Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Tuttipullon ja tuttien sterilointi – pitääkö keittää joka käytön jälkeen?

Tuttipullojen ja tuttien sterilointi herättää kysymyksiä monissa vauvaperheissä. Kuinka usein niitä tulee keittää kiehuvassa vedessä ja mitä kaikkea huolellisesta puhdistamisesta on hyvä tietää? Entä milloin pelkkä käsipesu tiskiaineella riittää? Koostimme tähän artikkeliin tietopaketin pienten vauvojen tuttien ja tuttipullojen steriloinnista.

Ennen uuden tutin ja tuttipullon käyttöönottoa

Uusien käyttämättömien tuttien ja tuttipullojen sterilointi tehdään keittämällä niitä kiehuvassa vedessä noin viiden minuutin ajan. Kun ne ovat kuivuneet ja jäähtyneet, ovat ne valmiita käytettäviksi.

Tuttien ja tuttipullojen steriloinnista

Pienen vauvan vastustuskyky eli immuniteetti on vasta kehittymässä ja vahvistuu hiljalleen. Tämän vuoksi tuttipullojen ja tuttien puhtaudesta huolehtiminen on erityisen tärkeää.

Moni vanhempi pohtii, pitääkö tuttipullo keittää joka käytön jälkeen ja miten usein tutit tulee steriloida. Aiemmin suosituksena oli, että ennen kiinteiden aloitusta vauvalle annetaan maitoa yksinomaan steriloidusta pullosta. Tämä perustui siihen, että 4–6 kuukauden iässä vauva viettää enemmän aikaa myös lattialla ja hänen vastustuskykynsä paranee. Vanhan suosituksen mukaan kiinteiden aloituksen jälkeen tuttipullojen päivittäisestä steriloinnista voidaan luopua ja pullon kaikkien osien huolellinen peseminen käsin tiskiaineella tai astianpesukoneessa riittää.

Nykyohjeistus poikkeaa aiemmasta suosituksesta näin: jos rintamaitoa pumpataan kotioloissa terveelle täysiaikaisena syntyneelle vauvalle, ei pumpun osia, maitosäiliöitä tai tuttipulloja tarvitse enää steriloida, vaan niiden oikeaoppinen peseminen riittää.

Vauvan tutteja voidaan steriloida kiehuvassa vedessä noin viiden minuutin ajan. Tutin voi steriloida useammin, jos se esimerkiksi tippuu likaiselle lattialle. Tutin voi pestä käytön jälkeen käsin pesunesteellä, huuhdella ja kuivata huolellisesti.

Jos steriloit vauvan tutteja päivittäin, voit vähentää sterilointeja asteittain kiinteiden aloituksen jälkeen ennen kuin luovut niistä kokonaan. Muistathan kuitenkin yhä pestä tutin säännöllisesti tiskiaineella lämpimässä vedessä.


Tärkeää! Tarkasta tutin kunto päivittäin pesun yhteydessä vetämällä tuttiosaa voimakkaasti. Heitä tutti pois, jos se on haurastunut tai ei ole enää kunnolla tyvessä kiinni. Tee sama pullotuteille ja vaihda esimerkiksi naarmuuntuneet, reikäiset, hilseilevät ja turvonneet tuttiosat uusiin.

Ohjeet tuttipullojen sterilointiin

Tuttipulloilla täytetyt kiehuvasta vedestä porisevat kattilat ovat tuttu näky monessa vauvaperheessä. Koostimme selkeät ohjeet sterilointiin alla olevaan infografiikkaan.

Ohjeet tuttipullojen sterilointiin. Infografiikka: Senni Loikala


Lähteet: Hyvä kysymys – Tutin ja tuttipullon huolto, Hyvä kysymys – Tutin hoito, Pullonpyörittäjien opas, Imetyksen tuki

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock