Artikkelin kuva
lifestyle

Compensate – uudenlainen tapa torjua ilmastonmuutosta

Oletko sinä jo liittynyt kasvavaan joukkoon kuluttajia, joiden mielissä shoppailun tuoma nautinto on saanut seurakseen syyllisyydentunnon? Ennen niin huoleton ja mukava ostosreissu on tätä nykyä kysymysten värittämä: kuinka kestävästi tämä on tuotettu, tarvitsenko tätä oikeasti, kuinka paljon hiiljalanjälkeni taas kasvaa?

Päästöjen vähentäminen on – tai tulisi olla – ihmiskunnan ykköstavoite, ja nyt ilmasto-omantunnon kanssa kamppaileville on tuotu konkreettinen mahdollisuus pienentää aiheutettua taakkaa. Compensate on Suomessa perustettu yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon säätiö, joka on keskittynyt poistamaan hiilidioksidia ilmakehästä. Compensate tarjoaa kuluttajalle konkreettisen tavan kompensoida omista kulutustottumuksista aiheutuvaa hiilijalanjälkeä.

Miten Compensate toimii?

Ihminen kuluttaa jatkuvasti. Kulutus puolestaan synnyttää runsaasti päästöjä. Kuten muutkin sotkut, tulisi nämä päästöt yhteisen hyvän nimissä myös siivota.

Compensaten toimintaperiaate on, että maksat eräänlaista vapaaehtoista ilmastoveroa kulutustottumustesi mukaan. Kuulostaako tutulta, keskiaikaisen kirkon mieleen tuovalta systeemiltä? Compensaten perustajan, Antero Vartian mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole anekauppa. Ihminen, joka ryhtyy kantamaan vastuuta ilmastonmuutoksen estämisestä, ei ole ensimmäisenä lisäämässä päästöjä, vaan juuri päinvastoin. Kompensaatio on yksi tapa muiden joukossa taistella paremman tulevaisuuden puolesta.

Vielä toistaiseksi kompensaatio on mahdollista toteuttaa vain maksamalla kuukausimaksua arvioidun hiilijalanjäljen mukaan. Tätä tarkoitusta varten on kehitetty laskuri, jonka avulla voit laskea oman hiilijalanjälkesi. Lähitulevaisuudessa on tarkoitus ottaa käyttöön myös mahdollisuus maksaa pieni kompensaatiomaksu suoraan ostoksen yhteydessä, mutta tämä vaatii yritysten laajamittaista mukaantuloa.

Tämän jutun kirjoittaja, omasta mielestään aika keskiverto perhe-elämää viettävä äiti-ihminen, sai omaksi kompensaatiosummakseen 10 euroa kuukaudessa. Mahdollista olisi maksaa kompensaatiota vielä omaa käyttöäkin enemmän ja siivota hiilidioksidia jota aiempi elämä on ehtinyt tuottaa.

Miten ja mihin kompensaatiomaksut käytetään?

Kompensaatiomaksut käytetään kansainvälisesti luotettujen projektikehittäjien sertifioituihin hiilensidontaprojekteihin. Antero Vartia vakuuttaa, että kaikki raha joka säätiön tilille kilahtaa, menee myös lyhentämättömänä eteenpäin, ja läpinäkyvyys on toiminnassa prioriteetti.

Ensisijaisesti kompensaatiomaksut menevät tällä hetkellä metsiin keskittyviin hiilensidontahankkeisiin, mutta jatkuvasti tutkitaan myös muita tehokkaita sekä luotettavia tapoja vähentää hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Kompensaatiomaksut ohjataan niin uuden metsän istutukseen kuin olemassa olevien metsien suojelemiseen.

Ekologisuus ei ole luopumista

Compensate mahdollistaa uudenlaisen tavan tehdä hyväntekeväisyyttä. Lähitulevaisuudessa näemme, kuinka hyvin tämä lähtee leviämään. Koska tulevat sukupolvet ovat aina vanhempiaan fiksumpia, on mielenkiintoista nähdä miten ihmisten kulutuskäyttäytyminen ja sitä kautta maailma tulee muuttumaan tulevien vuosien aikana.

Jo nyt on nähtävissä, miten nuoriso on hyvin valveutunutta ilmastoasioiden suhteen. Lasten ja nuorten tehtävä ei kuitenkaan ole kantaa valtavaa huolta ja potea ahdistusta tulevasta. Ekologiset valinnat ovat aina loistava vaihtoehto, mutta lopullinen päätäntävalta ja vastuu on kuitenkin päättäjillä.

Pienistä puroista kasvaa suuri virta, ja vähintä mitä jokainen voi tehdä on kierrättää omat roskansa sekä suosia kestävän kehityksen materiaaleja kulutusvalinnoissaan. Opettelemalla ja opettamalla myös jälkikasvulle ekologisen ajattelutavan et välttämättä joudu luopumaan mistään, vaan saat sen sijaan iloa tuotteista jotka ovat kertakäyttöversioita paremmin valmistettuja, kestävämpiä ja kauniimpia.

Ilmastoystävällisellä, kasvispainotteisella ruokavaliolla teet hyvää myös itsellesi. Eikä aina tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan – myös kotimaassa on paljon upeita ja eksoottisia matkailukohteita, erityisesti näin kesällä!


Psst! Sitran sivuilta löydät paljon hyödyllistä ja kiinnostavaa ilmastoasiaa sekä sata vinkkiä, joiden avulla voit päivittää elämäntapasi helposti ekologisempaan suuntaan!

Lähteet: compensate.com, talouselama.fi

Teksti: Suvi Honkanen