Artikkelin kuva
lifestyle

Arkirutiinit kodinkoneiden huoltoon – yllättävät vinkit kuiva-ainekaapista

Kodinkoneet pyörivät, piippaavat ja höyryävät jokaisen lapsiperheen arjessa. Kodinkoneiden huoltoon kannattaa panostaa, sillä se lisää niiden käyttöikää. Omasta kuiva-ainekaapista saattaa löytyä yllättävä apu arjen huoltotoimenpiteisiin, sillä etikka, sitruunahappo ja sooda toimivat erinomaisina puhdistusaineina.

Etikka poistaa hajut

Etikka on tehokas yleispuhdistusaine, jolla peset jääkaapin sisältä ja ulkoa. Etikka poistaa hajut jääkaapista ja kiillottaa rosteripintaisen jääkaapin oven. Hyvä puoli etikassa on sen ekologisuus, joten sitä ei tarvitse erikseen huuhdella pois. Etikasta teet yleispesuaineliuoksen suihkepulloon, kun lisäät yhden osan etikkaa ja yhdeksän osaa vettä. Liuoksella peset samalla myös ikkunat puhtaiksi. Muista kuitenkin olla varovainen, sillä väkiviinaetikka on hyvin hapanta, eikä se sovi alumiini-, marmori- tai emalipinnoille.

Sitruunahappo raikastaa

Sitruunahappo soveltuu hienosti monien kodinkoneiden huoltoon. Jos pyykinpesukone tuoksuu tunkkaiselle, niin lisää noin 100 g sitruunahappoa pesuohjelmaan. Muista huuhdella pesukone 60 asteen pesuohjelmalla vielä tämän jälkeen. Pyykinpesukone kannattaa myös käyttää tyhjänä täydellä teholla aika ajoin. Astianpesukoneessa riittää 20-30 g sitruunahappoa. Sitruunahappo sopii hyvin myös kahvinkeittimen kalkkisaostumien poistoon. Muista puhdistuksen jälkeen huuhdella laitteet huolella.

Sooda puhdistaa

Soodasta saa tehtyä uunin puhdistukseen seoksen lisäämällä siihen kaksi ruokalusikallista soodaa, suolaa ja vettä. Pyyhi seoksella pinttyneitä tahroja ja kuumenna uuni 50-asteiseksi ja anna seoksen vaikuttaa, kunnes uuni on jäähtynyt. Pyyhi lopuksi mikrokuituliinalla puhtaaksi. Myös pölynimurin suulakkeet voi pestä soodalla. Jos imurin pölypussi haisee tunkkaiselta, voi pussia raikastaa lisäämällä sinne ruokalusikallisen soodaa.

Pesukoneiden huoltotoimenpiteisiin kannattaa säännöllisesti ottaa mukaan myös poistoletkujen huolto ja tiivisteiden pyyhintä. Parin viikon välein kannattaa tyhjentää astianpesukoneen jätesihti, huuhdella pesukoneesta irtonukka ja imurin pölypussi kannattaa vaihtaa kun se on ⅔ osaa täynnä. Mikroaaltouunin pesu onnistuu helpoiten höyryllä: kuumenna kupillinen vettä mikrossa ja anna höyrystyä. Jos lika on pinttynyt, niin lisää veteen hieman etikkaa. Pyyhi mikroaaltouuni lopuksi mikrokuituliinalla puhtaaksi.

Teksti: Jenni Vaalikivi