helsingin Sanomat

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock