Artikkelin kuva
lifestyle

Aarrekartta – tapa saavuttaa unelmat vai hassua askartelua?

Tuntuuko sinusta koskaan, että kaipaisit elämääsi jotain uutta? Ehkä jotakin pientä viilausta ollaksesi entistä tyytyväisempi – tai vaihtoehtoisesti totaalisen täyskäännöksen.

Millaisista asioista unelmoit? Mikäli et suoralta kädeltä osaa nimetä unelmiasi, niin mieti hetki. Elämä ilman minkäänlaisia tavoitteita, unelmia, haaveita – miksi ikinä haluatkaan niitä nimittää – on aika tylsää ja näköalatonta. Vierivä kivi ei tunnetusti sammaloidu.

Oli haaveissasi sitten jotakin ihanaa materiaa, työpaikka, parisuhde tai vaikkapa matka, on kaikki täysin mahdollista saada, kunhan tiedät millaisia haluat niiden olevan. Loistavana apuna pienessä tai isossa elämänmuutoksessa toimii aarrekartta, joka on käytännössä yksinkertainen askartelutehtävä unelmien visualisoinnista. Aarrekartta on työkalu, joka toimii kaikilla elämän osa-alueilla. Soraääni takavasemmalta ehkä huutelee nyt tämän olevan hippien horinaa, mutta asianlaatuhan ei ihan niinkään ole. Aarrekarttaan ei liity yksisarviset eikä enkelihoidot, vaan tämä sopii myös piinkovalle pörssiyrityksen toimitusjohtajalle.

Mikä ihmeen aarrekartta?

Aarrekartta ei ole mitään mystistä ja maagista, vaan kotiläksy, joka pakottaa sinut kerrankin istumaan alas ja miettimään mitä elämältä tai joltakin elämän osa-alueelta oikeasti haluat. Miten voit koskaan saavuttaa tavoitteitasi, jos et ole ihan varma mitä ne ovat?

Aarrekartan tarkoitus on laittaa alitajuinen sekä tietoinen mieli toimimaan yhteistyössä unelmien saavuttamiseksi. Aarrekartta valmistaa sinua henkisesti muutokseen. Asiat harvoin muuttuvat pelkästään kotisohvalla laput silmillä istumalla ilman minkäänlaista vaivannäköä. Liimaamalla aarrekarttaasi Teslan kuvan, ei kotiovellesi ilmesty heti huomenna bränikkää sähköautoa, mutta aarrekartta on loistava työkalu edistää unelmiesi toteutumista. Tarkkaa aikarajaa unelmien toteutumiselle on vaikea laittaa, mutta jonakin päivänä kun kaivat vanhan aarrekarttasi esiin huomaat miten asettamasi tavoitteet ovat kuin huomaamatta toteutuneet. “Isn’t it funny how day by day nothing changes, but when you look back everything is different?”

Mitä aarrekartta vaatii sinulta pahvin, saksien ja kuvakavalkadin lisäksi? Luottamusta siihen, että tulevaisuus on hyvä. Uskoa, että sinun ei tarvitse etukäteen tietää miten pääset tavoitteisiisi. Asioilla on tapana järjestyä, sinun tarvitsee vain luottaa että näin tapahtuu tavalla tai toisella. Mikäli eteesi tai mieleesi tulee mitään, vaikkapa jotakin ihan minimaalista, mikä ehkä saattaisi viedä sinua lähemmäs haluamiasi asioita, tartu siihen. Koskaan ei tiedä, mitä voi tapahtua jos vastaat ei:n sijaan “kyllä” johonkin sinulle esitettyyn ehdotukseen.

Näin teet aarrekartan

  • Henkilöi kartta koskemaan juuri sinua liimaamalla isolle pahviarkille kuva itsestäsi. Valitse kuva, joka on sinulle mieluisa! Mieti myös pahvin väriä: vaalea pohja on selkeä ja rauhoittava, kun taas esimerkiksi vihreä antaa energiaa. Valitse arkin koko kuitenkin sen mukaan, että saat sen esille johonkin josta näet sen joka päivä.

  • Etsi lehdistä tai printtaa netistä erilaisia kuvia, jotka kuvastavat niitä asioita joita haluat elämääsi. Mitä tarkemmin ja realistisemmin ne tavoitteitasi kuvastavat, sen parempi. Valitse kuvat tarkkaan ja keskity niihin asioihin joita eniten haluat. Liimaa kuvat pahviarkille. Selkeintä on keskittyä 1–5 tärkeimpään haaveeseen.

  • Älä aseta rajoja aarrekartan unelmille, tässä hommassa kaikki on mahdollista eikä mikään ole mahdotonta. Mieti erityisesti mitä haluaisit saavuttaa, oppia, tuntea ja mitkä ovat tärkeimmät arvosi?

  • Älä koskaan käytä sanaa “ei” aarrekarttaa miettiessäsi! Mieti vain sitä mitä haluat.

  • Jos haluat esimerkiksi vaurastua, mieti mitä rikkauksilla konkreettisesti tekisit tai mitä ostaisit, ja laita näistä tavoitteista kuvia. Älä siis laita kuvaa pelkästä rahatukosta, raha itsessään ei tuo varsinaista onnea.

  • Aseta kartta johonkin, jossa sinun tulee katsottua sitä usein. Näin kuvat ja tavoitteesi pysyvät aktiivisesti mielessäsi ja alitajuntasi tekee jatkuvasti töitä päästäksesi lähemmäs niitä.

  • Aseta aikaraja (vaikkapa puolen vuoden päähän) jolloin tarkastelet karttaa ja teet tarvittaessa täsmennyksiä kuviin tai omaan asenteeseesi.

Vaikeinta haaveiden toteuttamisessa on määrittää eksaktit tavoitteet ja unelmat itselleen, niin että olet varma että ne ovat juuri sitä mitä haluat ilman epäilyksen häivää. Usein tulee toivottua että olisipa sitä tai tätä, mutta kun ihan oikeasti pitäisi päättää mitkä ovat ne asiat joiden eteen olet valmis tekemään lähes mitä vaan, ei se olekaan niin helppoa. Siinä vaiheessa myös pelko ja epäröinti astuvat peliin; sitä keksii helposti tekosyitä miksi haaveita ei kannatakaan tavoitella, ja niiden toteutuminen tuntuu muutenkin mahdottomalta.

Kun olet tavoitteistasi täysin varma ja ne ovat kirkkaina mielessäsi, otat huomaamattasi päivittäin askelia – isoja tai pienen pieniä – sekä teet valintoja jotka tuovat sinua lähemmäs unelmiesi toteutumista. Aarrekartan tekeminen ei maksa kuin vaivan, joten mikset ainakin kokeilisi?

Teksti: Suvi Honkanen