Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Tuliko täitä? Näin pääset niistä eroon

Päiväkodissa on täiepidemia. Jokaisen vanhemman kämmenet alkavat hiota, kun sähköposti alkaa näillä sanoilla.

Mutta eipä hätää, onneksi täiden häätöön löytyy myös pätevät aineet ja näillä ohjeilla voit päästä niistä nopeasti eroon. Kunhan vain muistat noudattaa ohjeita tunnollisesti ja uusia hoidon myös toisen kerran noin viikon kuluttua ensimmäisestä hoitokerrasta.

On hyvä muistaa, ettei täitartunnalla ole tekemistä hygienian kanssa, joten et voi tehdä sen ehkäisemiseksi lasten keskuudessa paljoakaan, mutta tunnollinen hoito kyllä häätää ikävän vieraan kodistasi ja lapsesi päästä.

Täitartunnan oireita ovat kutina ja ärsytys hiuspohjassa sekä silmin havaittavat täit tai saivareet. Täin munat eli saivareet on helppo havaita ja niitä esiintyy etenkin niskassa tai korvan yläpuolella hiusten tyvessä. Saivareet ovat noin millimetrin mittaisia ja esiintymä voi muistuttaa myös hilsettä. Varsinaiset täit ovat 1-4 mm pituisia, litteitä ja väriltään harmaita tai ruskehtavia.

Täit voidaan häätää apteekista saatavalla täishampoolla tai -liuoksella. Kaikki perheenjäsenet tulee hoitaa samalla kertaa. Hoito myös uusitaan noin viikon kuluttua ensimmäisestä hoitokerrasta.

Täiden hoitoon tarkoitettu shampoo levitetään kuiviin hiuksiin ja päänahkaan. Sen annetaan vaikuttaa tuotteen ohjeen mukaan, jonka jälkeen on tärkeää tehdä kunnollinen vaahdotus ja huuhtelu runsaalla vedellä. Tiheän täikamman avulla poistetaan hiuksista jäljelle jääneet täit tai saivareet päivittäin tai vähintään joka toinen päivä aina kahden viikon ajan.

Kaikki täiden kanssa mahdollisesti kosketuksissa olleet vaatteet ja liinavaatteet tulee pestä 60 asteessa. Pesua kestämättömät tekstiilit tulee eristää vähintään kahdeksi vuorokaudeksi, jonka ajan täit voivat elää ilman ravintoa, tämän jälkeen ne kannattaa imuroida hyvin. Myös kaksi tuntia vähintään 80 asteisessa saunassa tai pakastus (-20C) yön yli tuhoaa täit. Kammat ja hiusharjat kannattaa tartunnan jälkeen vaihtaa uusiin.

Muistathan, että täitartunnasta on aina ilmoitettava lapsen kavereiden vanhemmille ja päiväkotiin tai kouluun, jotta täiden leviäminen saadaan estettyä aloittamalla hoito tartunnan saaneiden parissa.

Täit tarttuvat pääasiassa hiusten koskettaessa toisiaan, joten lapsia kannattaa myös ohjeistaa, ettei toisten hiusharjoja, kaulaliinoja, päähineitä tai edes korvakuulokkeita kannata lainata.

Lähteet: terveyskirjasto.fi, Lääkärikirja Duodecim, Yliopiston Apteekki

Teksti: Riikka Harju