Artikkelin kuva
lifestyle

Äidin omat harrastukset hakusessa? Kokeile näitä!

Lapsiperheiden harrastuksista puhuttaessa keskitytään usein perheen junioreihin. Entä vanhempien omat harrastukset? Jotkut perheet elävät ja hengittävät koko vapaa-ajan täyttävää lasten lätkä- tai futisharrastusta, mutta mikäli et ole pesunkestävä “soccer-mom” ja lapsesi tuleva NHL-tähti, on myös aikuisen oma aika ja mieluisa tekeminen kullanarvoista.

Moni äiti on hyvä keksimään tekosyitä miksei omaa aikaa löydy. Arki pienten lasten kanssa voi olla aikataulutettua ja kiireistä, mutta kannattaa muistaa, että kiire on asioiden priorisoinnin puutetta. Aikaa löytyy sille minkä kokee tärkeäksi ja mikä voisikaan olla tärkeämpää kuin oma hyvinvointisi! Tyytyväinen äiti, tyytyväiset lapset, onnellinen perhe – nämä kulkevat käsi kädessä. Jos olet tottunut harrastamaan lajia joka vaatii läsnäoloa kaupungin toisella laidalla viisi iltaa viikossa, voi tämä olla haastava yhtälö ajanjakson e.e.l. (elämä ennen lapsia) päätyttyä. Mutta hyvä uutinen on, että maailma on täynnä harrastusmahdollisuuksia joita voit sovittaa elämäntilanteeseesi.

Mitä sitten voisi harrastaa, jos kaikki vanhat lajit on laitettu jäähylle? Harrastuksen ei tarvitse olla a) kallis, b) aikaa vievä eikä c) kaukana kotoa. Tärkeintä on, että harrastus on sinulle mieluisaa tekemistä. Kotoa poistuminen ajoittain tekee hyvää, mutta kotioloissakin voi harrastaa vaikka mitä. Laita ennakkoluulot romukoppaan ja anna rohkeasti erilaisille harrastuskokeiluille mahdollisuus – voit yllättyä positiivisesti!

Liikuntaharrastukset

Liikunnan ei tarvitse olla kalliin kuukausimaksun takana, vaan ihan kaikki lasketaan! Vaunulenkit vauvan kanssa ovat mitä parhainta liikuntaa ja nykyään lenkkipolkujen varrelta löytyy jopa kuntoiluvälineitä. Kotijumppaa tai vaikka joogaa voi tehdä Youtube-videoiden opastuksella. Löytyykö lähistöltä portaita, jotka on rakennettu kuntoilutarkoitukseen? Portaiden kapuaminen on supertehokas tapa kasvattaa kuntoa.

Erilaiset kurssit

Erityisen palkitsevaa on uusien taitojen opettelu. Erilaisia kursseja on tarjolla työväenopistoissa ja oppilaitosten tarjoamina – vain taivas on rajana ainakin pk-seudun kurssitarjonnassa. Kiinnostaako ehkä ompelu, valokuvaus tai maalaaminen? Uuden kielen opettelu tai it-taitojen kohentaminen? Jenkkityylisten kakkujen koristelu tai lintubongaus? Esimerkiksi kaikkia näitä löytyy kurssitarjonnasta.

Järjestötoiminta

Liity johonkin omia arvojasi tai kiinnostuksenkohteitasi ajavaan järjestöön. Järjestötoiminnan kautta verkostoidut ja se on helppo tapa solmia myös uusia ystävyyssuhteita. Aikaasi voit toimintaan käyttää juuri sen verran kun oma tilanteesi sallii.

Luovat harrastukset

Kirjoittaminen on harrastus, jota voit tehdä milloin vain ja missä vain. Perusta sinua kiinnostavasta aihealueesta blogi tai hahmottele vaikka kirjan juonta mikäli fiktiivinen kirjoittaminen kiinnostaa enemmän. Oletko musikaalinen? Kerää ympärillesi muita musiikista innostuneita ja perustakaa bändi. Hanki itsellesi maalausteline ja katso, mitä kankaalle tai paperille alkaa muodostua. Maalaaminen on myös hyvää mindfulnessia: kun keskityt siihen eivät muut asiat mahdu samanaikaisesti päähän stressaamaan.

