Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Suojaa lasten silmät auringolta laadukkailla aurinkolaseilla

Lämpimän ilman helliessä on erityisen tärkeää muistaa suojata lapset polttavalta auringolta, ei vain ihon vaan myös silmien osalta. Kehittyvät silmät ovat hyvin herkät UV-säteilylle, sillä mykiö läpäisee auringonsäteet aikuisen silmää helpommin eikä lapsi myöskään osaa varoa aurinkoa.

Paras suoja pienille silmille onkin laadukkaat aurinkolasit ja mitä nuorempana totutat lapsen aurinkolasien käyttöön, sitä helpommalla pääset. Aurinkolasit kannattaa siis hommata jo ihan pienelle vauvalle, jotta käytöstä tulee tapa.

Mihin tulisi kiinnittää huomiota aurinkolaseja valitessa?

Etsiessäsi aurinkolaseja lapselle kiinnitä huomiota erityisesti istuvuuteen ja laatuun. Muoviset sangat ovat lapsille mukavat ja turvalliset. Tarkista, että lasit ovat iskunkestävät eikä niissä ole teräviä kohtia, jotka voivat raapia kasvoja.

Laadukkaat aurinkolasit estävät häikäisemistä ja säteilyä silmään sekä suodattavat UVA- ja UVB-säteet. Laadukkaita lasten aurinkolaseja myyvät sekä optikko- että lastentarvikeliikkeet eikä tässä tapauksessa laatu maksa mansikoita, vaan hinnat lähtevät paristakymmenestä eurosta eteenpäin.

Eri ikäisille lapsille löytyy kullekin ikäluokalle erityisesti suunniteltuja aurinkolaseja, joissa on otettu huomioon mm. istuvuus eri kokoisiin kasvoihin. Aurinkolasien on tärkeää istua päähän hyvin, jotta ne pysyvät napakasti paikallaan ja blokkaavat kaiken säteilyn, joten kokeile laseja lapsen päähän ennen ostopäätöstä.

Pienten vauvojen laseissa on hyvä olla pään ympäri menevä säädettävä kuminauha, joka pitää ne paremmin paikoillaan. Kun vauva makaa selällään esimerkiksi vaunuissa, eivät pelkät sangalliset aurinkolasit pysy päässä, vaan vaativat tiukempaa pitoa. Jos lasit eivät tunnu hyvältä lapsen päässä, saavat ne myös nopeasti kyytiä.

Jos lapsesi on jo siinä iässä että omaa mielipiteitä, anna hänen tehdä lopullinen valinta aurinkolasien välillä itse. Näin tämä “cool kid” ottaa arskat osaksi asukokonaisuuttaan jatkossakin mielellään eikä asiasta tarvitse taistella.

Muista myös pään ja ihon suojaaminen. Leveälierinen hattu suojaa parhaiten niskaa, päätä ja silmiä. Lasten aurinkorasvoista ja ihon oikeaoppisesta suojaamisesta voit lukea lisää täältä.

Teksti: Suvi Honkanen, kuva: Juuso Siikaniva