Artikkelin kuva
lapsen kanssa

5 + 1 leikkivinkkiä lasten syntymäpäiville

Varmasti kaikki meistä muistavat vielä omasta lapsuudestaan kavereiden syntymäpäiväjuhlat. Tarjolla oli kakkua, keksiä ja mehua. Koristelussa käytettiin värikästä serpentiiniä ja kirjaviin lautasliinoihin oli painettu päivänsankarin ikä. Leikit olivat aina ne samat; aasinhäntä, aarteenetsintä ja onginta.

Nyt kun lastensynttäreillä vierailu on muuttunut niiden järjestämiseen omille lapsille, tekisi mieli keksiä jotain uutta ja hauskaa. Onnistuneissa synttärijuhlissa on sopivasti ohjattua tekemistä, mutta myös vapaata leikkiä. Isommat koululaiset tykkäävät touhuta jo keskenään, mutta mitä nuoremmasta lapsilaumasta on kyse, sitä tärkeämpää on järjestää myös jotain ohjattua toimintaa. Muutoin meno saattaa yltyä liian kovaksi riehumiseksi ja juoksemiseksi, mikä ei ainakaan sisätiloissa ole aina toivottua.

Ohjelma kannattaa suunnitella jo etukäteen, jotta tarvittavat välineet ovat saatavilla. Lisäksi ohjelman suunnittelussa täytyy muistaa se, että leikit ovat sellaisia, joissa kukaan juhlijoista ei voi jäädä ulkopuoliseksi.

Mutta mitä sitten keksisi? Tässä Mutsimedian 5 + 1 vinkkiä kivoihin synttärileikkeihin.

1. Tutustumisleikki

Mikäli kaikki vieraat eivät ole ennestään keskenään tuttuja, kannattaa alkuun järjestää tutustumisleikki. Erilaisia leikkejä tutustumiseen löytyy valtavasti, mutta tässä yksi ehdotus: Minä pidän – on hauska leikki, jossa lapset istuvat piirissä lattialla. Synttärisankari voi aloittaa ja kertoa ensin oman nimensä ja lisäksi yhden asian, josta pitää oikein kovasti. Tämän jälkeen kaikki vieraat, jotka tykkäävät samasta asiasta, nousevat seisomaan ja kertovat myös oman nimensä.

2. Lahjojen avaaminen

Koska lahjojen avaaminen on yksi syntymäpäiväjuhlien kohokohtia niin saajalle kuin antajallekin, myös siitä voi tehdä leikin. Kun vieraat saapuvat, päivänsankari voi ottaa lahjat ja viedä ne erilliselle pöydälle odottamaan. Kaikkien saavuttua valitaan esimerkiksi pullonpyörityksen avulla missä järjestyksessä lahjat avataan. Aikuisen kannattaa olla mukana ihailemassa jokaista lahjaa vuorollaan, jotta kaikille mukanaolijoille jää hyvä mieli. Muista etukäteen ohjeistaa myös synttärisankaria kiittämään jokaisesta lahjasta.

3. Mikä eläin?

Tämä leikki on hauska ja sopii myös alle kouluikäisille juhlijoille, kun muistat käyttää tekstin sijaan kuvia. Idea on yksinkertainen: jokaisen juhlijan selkään kiinnitetään lappu, jossa on jonkin eläimen nimi tai kuva. Jokainen leikkijä yrittää selvittää oman eläimensä kysymällä yksinkertaisia kysymyksiä, joihin voi vastata ”kyllä” tai ”ei”. Esimerkiksi ”Asunko minä navetassa?” tai ”Onko minulla pitkä häntä?”.

4. Pinata

Pinata on varma hitti! Voit täyttää pinatan esimerkiksi karkeilla, tikkareilla tai pienillä leluilla, joilla lapset saavat herkutella tai leikkiä onnistuttuaan pinatan rikkomisessa. Pinatan voi tilata netistä tai vaikka tehdä itse! Ohje on yksinkertainen, tosin jokseenkin sotkeva. Lisäksi Pinatan valmistus vaatii jonkin verran aikaa, joten muista valmistaa tämä leikkiväline hyvissä ajoin ennen juhlia. Ohjeen löydät esimerkiksi täältä.

5. Ilmapallodisko

Virtaa täynnä oleville juhlijoille sopii hyvin tämä liikunnallinen leikki. Mikäli mahdollista, diskoa varten kannattaa varata erillinen huone, johon juhlivat eivät pääse ennen diskon avaamista. Puhalla valmiiksi lattia täyteen ilmapalloja, hämärrä valoja ja valitse juhlijoiden ikään sopivaa musiikkia. Halutessasi voit tehdä itse hauskoja diskovaloja esimerkiksi taskulampuista teippaamalla niiden päälle värikästä silkkipaperia. Muista säätää musiikin äänenvoimakkuus sopivaksi, jotta leikki pysyy hauskana ja turvallisena.

Keksi teema juhlille

Lopuksi vielä bonusvinkki: lapset rakastavat teemajuhlia. Ideoi yhdessä päivänsankarin kanssa hänelle mieluinen teema. Voitte koristella juhlatilan koristeilla ja keksiä hauskoja teemaan sopivia herkkuja. Netistä löytyy nykyään useita verkkokauppoja, joista koristeita saa tilattua muutamankin päivän varoitusajalla. Teema voi olla esimerkiksi lapsen suosikkieläin tai satuhahmo. Esimerkiksi pupu-synttäreillä voit askarrella pupu-hahmoista viirin ja tarjoilla porkkanatikkuja tai vaikkapa pupunpapanoita erehdyttävästi muistuttavia suklaarusinoita.

Vaikka me vanhemmat usein tahdommekin järjestää lapsellemme ne kaikkein ihanimmat synttärit, ei kannata ottaa liiallisia paineita. Kyseessä on kuitenkin lasten juhlat, jotka toistuvat joka vuosi. Pääasia on, että päivänsankarilla vieraineen on hauskaa, eikä niinkään se, että on kauniit puitteet ja paljon erikoista tekemistä.

Teksti: Anni Virtanen