Artikkelin kuva
lifestyle

Helpota arkeasi – lopeta kiire ja treenaa mieltäsi

Liikunta lisää hyvinvointia ja monelle se on luonnollinen osa arkea. Lapsia kannustetaan liikkumaan pienestä saakka ja liikunta kulkee myös osana opetussuunnitelmaa. Sosiaalinen media tulvii nopeita kotitreeniohjeita, joiden avulla myös ruuhkavuosia elävät mutsit pystyvät toteuttamaan monipuolisia treenejä kotonaan samalla kun multitaskaavat noin neljää muuta asiaa.

Mutta moniko muistaa treenata mieltään?

Mieli on yksi tärkeimmistä asioista kehossasi, minkä kunnolla on todellista merkitystä elämässäsi. Jos mielesi ei ole kunnossa, se vaikuttaa erityisesti sinun hyvinvointiisi, mutta luultavasti heijastuu myös perheesi ja muun lähipiirisi elämään. Miksi et siis alkaisi treenaamaan myös mieltäsi?

Päällimmäisenä ajatuksena mielen harjoittamisessa on pyrkiä hiljentämään stressaava hälinä pään sisällä, hyväksymään poukkoilevat ajatukset sekä syventämään läsnäoloa ja näin ollen lisäämään hyvinvointiasi. Tämän saavuttaminen vaatii säännöllistä harjoittelemista, aivan kuten lihaksetkin.

Opettele eroon kiireen tunteesta

Arki lapsiperheessä voi olla stressaavaa ja uuvuttavaa – varsinkin, jos myös yöt ovat katkonaisia. Kehollasi ja mielelläsi ei tällöin ole aikaa palautua ja rauhoittua. Kiire tuntuu olevan läsnä jatkuvasti ja se jos mikä nostaa stressitasoja.

Oletko ikinä ajatellut, että jos kiire onkin vain ajatus ja tunnetila pääsi sisällä ja siitä voi opetella eroon?

Tyypillinen tilanne lapsiperheen kiireestä on arkiaamut. Lapset vetkuttelevat pukemisessa ja keksivät kaikki maailman temput juuri silloin, kun olisi jo kiire päiväkotiin tai kouluun. Aikataulussa on tietysti suotavaa pysyä, mutta jos olette myöhässä, niin sitä ei päässä jyskyttävä kiire muuta. Lapset aistivat hermostumisesi ja pukeminen muuttuu pahimmassa tapauksessa entistäkin hankalammaksi.

Arkesi tulee taatusti muuttumaan miellyttävämmäksi, kun harjoittelet eroon kiireen tunteesta. Se onnistuu, kun todella sisäistät, että kiireen tunne ei muuta asioita paremmaksi.


Aloita säännöllinen mielen treenaus

Monilla meistä on olemassa jokin paikka tai näky, jossa mieli rauhoittuu ja hyvänolontunne valtaa kehon. Tämä voi olla esimerkiksi meren tai tulen tuijottelu, mökkeily, luonnossa liikkuminen tai vaikka kotona jokin tietty paikka. Mielessä vallitsevaa rauhaa kannattaa alkaa tavoittelemaan päivittäin ja harjoitella saavuttamaan se pelkällä ajatuksen voimalla, ilman tuota omaa voimapaikkaa.

Mielenhallinnan harjoittamiseen löytyy valtavasti vaihtoehtoja, joista jokainen löytää varmasti mieleisensä. Nykyään järjestetään paljon myös ohjattuja meditaatioharjoituksia ja joogatunteja, jos kaipaat ryhmää ympärillesi tai tarkempaa ohjeistamista.

Tässä muutama vinkki harjoitukseen, jonka avulla pääset alkuun ja jonka voit tehdä tarvittaessa vaikka bussissa työmatkalla!

  • Ota mukava asento, sulje silmät ja keskity vain hengittämään. Voit tietoisesti syventää ja rauhoittaa hengitystäsi, jolloin kehosi alkaa rentoutua.

  • Aloita kahdesta minuutista ja pidennä aikaa sinulle sopivaksi pikkuhiljaa.

  • Ajatuksia putkahtelee mieleesi tuon tuosta, mutta älä anna sen häiritä. Älä takerru ajatuksiisi vaan palauta keskittymisesi takaisin hengitykseesi. Voit kuvitella mielessäsi taivaan, jossa lipuu pilviä; pilvet ovat ajatuksiasi, jotka tulevat ja menevät tuulen mukana, mutta sinun ei tarvitse tehdä niiden eteen nyt mitään.

  • Toista päivittäin 1–2 kertaa.

  • Kun rauhoittuminen ja hengitykseen keskittyminen sujuu helposti, voit antaa esiin nouseville ajatuksillesi ja tunteillesi enemmän huomiota. Tarkastele näitä ajatuksia ja tunteita uteliaana ja avoimena, älä tuomitse tai yritä estellä niitä. Muista suhtautua ajatuksiisi ja tunteisiisi ystävällisesti ja armollisesti, kuten suhtautuisit niihin, jos ne olisivat ystäväsi kertomia ajatuksia. Näin tutustut itseesi ja alat ymmärtämään ajatuksiasi sekä toimintamallejasi vähitellen paremmin.


Säännöllisellä rauhoittumisella ja mielenhallinnan harjoittamisella uskotaan olevan merkittäviä positiivisia vaikutuksia terveyden, keskittymiskyvyn paranemisen ja etenkin henkisen hyvinvoinnin kannalta. Anna pieni hetki päivittäin vain itsellesi, koska olet ansainnut sen!

Teksti: Titta Laurinen