Artikkelin kuva
lifestyle

Joululahjavinkki: tee itse kestävät mehiläisvahakääreet korvaamaan muovikelmuja

Joko olet kuullut mehiläisvahakääreistä? Tässäpä loistava DIY-joululahjaidea jolle on varmasti käyttöä jokaisessa kodissa!

Mehiläisvahakäärettä käytetään kuten muovikelmua tai foliota, se asetetaan rasian tai purkin päälle ja muotoillaan käsin tiiviiksi “kanneksi”. Kelmu sopii myös eväsleipien tai vastaavien kääreeksi. Voit siis heittää hyvästit epäekologisille ja kertakäyttöisille muovikelmuille ja foliorullille. Mehiläisvahakääreet on helppo muotoilla huoneenlämpöisinä eri muotoisten astioiden tai ruokien päälle, käsien lämpö pehmentää vahaa. Jääkaapissa kääreet puolestaan kovettuvat.

Kääreissä yhdistyy kolme kovaa valttikorttia: käytännöllisyys, ekologisuus ja edullisuus. Puhumattakaan siitä, miten paljon kauniimpia nämä ovat kuin elmukelmut! Näihin kääreisiin suurin osa tarvikkeista löytyy monelta jo valmiiksi kotoa, esimerkiksi kulahtaneet lakanat saavat uuden elämän uusiokäytössä ruokakääreinä. Zero waste -tuote parhaimmillaan siis.


Koska uutena ostetuissa kankaissa on käytetty erilaisia myrkkyjä, ole tarkka että käyttämäsi kangas on luomupuuvillaa tai moneen kertaan pestyä. Ekologisin vaihtoehto onkin kierrättää ne kotoa löytyvät, käytöstä poistetut puuvillatekstiilit.

Mehiläisvahaa myy esimerkiksi Ruohonjuuri sekä muut hyvin varustetut ekokaupat. Mehiläisvaha on luontaisesti antibakteerista, joten se soveltuu ruoan kääreeksi loistavasti.

Tarvikkeet

 • Leivinpaperia
 • Silitysrauta ja -lauta
 • Mehiläisvahaa (luomua)
 • Ohutta luomupuuvillakangasta tai moneen kertaan pestyä puuvillaa
 • Sakset
 • (Mittanauha tai viivotin)

Näin teet itse mehiläisvahakääreen

 1. Leikkaa puuvillakangas sopivan kokoisiksi suorakulmioiksi tai neliön muotoisiksi palasiksi. Kannattaa hieman kokeilla oikeaa kokoa sovittelemalla kangaspaloja niiden rasioiden/ruokien päälle, joiden kanssa aiot näitä kääreitä käyttää. Esimerkiksi laatikkoruuan päälle kannattaa tehdä isompi kääre, näille harvoin on valmiita kansia.

 2. Aseta leikattu kangaspala leivinpaperin päälle silityslaudalle. Leikkaa tai raasta mehiläisvahasta pieniä paloja ja asettele niitä tasaisesti kankaan päälle. Mehiläisvahaa ei tarvitse paljoa ettei kääreistä tule liian jähmeitä, voit tarvittaessa lisätä sitä mikäli jokin kohta jää ilman. Mitä ohuempi kangas ja ohuempi kerros mehiläisvahaa, sen parempi! Kun olet asetellut vahan, laita päälle toinen leivinpaperi niin että kangas vahoineen jää leivinpapereiden väliin.

 3. Silitä leivinpaperin päältä niin, että vaha sulaa kiinni kankaaseen. Voit käyttää melko kuumaa lämpötilaa. Lisää mehiläisvahaa niihin kohtiin kangasta joihin ei vahaa riittänyt. Silitä niin kauan, että koko kankaassa on tasainen vahapinta. Laita valmis kääre kuivumaan tasaiselle alustalle. Huomioi, että kangas on kuuma!

 4. Mehiläisvahakääre on nyt valmis! Kääreet saat taiteltua nätisti keittiön laatikkoon odottelemaan käyttöä, tai vaihtoehtoisesti sinne lahjapakettiin.

 5. Ekstravinkki: Mikäli tarkoituksena on käyttää käärettä esimerkiksi eväsleivän ympärillä, voit ommella siihen napin ja narun kiinnitystä helpottamaan.


Voit käyttää kääreitä uudestaan ja uudestaan. Likaantuneet kääreet saa pestyä viileällä vedellä ja tarvittaessa tiskiaineella sekä -harjalla. Älä laita mehiläisvahakääreitä kuitenkaan pesukoneeseen tai pese kuumalla vedellä, sillä kuumuus liuottaa mehiläisvahan pois. Jos tuntuu, että mehiläisvahapinta on käytössä kulunut liikaa, elvytät liinan taas uuden veroiseksi sulattamalla siihen hieman lisää mehiläisvahaa.

Psst! Vinkkinä ekologisista diy-lahjoista innostuneille: toinen erinomainen lahjaidea pukinkonttiin on itsetehty pyykkietikka.

Teksti ja kuvat: Suvi Honkanen