Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Vauvan hikkaan ei ole syytä puuttua, jos nämä tunnusmerkit täyttyvät

Jokainen ihminen saa silloin tällöin hikan, eikä tavallinen ja ohimenevä vaiva useinkaan aiheuta suurta huolta. Monia saattaa mietityttää nikotus vasta silloin, kun hikottelija onkin oma vauva. Sikiön hikka puolestaan herättää kysymyksiä osassa odottavia äitejä. Kerromme tässä artikkelissa, mitä sikiön ja vauvan hikasta on hyvä tietää.

Mistä hikka johtuu?

Hikka syntyy pallean äkillisistä supistuksista, jolloin ilma virtaa nopeasti sisään. Kurkunpään sulkeutuessa keuhkot eivät kuitenkaan pääse täyttymään ilmalla. Hikalle tyypillinen ääni puolestaan johtuu äänihuulten äkillisestä sulkeutumisesta.

Täysin luotettavaa tietoa siitä, miksi hikka on niin tavallinen alle yksivuotiailla, ei kuitenkaan ole olemassa. Joidenkin teorioiden mukaan syyt pohjautuvat kehittymättömään hermostoon ja ruoansulatusjärjestelmään.

Tiesitkö? Keskosena syntyneet pienokaiset saavat hikan keskimäärin muita useammin.


Miten toimia

Vauvan hikka on täysin normaali ja pääsääntöisesti harmiton vaiva, josta ei yleensä tarvitse huolestua. Pienokaisen hikkaan ei myöskään ole tarpeen puuttua, jos se ei häiritse häntä itseään, ei vaikuta kielteisesti nukkumiseen eikä vauva oksenna hikan aikana. Hikan tulee myös mennä lyhyessä ajassa itsekseen ohi.

Voit rauhallisin mielin odottaa, että nikotus loppuu. Moni pikkuinen saattaa jopa nukkua ja syödä tavalliseen tapaan hikasta huolimatta.

Jos kuitenkin vauvan hikka mietityttää, voit kokeilla kahta keinoa vauhdittaaksesi sen loppumista:

  1. Tarjoa vauvalle tuttia. Tutin imeminen auttaa supistelevaa palleaa rauhoittumaan ja voi joskus edesauttaa hikan loppumista.

  2. Painele tai taputtele kevyesti vauvan selkää. Nämä hellät liikkeet voivat olla avuksi hikan hätistämisessä.

Voiko vauvan hikkaa ennaltaehkäistä?

Koska vauvan hikan syistä ei ole saatavilla täysin luotettavaa tietoa, saattaa nikotuksen ennaltaehkäisy olla hankalaa. Tästä huolimatta on olemassa muutamia kotikonsteja, joiden avulla hikka voi pysyä loitolla. Nämä keinot ovat yhteydessä yleisesti ottaen myös hyvin toimivaan ruoansulatukseen ja niistä voi olla apua esimerkiksi vauvan pulautteluihin.


Aloita ruokinta vauvan ollessa rauhallinen. On hyvä pyrkiä siihen, ettei pikkuinen olisi kovin tuskastunut ja itkuinen ruokailun alkaessa. Muutoin maidon nieleminen voi hankaloitua, mikä voi altistaa joskus myös hikalle. Toisinaan itkujen välttäminen ennen ruokailua on kuitenkin sula mahdottomuus vauva-arjen tiimellyksessä eikä asiaa kannata jäädä harmittelemaan.

Röyhtäytä vauva ruokailun aikana. Joskus pienokainen saattaa saada hikan ruokailun aikana vatsaan joutuneen liiallisen ilman vuoksi. Jos imetät, voit ottaa tavaksi röyhtäyttää vauvan vaihtaessasi hänet rinnalta toiselle.

Tarkasta hyvä imuote. Tunnistat sen siitä, että vauva syö rintaa suu ammollaan ja rinnanpää on syvällä suussa kitalaen pehmeää osaa vasten. Huono imuote voi puolestaan saada pienokaisen nielemään liikaa ilmaa.

Hidasta tahtia syömisessä. Vauvan ruokailun aikana ilmenevä hikka saattaa joskus johtua siitä, että hän syö liian nopeasti. Jos vauva saa maitoa pullosta, on hyvä silloin tällöin tarkastaa, että tuttipään reikä on ikään nähden sopivankokoinen.

Huolehdi, että pullon tuttiosa on täynnä maitoa. Myös tämän avulla varmistat, ettei vauva niele liikaa ilmaa.

Pidä vauvaa kohoasennossa ruokailun aikana ja sen jälkeen. Jos mahdollista, anna vauvan olla kohoasennossa 20–30 minuuttia ruokailun päätyttyä. Kovin aktiivista ja energistä toimintaa, kuten vaikkapa pienokaisen hyppäyttelyä ylös ja alas, voi olla hyvä välttää heti ruokailun jälkeen.

Muistathan tämän: Ammattilaisen puoleen on syytä kääntyä, jos vauva oksentaa hikan aikana tai nikotus häiritsee hänen nukkumistaan. Kerro asiasta neuvolassa myös, jos hikka kestää usein erityisen pitkään tai havaitset sen häiritsevän vauvaa itseään.

Sikiön hikka

Jo raskausaikana odottava äiti voi tuntea sikiön hikan. Usein se tuntuu eräänlaisena rytmikkäänä nykimisenä vatsassa ja voi muistuttaa myös pulssin tuntemista. Jos huomaat näitä tuntemuksia yksinomaan yhdessä kohdassa vatsaa ja tunnet ne ollessasi täysin paikoillasi, voi kyseessä olla pienokaisesi hikka.

Yleensä odottaja havaitsee sikiön hikan raskauden toisella ja viimeisellä kolmanneksella. Yksilöllistä vaihtelua kuitenkin esiintyy ja osa odottajista ei koe lainkaan sikiön hikasta johtuvia tuntemuksia.

Nikotus onkin tavallista myös sikiöillä, joista osa saa hikan useita kertoja päivässä. Yleisesti ottaen hikkaa pidetään positiivisena merkkinä lapsen kehityksestä niin sikiöllä kuin vastasyntyneellä. Hikotteleva sikiö harjoitteleekin hengitystä varten.


Lähteet: Healthline, Healthline, Webmd, Imetys, Terveyskirjasto

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock