Artikkelin kuva
lifestyle

5 syytä käyttää kuukuppia

Olet mahdollisesti kuullut jo kuukupista, ehkä jopa omistatkin sellaisen. Luettuasi tämän ymmärrät viimeistään, miksi niin monet naiset ovat täysin hurahtaneet tähän trendikkääseen kuukautissuojaan!

Mikä on kuukuppi?

Kuukuppi on kuukautisten aikana emättimeen asetettava pehmeä ja joustava silikonista valmistettu kuppi. Vuoto kerääntyy kuppiin, joka tyhjennetään ja pestään noin 2–4 kertaa vuorokaudessa. Oikein asetettuna kuukuppi pysyy sisälläsi paikoillaan ja täysin huomaamattomana jopa 12 tunnin ajan.

Kuukuppeja valmistetaan eri kokoisia, joista voit valita itsellesi sopivimman. Synnyttäneille suomalainen Lunette-merkki suosittelee suoraan kokoa 2.

Miksi valita kuukuppi?

1. Edullisuus

Kuukupin hinta liikkuu noin 30 euron molemmin puolin riippuen merkistä. Oikein huollettuna kuukuppi kestää käytössä useita vuosia, joten säästät sievoisen summan rahaa elämäsi aikana käyttämällä kuukuppia. Kuukuppi saattaa värjäytyä vuosien aikana, mutta niin kauan kuin kuppi on ehjä, on se myös käyttökelpoinen.


2. Ekologisuus

Kuukupin käyttäminen on todellinen ekoteko myös luonnolle. Kertakäyttösiteiden ja tamponien käytöstä kuukautisten aikana kertyy melkoinen määrä jätettä jo yhden naisen toimesta, puhumattakaan siitä, jos kaikki maailman naiset käyttäisivät pelkästään kertakäyttösuojia useamman kymmenen vuoden ajan.

Kun kuukuppi aikanaan tarvitsee vaihtaa uuteen, voit hävittää vanhan vaikkapa polttamalla. Lisäksi monet kuukautissuojat tuodaan suomeen muualta, kun taas esimerkiksi Lunette -kuukautiskupit valmistetaan ja pakataan ympäristöä kunnioittaen Suomessa.

3. Olematon kemikaalikuorma

Tiesitkö, että kemikaalien käyttö nostaa elimistösi stressitasoa? Kannattaa siis välttää kemikaalien käyttöä aina kun mahdollista!

Monet kertakäyttösuojat sisältävät muun muassa hajusteita ja väriaineita, joilla ei ole mitään tekemistä kuukautissuojan toimivuuden kanssa. Lain mukaan kuukautissuojapakkauksissa ei tarvitse myöskään ilmoittaa käytettyjä materiaaleja ja osa kertakäyttösuojavalmistajista kertookin nettisivuillaan vain tärkeimmät raaka-aineet. Et siis voi olla täysin varma siitä, mitä kaikkea ihoasi ja limakalvoasi vasten olevat kuukautissuojat todellisuudessa sisältävät.

Lunette-kuukautiskupit on valmistettu turvallisesta ja myrkyttömästä lääketieteellisestä silikonista, eivätkä näin ollen sisällä lainkaan kemikaaleja tai BPA:ta.


4. Toksinen shokkioireyhtymä eli TSS

Toksinen shokkioireyhtymä on haavan tai limakalvon bakteerien aiheuttama myrkytys, joka on erittäin harvinainen, mutta vakava tila. TSS on yhdistetty imukykyisiin tamponeihin, mutta sitä voi esiintyä myös kuukautisiin liittymättömissä tapauksissa ja myös miehillä sekä lapsilla.

Hygieenisyys on kaiken A ja O – puhtaana ja oikein käytettynä kuukuppi tekee toksisen shokkioireyhtymän riskistä minimaalisen pienen ja kuppia voi käyttää huoletta myös yöllä. Tarkista kuitenkin, että kuukuppisi on luotettavasti valmistettu turvallisesta materiaalista, sillä kuukupeistakin liikkuu netissä halpoja kopioita.

5. Helppous

Voit käyttää kuukuppia ympäri vuorokauden ja kaikissa tilanteissa, kunhan muistat tyhjentää ja puhdistaa sen vähintään 12 tunnin välein. Voit myös asettaa kupin paikoilleen etukäteen, kun odotat kuukautistesi alkavan!

Kuukuppi sopii loistavasti käytettäväksi myös uidessa sekä saunoessa, pysyy paikoillaan kovissakin treeneissä ja oikein asetettuna et tunne sen olemassaoloa.


Lähteet: lunette.com, libresse.fi

Teksti ja kuvat: Titta Laurinen