Artikkelin kuva
lifestyle

Et ole yksin – Vertaistukea PMS-oireista kärsiville ja heidän läheisilleen

Kerran kuukaudessa minusta kuoriutuu hirviö, joka haluaa jättää perheensä muuttaakseen Siperian erämaahan. Vihaan ihmisiä, mutta onneksi en ole yksin.

PMS, eli premenstruaalioireyhtymä. Vielä kuusi vuotta sitten olin vain kuullut kyseisen kirjainyhdistelmän ja tiennyt, että se tarkoittaa jotain kuukautisiin liittyvää, mutta en ollut asiaan sen enempää perehtynyt. Menkat tulivat ja menivät, välillä sattui vatsaan, mutta muuten ne olivat vain harmillinen osa elämää, aiheuttamatta häiriötä minulle tai läheisilleni.

Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2014 ja toinen tuli heti perään vuonna 2015. Menkkasekoilut alkoivat kutakuinkin vuonna 2015. Viimeiset neljä vuotta olen kironnut kerran kuussa lapsiani ja sitä, miten heidän synnytyksissä minussa meni joku todella pahasti vinoon. Siis psyykkisesti. Fyysisiä vinouksia en tässä kolumnissa lähde erittelemään. Kerron niistä myöhemmin.

Palataan PMS-oireisiin. Voisin kuvailla sitä näin: ”Vittu, että vituttaa. Vittu”. Kyseinen lausahdus on myös merkki miehelleni, että nyt tulee ja kovaa. Vihan kohteeksi joutuvat kaikki. Ihan KAIKKI.

Viime kuussa postasin PMS-raivossani vihaisen storyn Instagramiin. Olin juuri vetänyt kaksi pussia karkkia, tuijotin tyhjää namikippoa ja tunsin vihaa ja inhoa.


Tämän postattuani aloin saada yksityisviestejä, joissa kerrottiin samoista oireista. Eräs nainen kirjoitti, että hänen stressinsietokykynsä romahtaa, mikä taas aiheuttaa illuusion, ettei kyseinen henkilö selviä töistä tai arjesta. Hän on selittänyt lapsilleen, että kerran kuukaudessa äidin olo on kipeä ja hermot kireällä. Lapset kuulemma ymmärtävät.

Toinen nainen taas kirjoitti, että häntä ärsyttää kaikkia ja jopa se, että häntä itseään ärsyttää. Yksi vastaajista vihjaisi, että PMS:n aikoihin kannattaa vain vältellä ihmiskontakteja.

Entinen työkaverini kirjoitti hakevansa avioeroa kerran kuussa. Hän on lähtenyt hakemaan itselleen apua eteerisistä öljyistä.


Terveyskirjasto kirjoittaa, että PMS-oireet, eli kuukautisia edeltävä oireyhtymä on joukko fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jotka esiintyvät ennen kuukautisia ja jotka haittaavat normaalia elämää.

Tarkkaa syytä oireille ei tiedetä, vaikka lääketieteessä häiriö on tunnistettu jo 30-luvulta lähtien. Ilmeisesti naisten sekoilu ei sitten kuitenkaan kiinnosta niin paljoa, että 80 vuodessa olisi jo saatu selville, mikä mättää. Tiedetään vain, että sekoilu liittyy säännölliseen kuukautiskiertoon ja häviää vaihdevuosien alettua. Vaikeasta oireiluista kärsii 4–10 prosenttia naisista ja tyypillisintä oireilu on 35–45-vuotiailla.

Epäillään, että normaaliin munasarjatoimintaan liittyvät hormonitasojen muutokset aiheuttavat vasteen keskushermostossa. Keskushermoston välittäjäaineilla, mm. serotoniinilla uskotaan olevan osuutta oireyhtymän synnyssä.

Aivoissa serotoniini säätelee mielialaa, sosiaalista käyttäytymistä, libidoa, unta, muistia ja oppimista. Silloin kun serotoniintaso on normaali, tunnemme itsemme positiiviseksi, onnelliseksi, rauhalliseksi ja turvalliseksi. Kun taas serotoniintason laskevat koemme ahdistusta, masennusta ja jopa vihaa.


Hiilihydraattipitoinen ruoka nostaa serotoniinitasoa, eli jos olet kerran kuussa pieni likainen herkuttelija, kuten minä, niin anna se itsellesi anteeksi. Vika ei ole sinussa, vika on hormoneissa, jotka sotkevat aivojen serotoniintasot ja laittavat meidät himoitsemaan karkkia, sipsiä ja ranskalaisia.

Se, minkä itse tajusin IG story -postauksen jälkeen oli, että en ole yksin. Ja se tuntui hyvältä.

Useat terveyssivustot tarjoavat monipuolisia menetelmiä, miten PMS-oireita pystyy hoitamaan tai lievittämään. Liikunta on yksi oleellisimmista, koska se lieventää stressiä ja vapauttaa serotoniinia elimistöömme. Kahvia ja suolaa kannattaa välttää, samoin alkoholia. Ystäviltäni sain myös vinkkejä, että akupunktio, vyöhyketerapia ja hormonikierukka voisivat olla kokeilemisen arvoisia.

Tai sitten se Siperia. En ole Venäjällä vielä käynytkään.

\

Teksti, kuva ja ääni: Elina Otsala