Käsityöt

Erilaiset käsityöt ovat harrastus, jossa yhdistyy hyöty ja huvi. Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella vaikkapa ompelemaan. Vaikka kaupat ovat täynnä valmiita vaatteita, on vallalla ollut trendi tehdä lastenvaatteet itse. Nykyajan kangastarjonta on mielettömän hienoa ja itse tehtynä on tuotantokin eettistä. Kättensä jäljen konkreettinen näkeminen on erityisen palkitsevaa. Jos tekstiilityöt eivät tunnu omalta jutulta, miten olisi vaikka nukkekodin tuunaaminen? Jos kodin remonttiin ei resurssit riitä, pääset tässä toteuttamaan itseäsi huomattavasti helpommalla tavalla. Näpertelystä tykkäävä tekee askartelumassasta vaikka erilaisia minikokoisia ruoka-annoksia, lapset rakastavat yksityiskohtia! Katso mallia vaikka täältä.

Leivonta ja ruuanlaitto

Tässä ei nyt tarkoiteta sitä pakollista perheen ruokkimiseen tarkoitettua makaronilaatikkoa, vaan mielikuvituksellisempia kokeiluja. Harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa. Mikäli omat ideat tuntuvat olevan vähissä, tutustu lehtihyllyn tarjontaan, leivontablogeihin tai keittokirjoihin. Kauniita ja inspiroivia alan opuksia on tänä päivänä tarjolla valtavasti. Näitä selaillessa on kattilat ja desilitramitat suorastaan pakko kaivaa esiin ja kokeilla toteutusta.

Lukeminen ja äänikirjat

Harrastusten klassikko. Hyvä kirja, sohvannurkka ja ehkä lasi viiniä – onnistuu kun lapset nukkuvat. Mikäli konkreettiseen kirjaan keskittyminen tuntuu vaikealta, aloita äänikirjoista. Äänikirjoja tarjoavat erilaiset sovellukset (esim. Bookbeat), joita on kiva kuunnella esimerkiksi autossa tai vaunulenkillä. Nämä voit myös laittaa taustaksi kotiaskareille kaiuttumista kuulumaan.

Erilaiset projektit

Järjestä vuosien varrella kertyneet valokuvat! Meistä useimmilla on kännykät ja digikamerat täynnä ihania kuvia, mutta ne eivät korvaa vanhoja kunnon valokuva-albumeja. Tilaa kuvista printtejä ja askartele vaikka skräppäys-meiningillä omannäköisiä ja kauniita albumeja yksityiskohtineen. Lapset rakastavat katsella valokuvia itsestään ja vanhemmistaan, joten nämä ovat ihana muisto. Kännykkäkuvat saat helposti printeiksi esimerkiksi Cheerz-applikaatiolla – tällä teet kuvistasi vaikkapa polaroid-muotoisia tai ikuistat ne magneeteiksi.

Shoppailu

Shopping is cheaper than therapy! Lapsille tulee ostettua tarpeeseen tai ihan vaan söpöysaspektin takia milloin mitäkin, mutta muista piristää välillä myös täysin itsekkäästi itseäsi. Ota omaa aikaa ja lähde rauhassa kiertämään lempikauppojasi ja -kahviloitasi. Yksin tai ystävän kanssa, kumpi tapa rentouttaa itseäsi enemmän (täällä nousee käsi yksinshoppailulle!). Myöskään ikkunashoppailun iloa ei pidä väheksyä; “Kun näen jotain kaunista, katson sitä hetkisen ja se on sen jälkeen päässäni. Ei kaikkea tarvitse omistaa!” tiesi Nuuskamuikkunenkin. Ikkunashoppailua voi harrastaa myös netissä: kolua suosikkinettikauppojasi ja haaveile, kerää vaikka ostoskoriin ihania tuotteita. Nuku yön yli ja mikäli nämä tuntuvat vielä yhtä ihanilta, treat yourself ja hemmottele itseäsi vaikka sillä ihanimmalla.

Nettihaaveilu

Pinterest on haaveilijan aarreaitta. Kerää itsellesi talteen inspiraatiokuvia eri aihealueista. Tee omat kansiot vaikka sisustukselle, leivonnalle, muodille, lastenvaatteille tai mikä ikinä itseäsi kiinnostaa ja kerää inspiroivia kuvia talteen. Visualisointi tuo haaveet lähemmäs toteutumista!

  • Myös Mutsimedia on nyt Pinterestissä – liity seuraajaksi!

Oli harrastuksesi sitten kasvonaamioiden testaus tai koira-agility, tärkeintä on, että nautit siitä vailla huonoa omaatuntoa. Myös äidillä on täysi oikeus omaan aikaan eikä se tee itsekästä vanhempaa – päinvastoin. Resurssit omaan aikaan ovat jokaisella erilaiset, mutta itselle mielekkäiden asioiden tekeminen edes ajoittain tuo korvaamatonta iloa elämään. Kuten vanha totuus lentokoneiden matkustamoistakin kuuluu, pue pelastusliivit ensin itsesi ylle ennenkuin voit auttaa muita!

Teksti: Suvi Honkanen