Artikkelin kuva
lifestyle

DIY – Kodin siivoussuihke

Mikä voisi olla parempaa, kuin ympäristöystävällinen ja myrkytön, edullinen sekä helppo tee-se-itse yleispuhdistusaine? Mutsimedia löysi Roosa Blom -blogista simppelin ohjeen, jota testasimme.

Yleisputsarin pääraaka-aineet ovat etikka ja vesi, joten nuo edulliset aineosat löytyvät suurin piirtein jokaisesta kotikeittiöstä. Lisäksi suihkeeseen tarvitaan uutettua sitrushedelmää, jonka tehtävänä on taittaa etikan hajua. Aikaa tuon sitrusuutteen alkuvalmisteluihin menee reilu viikko, mutta itse valmistus on nopeaa ja yksinkertaista. Suihke valmistuu myös nopeampaan tahtiin, mikäli korvaat uutetut sitrushedelmät esimerkiksi valmiilla eteerisillä öljyillä.

Tällä ohjeella valmistettu yleispuhdistussuihke on tehokas ja jättää pinnat puhtaiksi. Vaikka toisinaan saattaakin pikkulasten ruokailun jälkeen tuntua siltä, että puhdistukseen tarvitaan syövyttäviä, liuottavia tai vähintäänkin maalipinnan irrottavia aineita, se ei ole kovin turvallista lapsia ajatellen. Tämä tee-se-itse puhdistussuihkeen kaikki ainesosat ovat myrkyttömiä, joten se on turvallista käyttää.

Vinkki! Ohjeeseen tarvittavat sitrushedelmän kuoret kannattaa hyötykäyttää ennen säilömistä. Tee siis sitruunavissyä tai popsi appelsiini välipalaksi ja ota kuoret talteen. Mutsimedian versiossa käytettiin sitruunan- sekä klementiininkuoria.

Tarvikkeet:

2,5 dl väkiviinietikkaa
1-3 sitrushedelmää
2,5 dl vettä
Suihkepullo
Kulho

Valmistusohje:

  1. Laita sitruunan, tai muun sitrushedelmän, kuoret tiiviiseen purkkiin ja peitä ne etikalla. Anna olla purkissa 1-2 viikkoa.
  2. Siivilöi säilötyt kuoret harson tai siivilän läpi suihkepulloon.
  3. Lisää vettä yhtä paljon kuin etikkaa, jotta valmiissa suihkeessa on puolet vettä ja puolet etikkaa.
  4. Ravistele ja käytä!

Ehdottomasti testaamisen arvoinen ohje, niin helppo ja kätevä. Tällä kelpaa pyyhkiä niin syöttötuolit kuin vaikka lasten lelutkin, ilman pelkoa inhottavista myrkyistä lapsen lähellä.


Teksti ja kuva: Anni Virtanen