Artikkelin kuva
lifestyle

Hauskat pönttöpommit avuksi kodin siivoukseen

Pienet ja vähän isommatkin lapset tökkivät ja tonkivat kaikkea mahdollista, mikä suinkin on käsien ulottuvilla. Tämä lasten luontainen kiinnostus tutkimiseen luo omat haasteensa kodin tavaroiden säilytykseen. Varsinkin vaaralliset ja myrkylliset siivousaineet tekisi mieli poistaa kodista kokonaan.

Yksi myrkyllisimmistä aineista on monessa kodissa wc:n pesuaine. Onneksi aineen voi myös valmistaa itse, myrkyttömästi ja luonnonmukaisia raaka-aineita hyväksikäyttäen. Soma arki -blogissa jaettiin hiljattain kiinnostava ohje poreileviin vessapommeihin, jotka puhdistavat käden käänteessä pöntön. Mutsimedia testasi pönttöpommit ja vakuuttui – niiden valmistus on hauskaa ja mikä parasta, käyttö helppoa!

Pommeja voit valmistaa kahta erilaista: tehopuhdistavaa tai raikastavaa. Me testasimme jälkimmäistä, koska raaka-aineet niihin löytyivät valmiina kotikaapista. Kaikki ainesosat raikastaviin palleroihin ovat turvallisia ja lapsetkin voi ottaa mukaan niiden valmistukseen. Pommeista innostuneena testiin lähtee myöhemmin vielä ehdottomasti myös tehoputsari-versiokin, jonka teho perustuu seokseen lisättävään vetyperoksidiin.

Pommien käyttö on äärimmäisen helppoa: heitä yksi (tai vaikka parikin) pönttöön ja anna kuplia. Erityisesti lasten mielestä tämä vaihe on äärimmäisen hauskan näköistä, mutta kyllä se viihdyttää aikuisiakin. Tämän jälkeen voit hangata pöntön wc-harjalla ja nauttia ihanan tuoksuisesta, puhtaasta vessasta.

Näin valmistat hauskat, raikastavat pönttöpommit

3 dl ruokasoodaa (valkaisee, puhdistaa ja poistaa hajuja)
1 dl sitruunahappoa (poistaa kalkkisaostumia)
n. 1 rkl vettä
n. 40 tippaa eteeristä öljyä (raikas tuoksu)

  1. Lisää muovikulhoon ruokasooda ja sitruunahappo. Sekoita.

  2. Sekoita veteen valitsemasi 100%:set eteeriset öljyt ja kaada suihkepulloon. Mutsimedian versioon käytettiin appelsiinin tuoksua ja toiseen satsiin eukalyptusta, molemmat toimivat hyvin.

  3. Lisää neste vähitellen seoksen joukkoon. Huom! Et välttämättä tarvitse koko määrää nesteitä.

  4. Muotoile massasta joko käsin tai muotteihin paineltuina tiiviitä ”pommeja”. Varsinkin lasten kanssa askarrellessa helpointa on tehdä pommit muottiin lusikoimalla.

  5. Anna kuivua 1–2 vuorokautta tai kunnes massa on täysin kuivaa.

Muutama vinkki!

  • Lisää valmistuksen aikana nesteet hiljalleen suihkepullosta, jottei seos ala kuplia liian voimakkaasti jo astiassa. Tämä ei sinänsä haittaa, mutta puhdistusteho kärsii hiukan, eikä kuplinta ole enää pöntössä niin voimakasta.
  • Kun puristat massaa käden sisässä ja se pysyy muodossaan, on massa valmista.
  • Säilytä pommit ilmatiiviissä rasiassa, jottei kosteus pilaa niitä.

Jutussa käytetty inspiraationa Soma arki -blogin juttua Poreilevat, luonnolliset vessapommit.

Teksti ja kuva: Anni Virtanen